Köpekler Neden Ot Yerler?

17.10.2021 Deniz Öz


Köpeklerin ot yemesi çok beklendik bir davranış değildir. Günlük geziler esnasında ne zaman yeşillik görseler tasmayı çekiştirmek suretiyle çimenlere ya da otlara doğru yönelmelerine ya da evdeki bitkilere göz dikerek günlerdir açlarmış gibi onları yemelerine anlam vermek de haliyle çok kolay değildir. Bu davranışı sergilediklerinde "açlar mı?", "mideleri mi ağrıyor?" yoksa "hastalar mı?" gibi birçok endişe yaratan soru ile yüzleşebiliriz. Nitekim veteriner hekimlerin de sıklıkla "köpeğim neden ot yiyor?" sorusu ile karşılaştıklarını söyleyebiliriz. Bu soru çok yaygın bir şekilde sorulmakta ancak ne yazık ki yanıtlarının verilmesi her zaman kolay olmamaktadır. Bu yazımızda "köpekler neden ot yerler?" sorusuna verilmesi muhtemel yanıtları sizlerle paylaşacağız.

çim yiyen ağzı yarı açık köpek

Köpekler Neden Çimen Yer?

Köpeklerin çimen yemesi fiziksel bir ihtiyaç olarak sınıflandırılan bir davranış olarak karşımıza çıkabilir. Yaygın bir varsayım köpeklerin mide rahatsızlıklarını gidermek için ot yedikleri yönündedir. Bazı köpekler hızlı hızlı ot yer ve sonrasında kusar. Köpeklerin bu davranışı, mide ağrısını hafifletmek için mi yaptıkları yoksa ot yedikleri için mi kustukları ikilemi ile baş başa kalmamıza neden olabilir. Yapılan bilimsel araştırmaların köpeklerin %25'inden daha az bir kısmının ot yedikten sonra kustuğunu göstermektedir. Bu nedenle köpeklerin kendilerini rahatlatmak için ot yemeye yöneldikleri görüşünün çok da olası olmadığı kabul edilmektedir. Yine de tüm süreç bu söylemlerden ibaret de sayılmaz. Köpeklerin diyetlerindeki lif eksikliklerinin onlarda ot yeme ihtiyacı oluşturduğu yönünde güçlü görüşler de bulunmaktadır. Diyetlerinde lif eksiği bulunan köpeklerin ot tüketimi sindirim sistemlerini çalıştıran bir etki yaratacağı için oldukça faydalı olarak nitelendirilebilmektedir.

Köpeklerin Ot Yemesi Psikolojik Bir İhtiyaç mı?

Köpeklerin yaşamı insanların yaşamına odaklıdır. İnsanları evden çıktığı andan itibaren köpekler onların gelişini bekleme eğilimindedir. Bazıları bu süreçte ayrılık kaygısı geliştirir bazıları ise güvenli bağlanmanın da etkisiyle hayatına minimum sorunla devam eder. Ayrılık kaygısı geliştirilenler de geliştirmeyenler de evde uzun süre yalnız kaldıklarında yapacak yeni ve heyecan verici aktiviteler ararlar. Boş zamanlarını değerlendirmek için ot yemeyi tercih etmeleri mümkündür. Nitekim köpeklerin insanları tarafından ihmal edildiklerini düşündüklerinde ot yeme gibi uygunsuz davranışlar sergileyebildikleri bilinir. Yalnızlık, endişe, korku ve sıkılmışlık onlarda çeşitli davranış sorunlarını ortaya çıkarabilir. Normal şartlarda onlar besin sınıflandırmasına girmeyen otların tüketilmesi de pika adı verilen sendroma işaret edebilir. Köpeklerde En Sık Görülen Yeme Bozuklukları adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Köpekler Neden Ot Yer ve Kusar? Bu Davranış İçgüdüsel midir?

Köpeklerin ot yemesi ve sonrasında da kusması, kendilerini iyi hissetmek adına yaptıkları içgüdüsel bir eylem olarak nitelendirilebilir. Bazı köpeklerin bağırsak parazitleri olduğunda ya da mideleri ağrıdığında daha sık ot yedikleri bilinmektedir. Bağırsaktaki parazitler köpeklerin tükettiği besinleri çaldıklarından, köpeklerin lif ihtiyaçlarını karşılamak için ot tüketmeye yöneldikleri düşüncesi oldukça yaygındır. Ancak bu konunun tartışmaya açık olduğu da söylenebilir. Köpeklerin ot yemelerinin ardında sağlamaları muhtemel faydalara odaklanmaları değil, otların tadını beğenmeleri olduğu görüşünü benimseyen büyük bir kitle olduğunu da ifade edebiliriz. Ot yedikten sonra kusmalarını da tadını beğendikleri bir gıdayı kontrolsüz tüketmelerinden kaynaklanan bir sorun olduğunu savunanlar da bulunmaktadır. Köpekler Hakkında Yanlış Bilinenler: Mitler ve Gerçekler içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

ağaç kenarındaki çimleri yiyen yavru köpek

Köpeklerin Ot Yemesi Engellenmeli mi?

"Köpekler neden ot yerler?" sorusunun yanıtlarından bağımsız olarak bu davranışlarının engellenmesi önerilir, çünkü otlar, çimenler ya da yapraklar köpekler için sağlıklı atıştırmalık olarak nitelendirilmezler. Otlar ve çimenler başlı başına köpek sağlığını tehdit etmese de üzerlerinde olması muhtemel kimyasallar, parazitler ya da bakteriler dostlarımızın sağlığı için tehdit yaratabilirler. Çimlerin yerden koparılması sırasında farklı hayvanların dışkılarına maruz kalınması ihtimalinin de göz ardı edilmemesi faydalı olacaktır. Köpeklerin ot yemesinin engellenmesi adına geziler esnasında dikkatli olunması gerekir. Otlarla temas kesildikten sonra ödül mamaları ile teşvik edilmeleri ot yeme alışkanlıklarını geride bırakmalarını sağlayabilir. Bu nedenle köpeklerin ot yeme alışkanlığı gibi ısrarcı davranışlar sergilemesi halinde yürüyüşler esnasında köpek ödül mamalarına başvurulması önerilebilir. Köpek ödül maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Köpeklerin can sıkıntısı nedeniyle ot yedikleri şüphesi baskınsa atılması gereken ilk adım gün içerisinde enerjilerini atmalarının sağlanmasıdır. Onlar için eğlenceli ve bol hareketli bir rutin oluşturulduğunda köpeklerde ot yeme davranışının önüne geçilmesi mümkündür. Köpeklerin ot yemesi ardında pika gibi hem bir yeme hem de bir davranış bozukluğu bulunuyorsa köpeklerin diyetine veteriner hekimlerin de onayıyla lif eklenmesi ve köpeklerle kalitesi zaman geçirilmesi gerekebilir. Köpeklerle kaliteli zaman geçirme kavramı oldukça geniştir. Bu nedenle onların en çok keyif aldıkları aktivitelerin belirlenmesi ve en çok keyif aldıkları aktivitelerin keşfedilebilmesi için de yakından gözlemlenmeleri gereklidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.