Sıcak ve Soğuk Havalara Dayanıklı Köpek Cinsleri

08.04.2021 Deniz Öz


Köpek sahiplenme kararı verilirken birçok değişkenin dikkate alınması gerekir ve bu değişkenler arasında en önemli olanlardan biri de köpeklerin hangi iklim koşullarına dayanıklı olduklarıdır. Çok sıcak iklimlerde soğuğa dayanıklı köpek türleri, çok soğuk iklimlerde ise sıcağa dayanıklı köpekler sağlıklı bir yaşam süremeyebilirler; tüy yapıları, tüy renkleri ve tüy sıklıkları onların konforlu bir yaşam sürmesini engelleyebilir. Bu nedenle ömürlük bir dost sahiplenmeden önce onların iklimsel ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu yazımızda sıcağa dayanıklı köpek cinsleri ve soğuğa dayanıklı köpek türleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Soğuğa Dayanıklı Köpekler

Bazı köpek cinsleri diğerlerine oranla soğuk havaları daha kolay tolere edebilmelerini sağlayan anatomik özellikler taşırlar. Soğuğa dayanıklı köpek cinsleri tipik olarak kalın tüy yapısına, çift katmanlı tüylere, geniş ve kar tutmayan tüylerle kaplı geniş patilere sahip olurlar. Soğuğa dayanıklı köpek ırkları şu şekilde sıralanabilir:

kırmızı tasmalı yavru sibirya kurdu cinsi köpek

Sibirya Kurdu (Sibirya Husky)

Karlı bir manzara akıllara geldiğinde o manzaranın en tatlı ögesi şüphesiz Sibirya Husky olur. Yüksek enerjileri, inanılmaz kuvvetleri, kalın kürkleri ve eksi derecedeki hava koşullarına dayanıklılıkları ile bilinen bu köpekler sıcak iklimlerde çok konforlu olamazlar. Yaz sıcaklığının çok yüksek olduğu bölgelerde Sibirya Husky'lerin dışarı çıktıklarında nefes nefese kaldıkları, halsizleştikleri ve enerjilerini yitirdikleri bilinmektedir. Sıcak bir bölgede Husky besleyenlerin yaz aylarına özel tedbirler almaları gerekir.

dağlarda dolaşan kurtarma köpekleri

Saint Bernard

Heybetli gövdeleri, masum bakışları, sarkık kulakları ile herkesi kendine hayran bırakan Saint Bernard cinsi köpekler soğuğa dayanıklı köpek cinsleri dendiğinde akıllara ilk gelenler arasında yer alır. İsviçre Alp Dağları'nın kocaman yürekli köpekleri olarak bilinen bu cins kar fırtınalarında arama kurtarma köpeği olarak birçok hayata dokunmaktadır. Bu nedenle çok sıcak iklimlerde bakılması için ciddi önlemlerin alınması şarttır.

karların içinde duran dev ırk siyah kahverengi köpek

Tibet Mastiff

Dünyanın en büyük, en heybetli ve en güçlü köpek ırklarından biri olan Tibet Mastiff, soğuğa karşı da muazzam derecede dayanıklıdır. O denli bir dayanıklılığa sahiptir ki Himalaya Dağları'nın dondurucu soğuklarına dahi karşı koyabilir. Çift katlı tüy yapısı nedeniyle onu sıcak ve kar yağmayan yerlerde görmek oldukça üzücüdür.

dev ırk beyaz alabay cinsi köpek

Alabay

Çok başarılı bir çoban köpeği, inanılmaz bir bekçi, üstelik çok da heybetli. Alabay'lar kendilerine has duruşları olan, kuvvetleri sorgulanamayan ve soğuk havalara karşı da doğal bir direnç gösteren köpek cinslerinden biridir. Anavatanı Orta Asya olan Alabay'lar yaz ayları sıcak geçen bölgelerde bakılacaklarsa tedbirli olunmasında fayda vardır.

karların içinde yatmış büyük ırk köpek

Alaskan Malamute

Arktik kızak köpekleri arasında en eski ve en iri olma özelliği taşıyan Alaska Malamut'ları, onları sıcak tutan kalın tüylere sahiptirler. Çok güçlü bir ırk olma özelliği taşırlar ve dayanıklılıklarına hayran kalmamak mümkün değildir. Çok sıcak iklimlerde halsizleşmeleri, sıcaktan etkilenmeleri ve nefes nefese kalmaları önlem alınmasını gerektirir.

Soğuğa dayanıklı köpekler saydığımız cinslerle sınırlı değildir. Akita Inu, Chow Chow, Great Pyrenees, Finnish Spitz, Samoyed, Keeshond ve Newfoundland gibi ırklar da soğuğa dayanıklı köpekler listesine eklenebilir. Bu noktada önemli bir hatırlatma yapılması gerekir. Soğuğa dayanıklı oldukları için bu köpek cinslerinin soğuktan korunmalarına gerek olmadığı düşünülmemelidir. Her zaman sıcak bir sığınağa erişme fırsatına sahip olmaları sağlanmalıdır. Ev dışarısında kalan köpekler için soğuk havalarda sığınabilecekleri köpek kulübeleri büyük bir konfor haline gelebilir. Köpek kulübeleri çeşitlerini buradan inceleyebilir, dostunuzun sıcak ve konforlu kalmasını sağlayacak ürünü %100 orijinal ürün garantimizden yararlanarak satın alabilirsiniz.

