Kökeni Fransa Olan Popüler Köpek Irkları

15.05.2021 Deniz Öz


Dünyanın en eski köpek ırklarından bazılarının menşe ülkesi Fransa'dır. Ülkemizde de Fransız köpek cinsleri oldukça popülerdir. Dik kulakları, neşeli halleri ve sahiplerine gösterdikleri sadakatle French Bulldog ise şüphesiz en popüler olanlarının başında gelir. Ancak Fransız köpek ırkları French Bulldog ile sınırlı değildir. Bu yazımızda birbirinden sevimli ve her biri ayırt edici özelliklere sahip olan Fransız köpek cinsleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yerde yatmış fransız bulldog cinsi köpek

Fransız Bulldog

"Frenchie" olarak da bilinen French Bulldog; büyük kafası, yarasa kanatlarını andıran kulakları, basık burnu ile karakterize bir Fransız köpeği olma niteliği taşır. Oldukça sağlam ve dengeli bir vücut yapısına sahiptir. Enerji seviyesi oldukça yüksek olan Fransız Bulldog cinsi köpekler hem diğer evcillerle hem de çocuklarla iyi ilişkiler kurabilirler. Arkadaş canlısı bir yapıya sahip olurlar ve gün içerisinde yüksek derecede egzersize ihtiyaç duyarlar. French Bulldog'ların menşe ülkesi Fransa'dır. Bu ırkın kökeninin English Bulldog olduğu yönünde güçlü öngörüler bulunmaktadır. Ancak kan hatlarında Terrier ve Pug gibi farklı ırkların da olduğu düşünülmektedir.

çim alanda ayakta duran pembe tasmalı köpek

Papillon

Menşe Fransa olan ve sevimliliği ile hayranlık uyandıran Papillon cinsi köpekler kendilerine has kulakları, cana yakın tavırları ve sürekli tetikte olmaları ile tanınırlar. Dik kulaklarının kelebeğe benzetilmesi sonucu "Papillon" ismini almışlardır. Fransa'da ortaya çıktıkları erken dönemde cüce Spaniel olarak adlandırılmışlardır. Papillon oldukça zeki ve yüksek oranda eğitilebilen Fransız köpek cinsleri arasında yer alır. Oldukça minik boyutlara sahip olsalar da standart olarak "kucak köpeği" olarak tanımlananlara oranla daha aktif ve başlarına buyruk olurlar. Boyutları ve kontrol edilebilmelerinin kolay olması nedeniyle apartman yaşamına başarılı bir şekilde adapte olabilecekleri düşünülür. Yine de havlama eğilimlerinin yüksek olduğunun da bilinmesi gerekir. Erken dönemde sosyalleştirildiklerinde diğer evcillerle de çocuklarla da iyi anlaşabilirler.

üç kahverengi büyük ırk köpek

Dogue De Bordeux

Kaslı bir Fransız köpeği ile karşınızdayız, üstelik kendileri Fransa'nın en eski köpek ırkları arasında da yer alıyor. Kalın ve dengeli bir vücudu olan Dogue de Bordeux cinsi köpeklerin kafa boyutları da belirgin derecede büyük oluyor. Geçmişi oldukça eskiye dayansa da AKC tarafından 2007 yılında tanınan cinsin en önemli özelliklerinden biri de salya sorununun belirginliği olarak karşımıza çıkıyor. Dogue de Bordeux cinsi köpeklerin ciddi bir korumacılığa sahip oldukları biliniyor. Korkusuz yapıları ve muazzam güçleri eğitim süreçlerinde dikkatli olunmasını gerektiriyor. Aile bireylerine karşı yüksek ölçüde sadakat gösterse de inatçı bir doğaları olduğunun da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Diğer evcillerle özellikle de kedilerle araları pek iyi olmayan bu Fransız köpeğinin eklem hastalıklarına yatkın olduğu da biliniyor.

yerde oturan büyük kulaklı küçük köpek

Basset Hound

Avcılık yetenekleri söz konusu olduğunda en popüler Fransız köpeği cinslerinden biri de Basset Hound'dur. Kökenleri Fransa ve Belçika'ya dayanan bu ırk engebeli arazilerde tavşan ve geyik avında yardımcı olmak üzere yetiştirilmeye başlanmıştır. Avcılık yetenekleri çok geliştiği için özellikle Fransız aristokratları tarafından sıklıkla beslenmişlerdir. Basset Hound uzun kulakları ve masum bakışları ile oldukça sevimli bir ırk olma özelliği taşır. Çocuklarla en iyi anlaşan köpek ırkları arasında yer alır ve zekası ile tanınır. Aile bireyleri ile güçlü bağlar kurar. Genel olarak sağlıklı bir ırk olarak kabul edilir ancak onlara özgü uzun kulakları nedeniyle kulak enfeksiyonları riskinin göz ardı edilmemesi önerilir. Kulak bakımının düzenli olarak yapılması Basset Hound ile yaşayanların rutinleri haline gelmelidir.

dağ tepesinde yatan büyük ırk beyaz köpek

Great Pyrenees

Binlerce yıl önce Orta Asya'daki dağ çoban köpeklerinden evrimleştiği düşünülen Great Pyrenee cinsi Fransız cinsi köpeklerin MÖ 1800'lü yıllarda Fransa'nın Pirene bölgesinde yaşadığına dair fosiller bulunmuştur. 17. Yüzyıla gelindiğinde aristokratlar ve kraliyet ailesi mensupları arasında da popülerleşen bu cinsin en belirgin özelliklerinden biri devasa cüssesi ve devasa cüssesine rağmen bitmek bilmeyen enerjisidir. Görev bilinçleri çok yüksek olan Great Pirene cinsi köpekler gün içerisinde düzenli egzersizlere ihtiyaç duyarlar. Sosyalleştirildikleri takdirde diğer evcillerle ve çocuklarla çok iyi anlaşabilirler. Bekçilik yetenekleri çok gelişmiştir, zekidirler ancak eğitime çok pozitif bir yanıt vermeyebilirler. Bağımsız ve özgürlüklerine düşkün bir yapıları vardır. Aile bireylerine çok bağlı olurlar ve kendilerini ailelerine adarlar.

çimlerde ayakta duran uzun tüylü köpek

Briard

Bugün yaşamını sürdüren en eski köpek ırklarından biri olduğu kabul edilen Briard Fransa orijinli bir köpek cinsidir. Çobanlık yetenekleri ile ön plana çıkan Briard oldukça zeki, atletik ve koruyucu Fransız köpekleri arasında yer alır. Briard cinsi Fransız köpeği ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli özellik de savaş sırasında Fransız askerlerini bulmak için gösterdikleri çaba neticesinde Fransız ordusunun resmi köpek ırkı seçilmiş olmalarıdır. Eğitime çok iyi yanıt verirler, görevlerini sonlandırmaya odaklanırlar. Aile bireyleri ile sıkı bağlar kurarlar ve oyun için her zaman hazır olurlar. Yavruluk döneminde sosyalleştirildiklerinde yabancılarla, diğer evcillerle ve çocuklarla sıcak ilişkiler kurarlar.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.