Köpeğinizin Kuyruğu Ne Anlatıyor?

05.12.2021 Aysegül Tunçay


Köpekleri anlamanın en etkili yollarından birisi kuyruk hareketlerini de diğer hareketleriyle birlikte gözlemlemektir. Patili dostlarımızla güçlü bir iletişim kurmak için beden dillerinin ne anlattığını iyi bir şekilde anlamaya çalışmamız gerekir. Bu yazımızda köpeklerde kuyruk hareketleri ve anlamları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

çimenlerde oturan küçük köpek

Köpeklerin Kuyruk Sallamasının İletişimde Önemi

Köpekler hakkında bilinen en büyük yanlışlardan bir tanesi de kuyruklarını salladıklarında mutlu olduklarıdır. Aslında köpeklerin kuyruğu bize onların nasıl hissettiği ile ilgili birçok ipucu vermektedir. En temelinde kuyruğun sallanması köpeğin etkileşime geçmeye hazır olduğunu göstermektedir. Ancak bu hem pozitif hem de negatif anlam taşıyabilmektedir. Kısacası köpeklerin kuyruk sallaması her zaman mutlu ya da dost canlısı oldukları anlamına gelmez. Burada önemli olan kuyruğun sallanma şekli, hızı ve ritmidir.

Farklı kuyruk sallama şekillerini dikkate alarak köpeklerin davranışlarına yönelik ipuçları elde etmek mümkündür. Köpeklerde kuyruk hareketleri bir iletişim yöntemidir. Bu iletişim yöntemi aynı zamanda köpek kuyruk dili olarak da bilinmektedir. Kuyruğun sallanma hızı, şekli ve pozisyonuna göre köpeklerde hâkim olan duygu öğrenilebilmektedir. Bazı türlerde kuyruk doğal olarak yere doğru uzanmaktadır. Bazı türlerde ise kuyruk dik dururken bazı türlerde hiç kuyruk bulunmamaktadır. Kuyruğun duruşu ya da şekli türlere göre değişiklik gösterse de anlatmak istediği duygu genellikle aynıdır. Köpeklerde kuyruk bir konuşma yöntemiyse pozisyonu da kelimelerdir. Sallanma hızı ise onun sesinin ne kadar yüksek olduğunu gösterir. Kısacası kuyruk çok hızlı sallanıyorsa köpeğiniz sizinle yüksek sesle konuşmak istiyor anlamına gelir. Gelin birlikte köpeklerin kuyruk diline dair bilinmesi gerekenleri keşfedelim.

patikada yürüyen mutlu köpek

Mutlu / Dost Canlısı Kuyruk Sallama

Köpekler mutluluklarını göstermek için kuyruklarını hafifçe yukarı doğru kaldırırlar ve ortalama bir hızla sallarlar. Bu pozisyonda kuyrukları normalden daha rahat durmaktadır ve arada sırada özgürce sallanmaktadır. Bazı köpekler mutlu olduklarında kuyruklarıyla yuvarlak çizeler. Bu durum helikopter kuyruk olarak da bilmektedir. Köpekler heyecanlandıkça kuyruklarını daha hızlı sallamaya başlarlar. Hatta bazı köpekler çok heyecanlandığında ya da sahiplerini uzun bir aradan sonra gördüğünde kuyruklarıyla beraber kalçalarını hatta omuzlardan kuyruğa kadar vücutlarının tamamını senkronize bir şekilde sallayabilirler. Köpeğiniz kuyruğunu bu şekilde salladığı zaman onunla oynamak harika bir tercih olacaktır. Köpeklerin severek oynadığı köpek oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleybilir, köpeğiniz için en uygun olanları seçip köpeğinizin mutluluğuna mutluluk katabilirsiniz.

