Rottweiler Köpeklerinin Özellikleri ve Bakımı

08.01.2024 Aysegül Tunçay


Rottweiler, namıdiğer Rottie; kaslı bedeni, son derece güçlü karakteri ve birlikte yaşadığı insanlara karşı sergilediği korumacı tavırlarla bilinir. Ailesine çok bağlı olan Rottweiler cinsi köpekler yabancılara ve diğer evcil hayvanlara karşı mesafelidir. Sert görünümlerinin ardında oyuncu bir yapıya sahip olurlar. Oyun oynamak onların egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması ve eğitim süreçlerinin başarısını artırılması adına oldukça önemlidir. Büyük ve kaslı bedenlerinin sağlıklı kalması ve mental olarak ideal ölçüde uyarılmaları adına aile bireylerinin ilgisine ihtiyaç duydukları bilinir. Orta seviyede tüy döken, eğitim düzeylerine göre değişebilmekle birlikte havlamaya yatkın olabilen, pozitif pekiştirmenin hâkim olduğu eğitimlerde maksimum performans gösterip zekâsıyla kendine hayran bırakan Rottweiler köpekleri dünya genelinde en popüler köpek cinsleri arasında yer alır. Almanya'nın Rottweil kasabasından dünyaya yayılmış olan Rottweiler köpekler özelinde hazırladığımız bu yazımızda Rottweiler'ların fiziksel ve karakter özellikleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yürüyüş tasmalı rottweiler

Rottweiler Köpeklerinin Fiziksel Özellikleri

Büyük ırk köpekler arasında yer alan Rottweiler köpeklerinin bedenleri oldukça kaslı ve sağlamdır. Erkeklerin boyları 61-69, dişilerin boyları ise 56-63 santimetre aralığında olur. Erkek Rottie'lerin kiloları 50-60, dişilerin ise 36 ile 54 arasında değişebilir. Irkın fiziksel özellikleri ile ilgili bu veriler; genetik faktörlere, beslenme tercihlerine ve fiziksel aktivite düzeylerine göre değişebilir.

Kafaları geniş ve yuvarlak hatlara sahiptir ve geniş vücutları ile orantılı bir büyüklüktedir. Bacakları da gövdelerini taşıyabilecek denli güçlü ve sağlamdır. Gözleri ne çok büyük ne de küçüktür. Badem şekline sahip gözleri koyu renklidir. Kulakları geniş bir üçgeni andırır, kafalarının yan taraflarından sarkar. Çene yapıları güçlüdür, burunları kısadır ve çok iyi koku alırlar. Sahip oldukları muazzam fiziksel özellikler ve doğru eğitime verdikleri pozitif reaksiyonlar nedeniyle dünya genelinde birçok ülkede polis köpeği olarak görev yaparlar.

Rottweiler cinsi köpeklerin çift katmanlı tüyleri kısa ve sıktır. Siyah ve kahverengi tonlarındaki tüyleri ve bu renklerin kürklerindeki dağılımı ırkın ayırt edici özellikleri arasında yer alır. Mevsim geçişlerinde tüylerindeki dökülme belirgin olarak artar, mevsim geçişleri dışında tüyleri orta seviyede dökülür.

yolda duran iki rottweiler

Rottweiler Köpeklerinin Davranışsal Özellikleri

Rottweiler köpeklerle ilgili bilinmesi gereken temel unsurlardan biri erken dönemde sosyalleştirilmelerinin ve doğru bir lider tarafından yetiştirilmelerinin çok önemli olduğudur. Doğru bir şekilde eğitilemeyen ve karakter gelişimi ideal şekilde desteklenemeyen Rottweiler'ların diğer canlılara karşı saldırgan tavırlar sergilemesi söz konusu olabilir. İyi bir eğitim ve sevgi dolu yaklaşım ile karşılaştıklarında ise durum tam tersine evrilebilir. Nitekim Rottie'lerin iyi huylu, sevecen, sadık ve ailelerine karşı son derece bağlı oldukları bilinir.

Onlarla ilgili öne çıkan karakter özellikleri arasında kendilerine olan güvenleri, ağırbaşlılıkları ve görevlerine bağlılıkları da bulunur. Oldukça cesur olan Rottweiler köpekler aile bireylerine karşı koruyucudur. Bekçilik özellikleri gelişmiştir, ırkın davranışları cinsiyetleri doğrultusunda değişebilir. Örneğin erkek Rottweiler köpekler genellikle daha sakin ve gözlemci olur: Bulundukları ortamdaki potansiyel tehditleri sürekli analiz eder. Dişiler daha dışadönük ve hareketli yapıları ile öne çıkar. Erkek ve dişi Rottie'ler arasında ortak karakter özellikleri de bulunur: Hem dişiler hem de erkekler oldukça inatçı olabilir, doğru bir liderlikle buluştuklarında eğitimleri başarıyla sonuçlanabilir.

Çocuklu aileler için uygun dostlardır, ancak çocuklarla birlikte büyümeleri daha olumlu sonuçların alınmasına yardımcı olacaktır. Çok küçük çocukların farkında olmadan sergileyebilecekleri sert hareketler Rott'ların reaksiyon göstermesine neden olabilir. Ek olarak büyük cüsseleri sebebiyle aşırı hareketlilikleri çocuklar için risk teşkil edebilir.

Rottweiler köpekler yoğun bir egzersiz programına ihtiyaç duyarlar. Enerjilerinin atılması ve formlarının korunması adına onlar için özel zaman dilimleri ayrılmalıdır. Aileleri ile çıkacakları yürüyüşler fiziksel ve mental sağlıkları adına kritik öneme sahiptir. Egzersizlerinin oyunlarla desteklenmesi tavsiye edilir. Oyunlar insanlarla aralarındaki bağları güçlendirirken öğrenme süreçlerine de önemli faydalar sunacaktır.

