Köpekler Kaç Saat Uyur? En Çok Uyuyan Köpek Cinsleri

05.03.2021 Deniz Öz


Hepimiz gibi sevgili dostlarımızın da dinlenmek, yenilenmek ve enerji depolamak için uykuya ihtiyaçları vardır. "Köpekler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtı yaşa, ırka, aktivite seviyesine ve hatta uyku alanının özelliklerine göre değişebilse de genel anlamda köpeklerin günde 9-14 saat uyuyabildiği bilinmektedir. Bu süreler yavruluk döneminde çok daha yüksek olur. Yavru köpekler gün içerisinde 18-20 saat boyunca uyuyabilirler. Vücutları ile birlikte beyinlerinin de geliştiği bu dönemde yavruların uyanıkken maruz kaldıkları her bir yenilik onları yorar; bu nedenle oyun esnasında dahi uykuya dalabilmeleri mümkündür. Yavruların sağlıklı bir şekilde gelişmeleri adına kaliteli uyku uyumaları ve bunun için de rahat edebilecekleri uyku alanlarına ihtiyaçları olduğu bilinmektedir. Bu nedenle yavru köpeklerin en temel ihtiyaçları arasında kendilerine ait bir uyku alanı yer alır. Köpek yatağı kategorimizdeki bütün ürün çeşitlerine buraya tıklayarak erişebilir, yavrunuz için rahat ve konforlu bir uyku alanı yaratabilirsiniz. Yaş ilerledikçe de konforlu uyku gereksinimleri azalmaz sadece uyku alışlanlıkları dönüşür; yetişkinlikte farklı yaşlılıkta farklı zaman dilimlerini uykuya ayırmaya başlarlar. Bu yazımızda köpeklerin uyku alışkanlıklarının yanı sıra "köpekler ortalama kaç saat uyur?" sorusunun da yanıtlarını bulabilirsiniz.

Yavru Köpekler Kaç Saat Uyur?

Köpeklerin gün içerisinde uykuya en çok zaman ayırdıkları dönem yavruluk dönemidir. Yavru köpekler, az önce de belirttiğimiz gibi gün içerisinde 18-20 saat boyunca uyuyabilirler. Bir an enerji patlaması ile size doğru koşabilir, bir diğer an oldukları yerde uyuyabilirler. Beyinleri, merkezi sinir sistemleri, bağışıklık sistemleri ve kasları yavruluk döneminde hızla geliştiği için bu gelişim onları yorar. Uyku esnasında büyüme atakları ile baş etme kapasiteleri artar. Uyanık olduklarında maruz kaldıkları her yeni insan, her yeni oyun, her yeni mekan onların deneyimlerini artırır ve öğrenme süreçlerine katkıda bulunur. Onlar için dünya hem heyecan verici bir yer hem de birçok farklı uyaranın ev sahibi olduğu için uykuya direnmeye çalışmaları da oldukça normaldir. Bu nedenle ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesi ve rahat bir uyku deneyimi yaşamaları sağlanmalıdır. Ona uyuması için rahat bir alan yaratarak, uyurken sergilediği tavırlara direnip onu rahatsız etmeyerek, yorgunluğunu fark ettiğinizde onu sakinleştirerek bu sürece katkıda bulunabilirsiniz.

oyuncak ayısıyla uyuyan köpek

Yetişkin Köpekler Günde Kaç Saat Uyur?

Köpeklerin de insanlar gibi uyku rutinleri vardır. Uyku rutinleri yaşlarına, ırklarına ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Yetişkin köpekler genel olarak günlerinin 12 - 14 saatlik bir sürecini uykuya ayırırlar. Bu süre büyük ırk köpekler söz konusu olduğunda bir nebze daha artış gösterir. Köpekler insanlar gibi rutinlere sahip olsalar da uyku süreçlerini insanlarınkiyle kıyaslamak doğru olmaz. Onların uykuları ne insanlar kadar derindir ve derin bir dinlenmeye geçmeleri zordur. Bu nedenle bu uyku sürelerinin çok olduğu düşünülmemelidir. Köpeklerin karakterlerinin etkisi de bu kapsamda göz ardı edilmemelidir. Bazıları uykuya daha düşkün olabilir, can sıkıntısından uykuya sarabilir ya da aşırı aktivite düzeyi onların bayılırmışçasına uyumasına neden olabilir.

Yaşlı Köpekler Günde Kaç Saat Uyur?

