Yavru Köpek Beslenme Tablosu

Yavru Köpek Beslenme Tablosu

22.06.2023 Deniz Öz


Yavru bir köpeğin sağlıklı bir şekilde gelişip büyümesi için tam ve dengeli bir beslenme planına uyum sağlaması gerekir. Yavru köpek beslenme süreçlerinin kurgulanması da eşit derecede önemlidir. Yavru köpeklerin gelişimsel ihtiyaçlarına yanıt vermek için özel olarak formüle edilen yavru köpek mama çeşitleri, onlara belirli bir sıklıkta ve gramajda sunulmalıdır. Aşırı beslenme yavru köpeklerde kilo sorununa neden olabilirken eksik beslenme gelişimlerinde yavaşlama ile sonuçlanabilir. Yavru köpekler için beslenme programı arayışındaysanız, bu yazımızda veteriner hekimlerinizin de önerileri ile uyum sağlayacak bilgiler bulabilirsiniz. İşte, yavru köpeğinizi ne kadar ve ne sıklıkta beslemeniz gerektiği ile ilgili detaylar...

elde tutulan yavru köpek

Yavru Köpekler Nasıl Beslenmeli?

Yavru ya da yetişkin köpekler fark etmeksizin yaşam evresi ne olursa olsun tüm köpeklerin ırklarına, aktivite düzeylerine ve genel sağlık durumlarına uygun beslenmeye ihtiyacı vardır. Köpek ırkları her yaş grubunda değişen ihtiyaçlara sahip olduğundan ilk adım yaşam evrelerine uygun mama seçimi yapmaktır.

Yavruluk döneminde köpeğinizin günlük kalori ihtiyacı, gelişiminin sürmesi nedeniyle yetişkin ve/veya yaşlılık dönemindekine kıyasla daha fazladır. Kalori miktarını ideal dengede tutabilmek adına, yavru köpeklerin onların gelişim dönemlerine özel olarak formüle edilen yavru köpek mamalarıyla beslenmesi kritik öneme sahiptir.

Yavruların köpek mamasına karar verilirken ırksal özelliklerinin değerlendirilmesi gerekir. Küçük ırk köpekler büyük ırklardan daha hızlı bir metabolizmaya sahip olduğundan tüketmeleri gereken mamaların içerikleri ve bu içeriklerin oranları aynı olmayacaktır. Dolayısıyla mama seçiminde köpek ırkları arasındaki anatomik farklılıklar dikkate alınmalıdır.

Köpeklerin ihtiyaç duydukları mama içerikleri spesifik olarak belirlendikten ve mama seçimi yapıldıktan sonra yavru köpek beslenme programını oluşturmak kolaylaşır. Yavru köpek mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Elbette "Yavru köpek nasıl beslenmeli?" sorusuna yalnızca mama seçimi ile yanıt vermek yeterli olmayacaktır. Yavru köpeklerin doğru miktar mamayı, doğru sıklıkta tüketmesi önemlidir. Bu gereksinim bizi köpeklerin ağırlıklarına ve kaç aylık olduklarına göre tüketmeleri önerilen mama miktarının belirlenmesine götürür.

Yavru köpekler için beslenme sıklığı ve miktarı hakkında bilgi aktarmadan önce her köpeğin ihtiyaçlarının farklı olabileceğini hatırlatmak isteriz. Veteriner hekimlerin önerileri bu kapsamda belirleyicidir. Dolayısıyla yazımızda belirttiğimiz kiloya ve yaşa göre değişen mama miktarları tavsiye niteliğindedir.

yavru köpeklerin ağırlıklarına ve yaşlarına göre beslenme tablosu

Yavru Köpekler Ne Kadar Mama Tüketmelidir?

Yavru köpekler için önerilen mama tüketim miktarları şu şekilde değişmektedir:

0 - 12 haftalık yavru köpeklerin tüketmeleri gereken mama miktarı ağırlıkları doğrultusunda değişiklik gösterir. 0 - 12 haftalık dönemde 1 - 3 kg aralığında olanların günde 40 - 105 gram, 3 - 5 kg ağırlığında olanların 105 - 160 gram, 5 - 10 kg olanların 160 - 240 gram ve 10 - 20 kg olanların ise 240 - 375 gram mama tüketmeleri önerilmektedir.

3 - 5 aylık dönemde de tüketmeleri gereken mama miktarında ağırlık önemli bir kriterdir. Bu dönemde 1 - 3 kg aralığında olanların günde 80 - 185 gram, 3 - 5 kg ağırlığında olanların 185 - 250 gram, 5 - 10 kg olanların 250 - 400 gram ve 10 - 20 kg olanların ise 400 - 615 gram mama tüketmeleri ideal kabul edilir.

5-12 aylık dönemdeyse tüketmeleri önerilen mama miktarı azalmaya başlar. Bu dönemde 1 - 3 kg aralığında olanların günde 60 - 100 gram, 3 - 5 kg ağırlığında olanların 100 - 135 gram, 5 - 10 kg aralığında olanların 135 - 210 gram ve 10 - 20 kg olanların ise günde 210 - 325 gram mama tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Beslenme tablosu ile ilgili bilinmesi gerekenlerden biri her ırkın yavruluk süresinin aynı olmayabileceğidir. Küçük köpekler gelişimini ilk 12 ayda tamamlayıp yetişkinlik evresine girseler de büyük ırklarda bu süre 18 - 24 ayı bulabilir. Dolayısıyla yavru köpek maması tüketmeye devam edecekleri dönem farklılık gösterecektir.

Yavru köpeklerin, gün içerisinde tüketmeleri gereken toplam mama miktarını öğünler dâhilinde yemeleri gerekir. Başlangıçta öğün sıklığı yüksek olmalı, zaman içerisinde öğün sıklıkları revize edilmelidir. Genel öneri 2 - 3 aylık yavru köpeklerin günde 4 öğün, 3 - 6 aylık yavru köpeklerin günde 3 öğün ve 6 - 12 aylık yavruların ise günde 2 öğün beslenmesi yönündedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.