Alman Kurdu Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Alman Kurdu Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

02.10.2023 Deniz Öz


Polis köpekleri, arama kurtarma köpekleri ve görme engelliler için rehber köpekler gibi pek çok farklı alanda görev yaptığına şahit olabileceğiniz Alman Kurdu; zekâları, son derece sadık olmaları ve koruyucu içgüdülerinin yanı sıra asil görünümleriyle de insanları kendine hayran bırakmayı başaran köpek türlerinden biridir. Alman Kurdu, Alman Çoban Köpeği olarak da adlandırılır ve üstlendiği görevler dışında sevecen doğaları ve yüksek enerjileriyle iyi bir aile köpeğidir. Alman Kurdu bakımı ve özellikleri hakkında daha fazlasını yazımızın devamında bulabilir, Alman Kurdu için verilebilecek köpek eğitimi konusunda bilgilere ulaşabilirsiniz.

uzağa bakan alman çoban köpeği

Alman Kurdu'nun Özellikleri

Alman Kurdu, ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında Kaptan Max Emil Friedrich von Stephanitz tarafından Almanya kırsallarında yaşayan üç farklı tipte çoban köpeğinin melezlenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1899 yılında, Stephanitz, köpeğiyle bir yarışmaya katılmış, gösterişli görünmesi ve güçlü olmasının yanı sıra itaatkâr ve uysal bir karaktere sahip dostuyla ilgileri toplamayı başarmıştır. Stephanitz ırkın gelişimini üstlenmiş ve bu konuda yoğun çaba harcamıştır. 1908 yılında AKC tarafından tanınan Alman Kurtları günümüzde farklı görevlerde kilit rol oynamaktan çocuklu ailelerde iyi bir oyun arkadaşı olmaya kadar uzanan yatkınlıklarıyla en popüler köpek türleri arasında da yer alıyorlar.

Alman Kurdu güçlü yapısının üzerinde orta uzunlukta, çift katlı bir kürke sahiptir. Dış kürk yoğun ve düz ya da hafif dalgalı olabilirken iç kürk daha yumuşaktır. Tüyleri beyaz haricindeki tüm çoban köpeği renklerinde olabilir. Bunların arasında siyah desenlerin yer aldığı açık ve koyu sarı, siyah ve sarı, düz siyah gibi renkler bulunur.

Büyük köpek ırkları arasında yer alan Alman Kurtları, görünümlerinin aksine çok ağır canlılar değildir. Alman Kurtlarının erkekleri 43 kg ağırlığa, 66 cm yüksekliğe sahip olabilirken dişilerin ağırlığı 34 ile 43 kg, yükseklikleri ise 56 ile 61 cm arasında değişebilir. Bu köpek cinsinde karşılaşılan ortalama yaşam süresi ise 9 ile 13 yıl arasındadır. Alman Kurtlarının normal yürüyüş temposu sakin olabilirken koşmaya başladıklarında saatte yaklaşık 50 kilometre bir hıza ulaşabilirler. Yerine getirecekleri bir görevleri yoksa günde 12 ile 14 saat uyuyabilirler.

oyuncak peşinde koşan yavru alman kurdu

Dişi Alman Kurtları annelik konusunda mükemmel bir iş çıkarırlar. Yavrularını korur, onların tüm ihtiyaçlarını karşılayıp temel becerileri öğrenmelerini sağlarlar. Sağlığı yerinde, genç ve doğurgan dişi Alman Kurdu köpekleri her batında ortalama 8 yavru doğurabilirler. Bazı dişilerde bu sayının 10'a kadar çıkması mümkündür. Ancak yavru sayısı erkeklerin ve dişilerin sağlık durumlarından, kaçıncı doğum olduğundan ve çiftleşme sayısından da etkilenebilir.

Tüm köpek ırkları gibi Alman Kurtlarında da bazı sağlık sorunlarına yatkınlık bulunur. Kalça ve dirsek displazisi, kulak enfeksiyonu gibi kulaklarını etkileyen ve katarakt gibi gözlerini etkileyen rahatsızlıklar Alman Kurdu söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken sorunlar arasında yer alır. Ayrıca dejeneratif miyelopatiye yatkınlık olduğu da göz ardı edilmemelidir.

Alman Kurtlarının sevilmesini sağlayan pek çok karakter özelliği var. Ancak uzmanlar onları kendilerine güvenmeleri, birçok komut öğrenip farklı görevleri yerine getirebilecek zekâları ve sevdiklerini korumak söz konusu olduğunda hayatlarını bile tehlikeye atabilecek kadar sadık olmalarıyla tanımlıyor. Aileleriyle güçlü bağlar kurabilen Alman Kurtları genellikle koruyucu bir karaktere sahiptir ve yabancılara karşı mesafeli davranabilir ya da koruma içgüdülerini devreye sokabilirler. Bu özellikleri onların koruma köpeği olarak görev yapabilmelerini sağlar.

Aile bireyleriyle birlikte olmaktan keyif alan Alman Kurdu uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Bu yüzden günün büyük kısmı ev dışında olan kişiler için uygun bir evcil hayvan değildir. Evde yalnız kaldıklarında canları sıkılabilir, endişelenebilirler ve çiğneme, havlama içgüdüleri tetiklenebilir. Bununla birlikte, yüksek enerjileri yüzünden apartman yaşamına pek uygun olmayabilirler; bahçeli evlerde kendilerini daha mutlu hissedebilirler.

karda oturan siyah alman kurdu

Alman Kurdu Bakımı

Her köpek cinsinde bakım önemli bir noktada yer alıyor. Köpeklerinin bakımlarının aksatılmaması, onların kendilerini daha mutlu hissetmesini ve sağlıklı olmaları için bir gereklilik. Ancak Alman Kurdu bakımı belirli noktalara dikkat edildiğinde kolay bir süreç hâline gelebilir.

