Köpekler Gıdıklanır mı?

22.05.2023 Aysegül Tunçay


Keyifli bir oyun seansı sırasında köpeklerin sırt üstü yatmaları, sevilmeye hazır oldukları anlamına geliyor. Göbekleri açık şekilde yerde yatarlarken onlara dokunulduğunda yüzlerinde kendilerine has, gülümseme benzeri bir ifade oluşması ve nefes alıp verme sıklıklarının artması ise "Köpekler gıdıklanır mı?" sorusunu akıllara getiriyor.

Köpeklerin, ciltlerine temas edildiğinde verdikleri tepki, insanlardaki gıdıklanma hissi ile benzer özellik gösterse de birebir aynı niteliği taşımıyor. Sinir uçlarının bulunduğu vücut bölgelerine dokunulduğunda kaşınma refleksi göstermeleri, köpeklerin bizlerin deneyimlediği anlamda gıdıklanmalarından ziyade sinir uçlarının uyarılmasıyla alakalı bir durum.

Sinir uçlarının yoğun olarak bulunduğu vücut bölgeleri gıdıklanmaya çalışıldığında köpeklerin çekilme refleksi göstermesi mümkün. Dolayısıyla dostlarımızla keyifli bir deneyim yaşarken sınırların doğru çizilmesi öneriliyor. Bu yazımızda "Köpekler gıdıklanır mı?" sorusuna verilen yanıtları öğrenebilirsiniz.

sırt üstü yatan köpek

Köpekler Nerelerinden Gıdıklanır?

"Köpekler gıdıklanır mı?" sorusunun yanıtı gıdıklanmanın nasıl tanımlandığı ile yakından ilişkili. İnsanlarda temel olarak iki ayrı gıdıklanma hissi bulunuyor. İlki, knismesis olarak adlandırılan hafif bir histir. Cilde hafifçe dokunulduğunda hissedilen ürpertiye benzeyen knismesis, gıdıklanma ile karakterize kahkahalara neden olmaz. Diğer gıdıklanma türü, gargalesis ise kahkaha atmamızla sonuçlanan gıdıklanma tipidir.

Yapılan çalışmalar sonucunda bilim insanları memeli hayvanlarda knismesis tipinde gıdıklanmanın yaygın olduğunu ortaya koymaktadır. Hafif bir his olarak tanımlanabilen knismesis, köpeklerde de görülür. Köpeklerde gargalesis görüldüğüne dair kesin bir söylemde bulunmak ise mümkün değildir. Bazı köpek sahipleri köpeklerinin gıdıklanmasının hafif bir ürpertiden daha yoğun olduğunu, köpeklerin güldüğünü söylemektedir.

Az önce de belirtildiği gibi köpeklerde gıdıklanma, sinir uçlarının uyarılması ile karakterize bir durum. Hâliyle bedenlerinde sinir uçlarının yoğun olduğu kısımlar gıdıklandığında köpeklerin hisleri de yoğunlaşıyor. Göbekleri, bel bölgeleri, boyunları, sırtları ve kulakları genellikle dokunulmaya karşı en hassas bölgeleri. Köpeklerin vücutlarındaki herhangi bir noktadan gıdıklanabilecekleri ve hatta patilerinin son derece hassas olduğu biliniyor.

gülümseyen köpek

Gıdıklanma ve Köpek Davranışları

Bedenlerine gıdıklama amaçlı dokunulduğunda köpekler istemsiz olarak tekme atma davranışı sergileyebilirler. Kaşınma refleksi olarak adlandırılan bu tepki sırasında arka bacaklarından biri ritmik olarak hareket eder. Köpeklerin arka bacaklarında meydana gelen seğirme hareketinin sebebi gıdıklanma ile sinir reseptörlerinin tetiklenmesidir.

İstemsiz olarak sergilenen bu davranış veteriner hekimlere köpekleri muayene ederken yol gösterir. Köpeklerin nöral yollarının ve reflekslerinin sağlıklı olup olmadığını ya da omurga hasarı oluşup oluşmadığını anlamak için veteriner hekimler muayene esnasında köpeklerin sinir uçları bulunan vücut bölgelerine dokunur. Kaşınma refleksinin varlığı, köpeklerin sağlığı için pozitif bir göstergedir.

Bilinmesi gereken, her köpeğin gıdıklanma sürecinde istemli ya da istemsiz sergiledikleri davranışların ve bu davranışların belirginliğinin aynı olmayabileceğidir. Her köpeğin dokunmaya karşı hassasiyet eşiği farklı olabilir. Bazı köpekler gıdıklandıklarında diğerlerinden daha az, bazıları ise daha çok tepki verebilirler. Aynı şekilde bazıları gıdıklanmaktan hoşlanabilirken bazıları rahatsızlık duyabilir.

Köpeklerle keyifli ve eğlenceli bir etkileşim için onları gıdıklamak isteyenlerin köpeklerin davranışlarını gözlemlemesi gerekiyor. Köpeklerin reaksiyonları gözlemlendiğinde rahatsızlık belirtileri fark edildiyse gıdıklama seansının sonlandırılması öneriliyor. Köpeklerin aşırı sert gıdıklanmaması ise son derece önemli. Köpekleri güldürebilmek için onlara daha sert dokunulması köpeklerin canının yanmasına neden oluyor.

Gıdıklanmaktan hoşlanmayan köpekler, hislerini hareketleri ve vücut dilleri ile dışa vuruyor. Bazı köpekler gıdıklanmaya başladıkları anda insanlardan uzaklaşmaya çalışıyor, bazılarıysa hırlıyor. Bununla birlikte köpeklerin, onlara dokunulduğunda aşırı hassaslaşmalarının ve aşırı reaksiyon göstermelerinin altında başka bir nedenin yatabileceği de göz ardı edilmemeli. Özellikle patilerine, kulaklarına ve karın bölgelerine dokunulduğunda çok rahatsız görünen köpeklerin veteriner hekimlerce muayene edilmesi tavsiye ediliyor.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.