Köpekleri Kusturmaya Çalışmak Doğru mudur?

Köpekleri Kusturmaya Çalışmak Doğru mudur?

27.02.2023 Aysegül Tunçay


Doğaları gereği son derece meraklı olan köpeklerin yapmamaları gereken şeyleri yaptıklarına, yememeleri gerekenleri ise yediklerine sıklıkla rastlanır. Köpeklerin yiyecek sınıflandırmasında yer bulmayan taş, çorap ve yumak gibi nesneleri yutmaları köpek sahiplerinin korkulu rüyalarındandır. Potansiyel olarak sindirim sistemi blokajına yol açan bu davranışlar acil tıbbi müdahale gerektirir ve cerrahi tedavilerle sonuçlanabilir. Bazı yiyeceklerin yenmesi de köpeklerin tıbbi destekle buluşturulmalarını gerektirebilir. Soğan, sarımsak, üzüm, çikolata ve şeker gibi besinlere ek olarak insanların ilaçları, böcek zehri gibi kimyasallar ve antifriz köpeklerde hayati tehlikeye neden olabilir. Köpeklerin yememeleri gereken şeyleri yiyip yutmaları halinde acil tıbbi müdahalenin temelini kusmaları oluşturur. Bu bilgi köpek sahiplerinin köpeklerini kusturabileceği şekilde yorumlanabilir. Ancak dikkatli olunmasında fayda olacaktır, köpekleri kusturmaya çalışmanın hem avantajları hem de dezavantajları bulunabilir. Bu yazımızda köpek sahiplerine faydalı olacak önemli bilgiler bulabilirsiniz, köpekleri kusturmak doğru mu? İşte yanıtlar...

ilaçlara bakan köpekKöpekler Yabancı Cisim/Tehlikeli Madde Yuttuklarında Kusturulmalı mıdır?

Köpeklerin yememeleri gereken bir şey ya da yutmamaları gereken bir cisim yutmaları halinde köpek sahiplerinin içgüdüsel tercihleri de veteriner hekimlerin önerileri de köpeklerin kusturulmaya çalışılması yönünde olacaktır. Yine de kusmanın potansiyel olarak zararlı olduğu durumların varlığı unutulmamalı, köpekler her durumda kusturulmaya çalışılmamalıdır.

Köpekler yabancı bir obje ya da potansiyel olarak toksik bir madde yutarsa ilk olarak veteriner hekimlerle irtibata geçilmesi gerekir. Yutulan objenin niteliği hakkında bilgi aldıktan sonra veteriner hekimler köpeklerin kusturulmasını önerebilir. Ancak bazı durumlarda köpekleri kusturmaya çalışmak toksini yutmalarından daha zararlı sonuçlara neden olabilir. Köpeklerin kusturulmaması gereken durumların şu şekilde sıralanması mümkündür;

  • Tuvalet temizleyicileri gibi yakıcı kimyasalların,
  • Çinko ve alüminyum fosfit gibi toksinlerin,
  • Cam ve plastik gibi keskin kenarlara sahip objelerin yutulması hâlinde köpeklerin kusturulmaya çalışılmaması, veteriner hekimlerden destek alınması gerekir.

Köpeklerin yabancı cisim veya tehlikeli madde yuttuklarında kusturulmaları için zamanlama önemli bir değişken olarak öne çıkar. Genel olarak önerilen köpeklerin yabancı cismi veya maddeyi yuttuktan sonraki ilk iki saat içerisinde kusturulmasıdır. İki saatten sonra madde sindirilmeye başladığı için kusmanın bir yararı olmayacaktır. Ek olarak yutulan bir toksin ise ve emilmeye başlamışsa köpek klinik belirtiler gösterecektir. Bu noktada kusma ne güvenli ne de etkilidir.

Dolayısıyla bu gibi bir durumla karşılaşıldıysa köpek sahiplerinin öncelikle veteriner hekimlerle iletişime geçmeleri gerekir. Köpeğin yuttukları madde veya toksinle ilgili detaylı bilgi aktarımı sağlanmalı, veteriner hekimlerin yönergeleri takip edilmelidir. Veteriner hekimlere hızlı bir şekilde ulaşma imkânı varsa en doğru ve güvenli seçenekler köpeklerin veteriner hekimlere götürülmeleri olacaktır.

uyuyan köpek

Köpekler Yememeleri Gereken Bir Şey Yerse Ne Yapılmalıdır?

Köpekler yememeleri gereken bir şey yerlerse ve bu durum fark edilmişse panik yapılmamalıdır. Zaman kaybetmeden veteriner hekim aranmalı; mümkünse köpeğin neyi, ne miktarda ve ne şekilde yuttuğu veteriner hekimlere söylenmelidir. Bu noktada veteriner hekimler genellikle acilen kliniğe gelinmesini isterler. Ancak klinik ziyareti imkânı yoksa ve köpeğin kusturulması gerekirse veteriner hekim yönergelerine uyum sağlanarak köpek kusturulabilir.

Bilinmesi gereken köpek kusturulurken acele karar verilmemesi gerektiğidir. Veteriner hekimlerin önerileri olmadığı takdirde köpeklerin kusturulmaya çalışılması faydadan ziyade zarara yol açabilir. Nitekim köpeği kusturmak, yanlış adımlar atıldığı takdirde potansiyel olarak hayati tehlikeye neden olabilen riskleri beraberinde getirebilir. Veteriner hekimlerin gözetiminde olduğunda ise önemli bir avantaj sağlayabilir.

Dikkat!

Veteriner hekimlerin gözetiminde köpeklerin kusturulması gerekiyorsa öne çıkan önerilerden biri hidrojen peroksit kullanımıdır. %3'lük hidrojen peroksit solüsyonu köpeğin kusturulması için tercih edilebilir. Köpeklerin veteriner hekimlere zamanında götürülememesi durumunda yine de veteriner hekim önerisi ile tercih edilmelidir. Bilinçsiz bir şekilde asla kullanılmamalıdır. İlaç 10-15 dakikada etkisini gösterebilir, kusma yaklaşık 45 dakika boyunca devam edebilir. Köpekler kusmaya başladıysa, alerjik bünyeliyse, yutma yetileri azaldıysa, nefes almakta zorluk çekiyorlarsa, nöbet belirtileri gözlemleniyorsa, yakın zamanda karın bölgesinden ameliyat geçirmişlerse kusturulmamaları gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.