Listemizde belirttiğimiz tüm ırkların ortak özelliği orta-büyük ırklar olarak sınıflandırılmalarıdır. Peki, soğuğa karşı dayanıklı küçük köpekler hangileridir? Soğuğa dayanıklı küçük köpek ırklarına örnek olarak Norfolk Terrier, Boston Terrier, Miniature Schnauzers, Norwich Terrier, Pekingese, Pomerian, Scottish Terrier, Tibet Spaniel, Bedlington Terrier ve Australian Terrier cinsleri gösterilebilir.

Sıcağa Dayanıklı Köpek Cinsleri

Sıcak iklimde yaşıyorsanız ve sahiplenmek için bir köpek arıyorsanız hem sizin hem de dostunuzun konforu için sıcağa dayanıklı köpekler arasından seçim yapmanız en doğrusu olacaktır. "Sıcağa dayanıklı köpek cinsleri hangileridir?" sorusuna şu yanıtları verebiliriz:

çimlerde yatmış büyük ırk kahverengi köpek

Boerboel

Ülkemizde yaygın olmayan ancak dünyanın en güçlü köpekleri sıralamasında değişmez bir yere sahip olan Boerboel cinsi köpeklerin sıcağa oldukça dayanıklı oldukları bilinmektedir. Büyük ırk köpek cinslerinden biridirler ve ailelerine de sonsuz bir bağlılık gösterirler. Mükemmel bir koruma iç güdüleri olan bu köpeklerin Güney Afrika'dan geldikleri bilinmektedir.

çimlerde ayakta duran büyük ırk beyaz köpek

Dogo Argentino

Beyaz melek lakaplı Dogo Argentino cinsi köpekler kısa tüy yapısına sahiptirler. Oldukça kuvvetli olan bu ırk yüksek enerjisi ile yoğun egzersize ihtiyaç duyar. Sıcak iklimlere kolaylıkla adapte olabilirler, soğuk iklimli yerlerde yetiştirildiklerinde soğuğun etkilerinden korunmaları gerekir.

turuncu tasmalı küçük ırk köpek

Chihuahua

Meksika'nın sıcak ikliminden dünyaya yayılan ve ülkemizde de en popüler köpek ırkları arasında gösterilen Chihuahua cinsi köpeklerin sıcak havalara karşı oldukça dayanıklı oldukları ifade edilebilir. Soğuk havalar ise kesinlikle onlara göre değildir. Tüylerinin kısa olması ve vücut alanlarının az olması onları soğuğa karşı dayanıksız kılar.

zincir tasmalı büyük ırk siyah köpek

Doberman Pincher

Asil ve güçlü görünümü ile ülkemizde de çok sevilen Doberman Pincher cinsi köpekler, sıcağa dayanıklı köpek cinsleri arasında yer alır. Renkleri koyu olsa da tüyleri tek katlı ve kısa olduğu için soğuk hava onlar için çok da uygun değildir. Soğuk iklime sahip bölgelerde yetiştirildikleri takdirde havalar soğukken sıcak bir ortama ihtiyaçları olduğu net bir şekilde ifade edilebilir.

taşın üstünde ayakta duran küçük köpek

Yorkshire Terrier

Ailelerine karşı mutlak sadakat besleyen, diğer evcillerle çok da iyi anlaşamadığı bilinen Yorkshire Terrier cinsi köpeklerin tüyleri uzun ve koyu renkli olsa da soğuğa karşı dirençli olmadıkları söylenebilir. Tüy yapıları incedir, tüyleri tek katlıdır ve vücut hacimleri de azdır. Dolayısıyla bu minik dostlarımız için sıcak iklim ideal özelliktedir.

Sıcak iklime dayanıklı köpek cinsleri yazımızda belirttiklerimizle de sınırlı değildir. Fox Terrier, Greyhound, Golden Retriever, Havanese, Ibizian Hound, Weimaraner, Bull Terrier, Basenji, Belçika Malinois, Bichon Frise ve Border Collie gibi ırkların da sıcak iklimler için uygun özellik taşıdıkları söylenebilir.

Soğuğa karşı dayanıklı köpeklerin nasıl ki soğuk havalarda kontrolsüz bir şekilde dışarıda bırakılmaları doğru değilse sıcağa karşı dayanıklı köpeklerin de çok sıcak havalarda dışarda savunmasız şekilde kalmamaları önemlidir. Aşırı soğuk gibi aşırı sıcak havalar da köpeklerde birçok farklı sağlık sorununu tetikleyebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.