Köpeklerde Entropion

01.05.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Entropion köpekleri, kedileri ve insanları etkileyebilen bir göz kapağı rahatsızlığıdır. Tedavi edilmediğinde gözün yüzeyine ciddi hasar verebilen oldukça ağrılı bir hastalık olarak bilinir. Ancak köpeklerde entropion için etkili tedavi planlamaları yapılabilmektedir. "Köpeklerde entropion nedir?" sorusunun cevabı kısaca göz kapağının içe doğru dönmesi olarak verilebilir. Bu durum kirpiklerin ve göz çevresindeki diğer tüylerin göz küresinin yüzeyine sürtmesine neden olur ve irritasyona yol açar. Entropion sadece üst ya da alt göz kapağında görülebildiği gibi bazı durumlarda her iki göz kapağında da meydana gelmektedir.

entropion olmuş köpek

Entropion Belirtileri Nelerdir?

Entropion genellikle bir yaşın altındaki köpeklerde görülmektedir. Ancak herhangi bir yaştaki köpekte de meydana gelebilmektedir. Tedavi edilmediğinde göz rahatsızlıkları hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Eğer köpeğinizin gözleri ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız vakit geçirmeden veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Entropion belirtileri arasında şaşılık, gözleri kısarak bakma, aşırı sulanma, gözden akıntı gelmesi, göz çevresinde şişlik, gözleri ovuşturma, konjunktivit, aşırı göz kırpma ve korneal ülser gibi farklı göz sorunları yer alır. Köpekler göz kapağı çevresinde yer alan tüyleri gözlerinden uzak tutmak için gözleri kısarak bakmaya başlarlar. Korneada hasar meydana geldiğinde ise genellikle göz bölgesinde şişme meydana gelir ve köpeğin gözü ovuşturma hareketini sık yapması ile karşılaşılır. Gözdeki tüyleri ovalamak köpeklerde kaşıntının artmasına ve göz bölgesinin ağrımasına neden olabilir. Bununla beraber ovalama korneal ülserlere de yol açabilmektedir. Korneal ülserler tedavi edilmediğinde zamanla görme bozukluklarına neden olur. Kornea ülseri meydana geldiği zaman korneada opak ya da mavi renkli bulutsu bir görünüm meydana gelmektedir.

siyah gözlü köpek

Köpeklerde Entopion Neden Olur?

Köpeklerde göz kapaklarının içe dönmesi genetik yatkınlıkla ilişkilendirilmektedir. Herhangi bir köpekte entropion meydana gelebilmektedir. Ancak kısa burunlu ve dev köpek ırkları bu sağlık sorununa daha yatkındır. Bulldog gibi kısa burunlu köpeklerde gözlerdeki bağ doku daha çok çekme kuvvetine maruz kalır. Bu nedenle içeriye doğru kıvrılma meydana gelebilir. Büyük ve dev ırk köpeklerde ise göz kapakları aşırı derecede gevşektir, bu da göz kapaklarının içe doğru kıvrılmasına yol açar. Bullmastiff, Bulldog, Cavalier King Charles Spaniel, Chesapeake Bay Retriever, Danua, Pug, Shar-pei ve Saint Bernard ırkları göz kapağının içe dönmesine yatkın ırklardır. Travma ya da bazı nörolojik bozukluklar da entropion riskini artırabilmektedir. Bazı göz rahatsızlıkları ile beraber geçici entropion görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda göz rahatsızlığın tedavi edilmesi ile beraber entropion da ortadan kalkmaktadır.

yerde yatan köpek

Köpeklerde Entropion Tanısı Nasıl Konur?

Entropion göz sağlığı için problemlere yol açabilmektedir. Ne kadar erken teşhis edilirse gözde o kadar az hasara yol açar. Sıradan bir göz muayenesinde entropion tanısı konabilmektedir. Köpekte ek göz tedavisine gerek olup olmadığını belirlemek için göz küresinde hasar olup olmadığı da floresan göz lekesi testi ile kontrol edilmektedir.

yakalık takmış köpek

Tedavi Yöntemleri

Entropi tedavisi durumun ne kadar ileri seviyede olduğuna göre değişiklik gösterir. Korneada hasarın oluşup oluşmaması da tedavi yönteminin belirlenmesinde önemli bir etkendir. Topikal antibiyotik merhem, enfeksiyonların önlenmesi ve gözlerin kaygan kalması için kullanılabilmektedir. Entropion olan yavru köpeklerde göz kapakları dikişle geçici olarak tutturulabilmektedir. Köpek yeteri kadar büyüdüğünde bu iplikler alınır. Bazı köpek türlerinde kafa, entropionun kendiliğinden ortadan kalmasına yetecek şekilde büyüyebilmektedir. Korneal hasarın olduğu durumlarda ise ameliyat gerekmektedir. Entropion ameliyatı köpek yaşından bağımsız yapılmaktadır. Özellikle yaşlı köpeklerde bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için ameliyat tek seçenektir. Bu ameliyata blefaroplasti adı verilmektedir. Bu ameliyatta fazla göz kapağı dokusu alınır ve kalan doku düzgün bir şekilde yeniden şekillendirilir. Ameliyat sonrasında köpeklerin gözlerini ovuşturmamaları için boyunluk takması gerekmektedir. Bölgede oluşan ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile kolay bir şekilde kontrol altına alınır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.