Rottweiler görkemli dış görünüşü ile nam salmıştır. Korkulan köpek türleri arasında yer alsa da iyi bir eğitimle sevgi dolu davranışlar sergileyebileceği unutulmamalıdır. Eğitim karakterinin en güzel özelliklerini öne çıkarır. Evet, bölgeci bir canlıdır. Ancak gerçekten tehlike ile karşılaşmadığında iyi bir eğitim alan Rott tüm sakinliğini koruyabilir.

oyun oynayan yavru rottweiler

Rottweiler Köpeklerinin Bakım İhtiyaçları

"Rottweiler bakımı nasıldır?" sorusunun yanıtları Rottie sahiplenmek isteyenlerce sıklıkla merak edilir. Genel olarak bakımları zahmetsiz olarak nitelendirilse de de belli başlı unsurların bilinmesi şarttır.

Rottweiler'lar ilk kez köpek sahiplenecekler için uygun bir ırk olarak kabul edilmez. Köpek davranışlarına hâkim olmayanlar baskın karaktere sahip ve fiziksel olarak çok güçlü olan Rott'lara ideal oranda söz geçiremeyebilir. Sahiplenmenin hemen ardından erken dönemde sosyalleştirilmeleri gerekir. Konu hakkında detaylar için Köpeğiniz Diğer Köpeklerle Sosyalleşmiyorsa Ne Yapmalısınız? içeriğimizi okuyabilirsiniz. Sosyalleşmeye ek olarak Rott'ların eğitim süreçlerine de yeterli özen gösterilmesi şarttır. Temel itaat eğitimi almaları hem onların hem sahiplerinin konforlu bir süreç geçirmesini sağlayacaktır. Temel itaat eğitimine ek olarak yaşam boyu devam eden eğitimler Rott'ların güçlü ve iyi huylu karakterlerinin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Rottweiler bakımının doğru beslenme planlamasından ayrı tutulmaması gerekir. Rottweiler ırkı köpeklerin yaşlarına, genel sağlık durumlarına ve aktivite seviyelerine uygun beslenmeleri sağlanmalıdır. Tam ve dengeli beslenme için tercih edilebilecek köpek mamalarına buradan ulaşabilirsiniz. Beslenmenin ideal şekilde gerçekleşmemesi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Aşırı beslenme de Rott'ların fazla kilo sorunu ile yüzleşmelerine neden olabilir.

Rottweiler bakımı kapsamında ideal oranda egzersiz yapmaları sağlanmalı ve egzersiz süreçlerine oyunlar dâhil edilmelidir. İnsanlarla aralarındaki bağı güçlendiren bu adımlar sağlıklarına da katkı sunacaktır. Enerjisini atamayan bir Rott, ev içerisinde yıkıcı davranışlar sergileyebilir ve davranış sorunları geliştirebilir.

Rott'lar kısa ve yoğun tüylere sahiptir. Orta seviyede tüy dökerler. Tüylerinin mevsim geçişleri dışında kalan dönemde haftada birkaç kez taranıp fırçalanması gerekir. Tırnak uzunlukları kontrol edilmelidir: İdeal oranda egzersiz yapan ve dışarıda zaman geçiren Rottweiler'ların tırnakları doğal olarak törpülenebilir. Tırnakları doğal olarak törpülenip kısalmıyorsa tırnakları kesilmelidir. Ağız ve diş sağlıklarının desteklenmesi için dişlerinin fırçalanması tavsiye edilir. Tüm bu bakım süreçlerine sonradan alışmaları kolay değildir, bu nedenle Rottweiler köpeklerin bakımına sahiplenmenin ardından erken dönemde başlanmalıdır.

veteriner hekim tarafından muayene edilen rottweiler

Rottweiler Köpeklerin Yatkın Oldukları Sağlık Sorunları Nelerdir?

Tüm köpekler gibi Rott'ların da düzenli olarak veteriner hekim kontrollerinden geçmeleri gerekir. Genel olarak sağlıklı köpekler olsalar da bazı hastalıklara yatkın oldukları gerçeğinin unutulmaması önemlidir. Böylece sağlıklarının desteklenmesi ve hastalık risklerinin minimize edilmesi için etkili tedbirler alınabilir. Rott'ların yatkın oldukları sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir:

Kalça displazisi kalıtsal bir sağlık sorunudur. Tek bacakta ya da bacakların her ikisinde topallamaya ve ağrı sorununa yol açabilir. Büyük ırk köpeklerde görülme riski artan bu ortopedik rahatsızlık Rottweiler ırkını da sıklıkla etkilemektedir.

Dirsek displazisi, dirsek eklemlerinin kalıtsal malformasyonudur. Ne denli ilerlemiş olduğu röntgen çekilerek tespit edilebilir. Tedavisi kapsamında cerrahiye başvurulabilir ve ağrıyı kontrol etmek adına ilaç kullanımı önerilebilir.

Entropion, göz kapaklarının genetik olarak içe dönük olmasıdır. Sadece alt ya da üst göz kapağında ortaya çıkabileceği gibi her iki göz kapağında da içe dönme ile karşılaşılabilir. Detaylar için Köpeklerde Entropion içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

Mide torsiyonu, genellikle büyük ırk köpeklerde görülen, ivedilikle tıbbi destek alınmadığında hayatı tehlikeye atabilen bir durumdur. Midenin sıvı, gaz ya da besin nedeniyle genişleyip dönmesi ile karakterize bu sorun meydana geldiğinde organlara kan akışı engellenebilir. Detaylı bilgi için Köpeklerde Mide Torsiyonu Nedir? Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.