Sakin Kuyruk Sallama

Köpekler sakin olduklarında kuyrukları da aslında kendi halinde olmaktadır. Bazen çok hafif bir şekilde kuyruklarını sağa sola sallayabilirler. Kuyruğun giderek hızlanması ise sakinliğin geride kaldığını göstermektedir. Köpeğinizin sakinliğini kaybettiğini gördüğünüz zaman herhangi bir korkusunun tetiklenmemesi ya da korkmaması için dikkatini dağıtabilirsiniz. Eğitim için kullanılan clickerlar dikkat dağıtma ve dikkati başka yöne aktarma açısından iyi bir uyarandır. Köpeklerin eğitimlerinde kullanılan clicker modellerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Korkmuş Kuyruk Sallama

Korkmuş kuyruk şeklini sallama belirtmeden önce köpeklerde iki farklı korku türü olduğunu bilmeniz gerektiğini söylemeliyiz. Köpeklerdeki korku türleri boyun eğmiş korku ve agresif korkudur. Köpeğin kuyruğunu sallama şekli bu korkuları ayırt etmemize yardımcı olur. Köpekler kuyruklarını yere doğru uzattıklarında ya da bacaklarının arasına aldığında genellikle boyun eğmiş bir korkuya sahip olduklarını düşünebiliriz. Tipik olarak bu durumdaki köpek kendini tehdit altında hissetmekte ve zarar görmekten kaçınmaktadır. Kuyrukları bu pozisyondayken arka patilerinin üzerine oturmaları ise aşırı korkunun göstergesidir. Böyleyken köpek büyük stres altındadır ve zarar göreceğini düşünmektedir. Kuyrukları bu şekildeyken köpeklerle etkileşime geçmemek hatta sevmemek gerekir. Çünkü korkunun şiddeti daha da arttığında bu saldırganlığa dönüşebilir. Agresif korku kuyruk sallaması agresif /saldırgan kuyruk sallama ile benzerdir.

Agresif / Saldırgan Kuyruk Sallama

Köpeklerde agresifliğin korku, tasma ya da bölge kaynaklı birçok farklı altyapısı bulunmaktadır. Ancak agresifliğin kaynağı ne olursa olsun kuyruğun şekli değişmemektedir. Bu nedenle agresif kuyruk sallama ve agresif korku kuyruk sallaması benzer şekillerde meydana gelir. Agresif köpeklerin kuyrukları yukarı doğru kalkıktır. Hatta çoğu zaman öne doğru bir parabol çizmiştir. Kuyruk sabit bir şekilde durmaktadır. Bu pozisyonda kuyruk sallandığında ise bu köpeğin saldırmaya hazır olduğu anlamına gelmektedir. Kuyruk ne kadar hızlı sallanıyorsa köpek o kadar agresiftir. Bu durumda olan bir köpeği yalnız bırakmak gerekmektedir. Çünkü çevresindeki insanlara ya da onunla etkileşime geçen hayvanlara saldırmaya hazırdır. Kuyrukla beraber bakmak, dudakları yalamak, donmuş bir şekilde durmak, kulaklarını dikmek, esnemek ve havlamak da saldırının gelmekte olduğunu gösteren diğer işaretlerdir.

Yalnız Kalmak İstiyorum Kuyruğu

Her canlı gibi köpeklerde bazen yalnız kalmak istemektedir. Bu durumda onlarla etkileşime geçtiğinizde kuyruklarını sallamayı bırakırlar ve hiç hareket etmezler. Bu onların yalnız kalmayı istediklerini göstermektedir. Böyle durumlarda onların isteklerine saygı göstermek ve yalnız bırakmak gerekmektedir. Aksi takdirde saldırgan olmaya başlamaktadırlar.

çimenlerde duran tasmalı kahverengi köpek

Köpeklerde Kuyruğun Yönü ve İletişim

Yapılan araştırmalara göre köpeklerde kuyruğun yönü de farklı bir anlama gelmektedir. Köpekler kuyruklarını sağ tarafta tuttuklarında bu onların daha pozitif duygular içerisinde olduğunu göstermektedir. Kuyruk sol tarafa doğru olduğunda ise o esnada negatif duygular beslemektedirler. Sağ tarafa doğru salladıklarında daha dost canlısı davranırlarken sol tarafa doğru salladıklarında ise daha agresif davranışlar sergilerler.

sahibi ile zaman geçiren mutlu köpek

Köpekler Kuyruklarıyla Beraber Diğer İşaretleri Nasıl Kullanır?

Kuyruklar köpeklerin iletişiminde çok büyük yer tutmaktadır ancak iletişimin tamamını kapsamamaktadır. Bununla beraber sesleri de kullanırlar. Havlama, sızlama ve inleme bunlardan bazılarıdır. Ayrıca yüz ifadeleri, gözlerin ve kulakların pozisyonları, duruş şekilleri ve hareketleri kuyrukla beraber kullandıkları ifade biçimleridir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.