Köpekler yaş aldıkça uyku alışkanlıklarında değişiklik meydana gelebilir. Yaşlı köpekler normalden çok uyumaya başlayabilir, uyku süreleri 16 - 18 saate çıkabilir ve bu değişim genellikle endişelenmeyi gerektirmez. Yine de davranışlarının yakından takip edilmesi olası sağlık sorunlarının erken teşhis edilebilmesi için önemli bir farkındalık yaratacaktır. Yaş ilerledikçe enerji seviyelerinin düşmesi ve daha kolay yorulmaya başlamaları uyku sürelerini uzatan temel etkenler arasında yer alır. Onlar uyurken onların rahatsız edilmemesi gerekir. İdeal şekilde uyuyamadıklarında yaşlı köpeklerde çeşitli davranış sorunları ortaya çıkabilir.

Köpekler Neden Çok Uyur?

National Sleep Foundation uzmanları köpeklerin gününün %50'sini uykuda, %30'unu dinlenerek ve geriye kalan %20'sini ise aktif olarak geçirmelerinin oldukça normal olduğunun altını çiziyor. Yorgunluktan ya da yapacak bir şey bulamamalarından ötürü zamanlarını dinlenerek geçirmeleri herhangi bir soruna işaret etmiyor. Ama dikkatli olmakta fayda var, köpeklerin fazla uyuması halinde, uyuma nedenlerinin doğru analiz edilmesi gerekiyor. Fazla kilolu bir köpek hareket etmekte zorlandığı ya da ağrı çektiği için gün boyu yatmayı ve uyuklamayı tercih edebilir. Aynı şekilde yaşla birlikte görülme sıklığı artan bazı hastalıklar da uyku süresinde artışa neden olabilir. Uyku süresi ile ilgili yaşanan değişimlerin farkında olunması ve değişimlerin nedenlerinin öğrenilmesi için veteriner hekimlere başvurulması oldukça doğru bir yaklaşım olacaktır.

Aşırı uyku gelişimin doğal bir sonucu olabileceği gibi depresyon, sağırlık, diyabet ve hipotiroidizm gibi sağlık sorunlarının da göstergesi olabilir. Köpeklerin çok uyuması kadar gereğinden az uyuması da bir problem niteliği taşıyabilir. Uyku süreleri kısalan köpeklerin de çok uyuyanlar kadar dikkatle gözetilmesi gerekir. Anksiyete, yeterince egzersiz yapılmaması ve bilişsel fonksiyonlardaki değişimler köpeklerin gereğinden az uyumasına neden olabilir.

dili dışarda uyumuş köpek

En Çok Uyuyan Köpek Cinsleri

Cins ve ırk özellikleri bazı dostlarımızın diğerlerine oranla daha uykucu olmasına neden olabiliyor. Uyku ve büyük ırk köpekler arasında organik bir bağ olsa da küçük ırklardakiler de uykuya bayılabiliyor.

King Charles Spaniel: Her köpek cinsinin sağlıklı bir bedene ve psikolojiye sahip olması için günlük egzersize ihtiyacı olsa da bazıları için durum biraz farklıdır. Oyuncu halleri ve sevimlilikleri ile kalbimizi kazanan King Charles Spaniel cinsi köpekler uykucu özellikleri ile de dikkat çekerler. Kucakta dinlenmek ve kestirmek onların keyif aldığı aktiviteler arasında yer alır.

Minyatür Pinscher: Minyatür Pinscher'lar genel olarak çok enerjik olarak düşünülseler de işin aslı kestirmeye bayılırlar. Çok sevgili sahiplerinin kucakları en favori uyku mekanlarıdır.

İngiliz Bulldog: Uykuda geçirdikleri süre ve horlamalarıyla ayrı bir üne sahip olan İngiliz Bulldog cinsi köpekler en çok uyuyan köpek ırkları arasında yer alıyor. Basık burunlu olmaları nedeniyle solunum sorunlarına yatkın olan aynı zamanda eklem problemlerine de eğilimli olan bu cins sakin bir arkadaş arayanların hayatını güzelleştirebiliyor.

Mastiff: Mastiff cinsi köpekler de uykuya oldukça düşkün. Devasa gövdeleri ile hareket etmeye mecalleri yokmuş gibi bir izlenim yaratsalar da aktif olduklarında şaşırtan bir enerjiye sahip olan bu köpekler uykunun da hakkını sonuna kadar veriyor.

Pug: İri gözleri ve sevimli halleri ile en popüler ırklar arasında yer alan Pug'lar çocuklu ailelere en iyi uyum sağlayan cinsler arasında da gösteriliyor. Enerjileri yüksek olduğunda yerlerinde duramasalar da uykuya teslim olmaya meyilli oldukları da biliniyor.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.