Hassas Ciltli Köpekler İçin Özel Beslenme

13.05.2022 Deniz Öz


Köpeklerin sağlıklı ve konforlu olabilmesi, olası sağlık sorunlarına yakalanma ihtimallerinin azaltılabilmesi için kaliteli ve genel sağlık durumlarına özel bir beslenmeye ihtiyaçları vardır. Köpek beslenmesinde köpeğin yaşam evresine, ırksal özelliklerine, aktivite seviyesine ve sahip olunan sağlık sorunlarına göre bir plan yapılmalıdır. Kaliteli köpek mamaları içerisinden seçim yaparken belli başlı kurallara uyum sağlanması dostlarımızın sağlığı için son derece önemlidir. Bu yazımızda hassas ciltli köpeklerde beslenme hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.

çimlerde oturan Alman çoban köpeği

Köpeklerde Cilt Hassasiyeti Yaygın Görülüyor

Köpeklerde cilt hassasiyeti düşünüldüğünden de yaygındır. Bu sorunun ardında birçok farklı neden olabileceği biliniyor. Nitekim köpek sahiplerinin en sık karşılaştığı sorunlar arasında ön sıralarda olan cilt hassasiyeti köpeklerin sürekli kaşınmasına, tüylerinde dökülmeye, ciltlerinde kızarıklığa ve enfeksiyon oluşumuna neden olabiliyor.

Köpeklerde cilt hassasiyetinin yol açtığı şikâyetler, cilt tahrişinin nedeni doğrultusunda değişebiliyor. Bazı köpeklerde cilt hassasiyetinin ardında polenler, tüketilen besinler, toz akarları ve çeşitli çevresel faktörler olabilse de bazılarında bu durum genetik kaynaklı olarak ortaya çıkabiliyor.

Köpeklerde cilt sorunları başladığında ilk yapılması gereken veteriner hekimlere danışılması ve cilt sorunlarına neden olan temel unsurların belirlenmesidir. Böylece gerekli durumlarda alerjenlerin azaltılması, mama değişimi, ilaç kullanımı ya da solüsyon sürülmesi gibi çeşitli yöntemlere başvurulabilir.

Genetik olarak cilt hassasiyetine yatkın köpeklerde ise tedbirlerin sürekliliği gereklidir. Ciltte oluşan hassasiyetlerin minimize edilmesi ve cilt reaksiyonlarının oluşma ihtimalinin azaltılması için hassas ciltlere özel, aynı zamanda ırksal gereksinimlere yanıt verecek şekilde formüle edilen köpek mamaları tercih edilmelidir. Hassas ciltli köpekler için mama seçimi sırasında mamaların, köpeklerin lezzet beklentilerini karşılayıp karşılamadıklarına da dikkat edilmelidir. Böylelikle iştahsızlık ve iştahsızlığa bağlı sorunların oluşması önlenebilir. Köpeklerde İştahsızlık Neden Olur? adlı içeriğimize buradan ulaşabilir, köpeklerde iştahsızlıkla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

uzun tüylü Lassie cinsi köpek

Hassas Ciltli Köpeklerde Beslenme

Beslenme, tıpkı düzenli egzersiz gibi köpek sağlığını doğrudan etkiler. Kasların gelişimi, bilişsel yetiler, enerji düzeyi, sindirim sistemi, kemik ve cilt sağlığı beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Yapılan klinik çalışmalarda kaliteli ve özelleştirilmiş formüllere sahip mamalarla beslenen köpeklerin daha sağlıklı bir metabolizmaya, cilde ve tüylere sahip olduğu gösterilmiştir. Bazı besinlerin cilt sağlığını iyileştirdiği ve korumaya yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Hassas ciltli köpekler için özel olarak formüle edilen köpek mamalarında Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bulunur. Omega 3 ve Omega 6 cildin elastikiyetini arttırma ve tüyleri parlatma gibi faydaları da beraberinde getirirler. Temel yağ asitleri sayesinde cilt sağlığı ile birlikte genel sağlığın da iyileştirilmesi ve köpeklerin enerjilerinin yükseltilmesi söz konusu olur.

Temel yağ asitlerine ek olarak hassas ciltli köpekler için formüle edilen mamalarda vitamin ve mineral dengesinin de doğru ayarlanmış olması gerekir. A vitamini, cilt hücrelerinin hızlı bir şekilde bölünmesinde görev yapar. Böylece cilt yenilenebilir ve daha sağlıklı olabilir. Cilt sağlığına fayda sağlayan bir diğer vitamin de biyotindir. B vitamin kompeksi sağlıklı doku üretimini teşvik eder. Yavru köpeklerde ortaya çıkan cilt sorunlarının en sık görülen nedenlerinden birinin biyotin eksikliği olduğu bilinmektedir. E vitamini de cilt sağlığında önemli görevlere sahiptir. Doğal bir antioksidan olarak köpeklerin cilt hücrelerinin serbest radikallere karşı korunmasını sağlar. Köpeklerin cilt sağlığının korunmasında ve sürdürülmesinde en önemli bileşenlerden biri de çinko mineralidir. Yüksek kaliteli köpek mamalarında bulunan çinko, ciltte enflamasyon ve kaşınma oluşumunu engelleme özelliğine sahiptir. Bakteriler ve mantarlar nedeniyle oluşan enfeksiyonlara karşı da koruyucu olduğu bilinmektedir.

Hassas ciltli köpekler için özel olarak formüle edilen köpek mamaları içeriklerindeki bu önemli besinler, mineraller ve vitaminler cilt reaksiyonlarının oluşma riskini azaltır ve dostlarımızın hem daha sağlıklı hem de daha konforlu bir yaşam sürmelerine yardımcı olur.

beyaz zeminde oturan Yorkshire terrier cinsi yavru köpek

Yaşa, Irka ve Cilt Hassasiyetine Özel Beslenme Mümkün

Yavruluk ve yetişkinlik dönemindeki küçük, orta ve büyük ırk köpeklerin hassas ciltleri göz önünde bulundurularak, beslenme uzmanları ve veteriner hekimler tarafından formüle edilen Pro Plan Sensitive Skin köpek mamaları yüksek lezzetleri ve yüksek sindirilebilirlik oranları ile dostlarımızın sağlığını destekler. Kaliteli protein kaynaklarının kullanıldığı Pro Plan hassas ciltli köpekler için mama çeşitlerinde cilt ve tüy sağlığını koruyucu etkiye sahip sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller bulunmaktadır. Yüksek lezzet sunmaları en seçici köpeklerin dahi iştahla yemek yemesini sağlamaktadır. Somonlu, kuzulu, kuzulu ve pirinçli gibi farklı içeriklere sahip Pro Plan mamalar arasında siz de dostunuzun ırkına ve gelişim dönemine uygun olanı tercih edebilirsiniz. "Beslerken Korur" mottosuyla evcil hayvanların sağlığını iyileştirmek için en kaliteli besinleri mamalarında kullanan Pro Plan'ın hassas ciltlere sahip köpekler için özel olarak formüle ettiği seçenekleri buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.