Alman Kurtları, daha önce değindiğimiz gibi, yoğun ve sert bir dış kürk ile daha yumuşak bir iç kürke sahiptir ve tüyleri orta uzunluktadır. Gevşek tüylerinin alınması için köpeğinizi genellikle birkaç günde bir fırçalamanız yeterlidir. Ancak yılda bir ya da iki kez tüylerinin dökülmesinde artış yaşanabilir. Bu dönemlerde köpeğinizi daha sık fırçalamanız dostunuzun etrafa dökeceği tüy miktarını kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Elbette ona ara sıra banyo yaptırmayı da ihmal etmemelisiniz. Alman Kurtları da banyo sırasında köpek cildinin gereksinimleri doğrultusunda formüle edilen köpek şampuanları ile yıkanmalıdır. Köpeklere özel formüle edilen köpek şampuanlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Köpeklerde aşırı uzun tırnaklar ağrıya ve yapısal sorunlara yol açabilir. Köpeğinizin tırnakları dışarıda geçirdiği vakitlerde doğal olarak yıpranmamış ve ideal ölçülere inmemişse her ay kesilmesi gerekir.

Alman Kurtları hem enerjik yapıları hem de insanlarla vakit geçirmekten keyif almaları ile bilinirler. Onlarla oyun oynamanız birlikte vakit geçirmenizi, bu sırada enerjisini atmasını sağlar. Bununla birlikte özgürce koşup oynamaktan da keyif alacaktır. Köpeğiniz için onun keyif alabileceği oyuncakları buradan inceleyebilirsiniz.

Düzenli veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması ve daha önce değindiğimiz, ırksal yatkınlıkları olan sağlık sorunlarına karşı rutin kontrollerden geçmeleri köpeğinizin sağlığının devamlılığını sağlama konusunda faydalı olacaktır. Elbette veteriner hekimler tarafından planlanan aşı takvimlerine uyulması da gerekir. Uzmanlar tarafından özellikle karın bölgesinde gelişen ani bir şişlik durumunda hayati risk oluşabileceği için böyle bir durumda veteriner hekimlere danışılma konusunda geç kalınmamasını önermektedir.

Beslenme ise köpek bakımı söz konusu olduğunda önemli olan bir diğer faktördür. Patili dostunuzun kaliteli, ırksal özelliklerine ve yaşına uygun mamalarla beslenmesi gerekir. Ayrıca köpeklerin kısırlaştırılma durumları da köpek maması seçiminde belirleyici bir rol oynar. Aktivite düzeyini göz önünde bulundurmaksa, enerjik bir ırk olan Alman Kurdu'nun gerekli olan kaloriyi alması noktasında önemlidir. Ancak dostunuzun obezite gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaması için tercih ettiğiniz mamanın üzerinde yazan ve/veya veteriner hekiminiz tarafından önerilen miktarları aşmamaya dikkat etmelisiniz. Elbette özel bir sağlık durumu bulunan köpeklerin bu durumlarına uygun mamalarla beslenmesi de kritiktir. Almak kurdu köpeğinizin ırk ve yaş gibi özellikleri doğrultusunda onun için en iyisini seçebileceğiniz, farklı damak zevklerine hitap eden köpek mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yediğiniz yemeklerden vermekse, özellikle yüksek oranda yağ içeriyor ya da pişmiş kemik barındırıyorsa, köpeğiniz için sindirim rahatsızlıkları, pankreatit ya da bağırsak tıkanması gibi sorunlara yol açabilir. "Köpeklerinizi Daima Uzak Tutmanız Gereken 8 Yiyecek" adlı yazımızdan onlara vermemeniz gereken besinler hakkında daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

önünde toplar bulunan yerde oturan alman kurdu

Eğitim ve Sosyalleşme

Erken dönemde alacakları eğitim ve yaşayacakları sosyalleşme deneyimi, Alman Kurdu için hayati öneme sahiptir. İtaat eğitiminin tutarlı bir şekilde devam ettirilmesi, yavru köpeğin uyumlu ve iyi huylu bir yetişkin hâline gelmesine yardımcı olacaktır. En zeki köpek ırkları arasında yer almaları sayesinde, ödüle ve olumlu pekiştirmeye dayalı bir köpek eğitimi harika sonuçlar verebilir. Uyum sağlama yetenekleri hem koruma gibi görevleri üstlenmeleri hem de aileyle birlikte, ailelerine son derece sadık ve iyi huylu köpekler olarak yetiştirmelerini mümkün kılar. Eğitim konusunda köpeklerin ırksal ihtiyaçları ve hassasiyetleri konusunda bilgili, etik değerlere uygun bir program izleyen köpek eğiticilerinden yardım alınabilir. Eğitimleri sırasında, sahibinin sesine duyarlı olacağı için köpeğinizin yanınızda olmanız ya da onu aile ortamında, kendiniz eğitmeniz önerilebilir. Koruma içgüdüleri yüzünden diğer köpeklerle ya da yabancılarla sosyalleştirilirken dikkatli olmaya özen gösterilmelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.