Köpeklerin Eklemleri Nasıl Güçlendirilir?

20.11.2021 Aysegül Tunçay


Köpeklerin yaşamları boyunca belirli sağlık sorunlarına eğilimli olması doğal bir durumdur. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de genetik yatkınlık, yaş, beslenme, gelişim, çevresel faktörler sağlık sorunlarının ortaya çıkışında belirleyicidir. Eklem sağlığı söz konusu olduğunda köpeklerde genetik faktörlerin oldukça önemli bir etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Köpeklerin kaliteli ve sağlıklı bir yaşama sahip olabilmeleri açısından eklem sağlığına dikkat edilmesi çok önemlidir. Bu yazımızda köpeklerin eklemlerini sağlıklı tutmanın yollarından bahsedeceğiz.

Köpeklerde Sağlıklı Eklem İşlevinin Önemi

Köpeklerde eklemlerin işlevi doğumdan sonra kısa süre içerisinde büyük bir önem kazanır. Yenidoğan köpek yavrularının büyüyen kaslarının desteklenmesi için güçlü eklemlere sahip olmaları çok önemlidir. Eklemlerin sağlıklı olabilmesi için kıkırdakların da güçlü olması gerekir. Sağlıklı kıkırdak eklem işlevinin doğru bir şekilde gerçekleşmesini ve köpeğin hareketliliğinin sorunsuz bir şekilde sağlanmasını mümkün kılar. Kıkırdak eklem bölgelerinde kemiklerin uçlarında bulunan ve yastık görevi gören dokulardır. Eklemlerde normal aşınma ve yıpranma sürekli olarak meydana gelir. Yıpranmanın temeli hareketlilik olduğu için bu durum normaldir. Kıkırdak doku eklemleri hareketlere bağlı sürtünmeden koruduğu için oldukça önemlidir. Kıkırdak dokunun yapı taşı olan glukozamin sağlıklı eklemler ve hareketlilik için kıkırdağın korunmasını sağlar.

mamasadaki mamasının yanında taburede oturan köpek

Köpekler İçin Eklem Güçlendirici Besinler Nelerdir?

Sağlıklı içeriğe sahip, kaliteli köpek mamaları içeriğinde bir köpeğin sağlığını bütünsel olarak destekleyecek vitaminler, mineraller, amino asitler yer alır. Ancak eklem sorunları olan, genetik olarak eklem sorunlarına yatkın köpeklerde eklem güçlendirici besinlerin tüketimine daha çok dikkat edilmesi gerekir.

Eklem sağlığı söz konusu olduğunda;

  • Glukozamin,
  • Omega 3,
  • Protein,
  • Antioksidanlar oldukça önemlidir. Söz konusu temel bileşenlerin eklem sağlığı açısından çok önemli olduğu ve köpeklerin yaşam evrelerinin her döneminde yeteri kadar beslendiklerinden emin olunması gerektiği unutulmamalıdır. Eklemler kıkırdağı kendisine besin ve oksijen sağlayacak kan damarlarına sahip değildir. Bunun yerine besinlerin bir kısmını altında yer alan kemikteki küçük damarlardan, bir kısmını da eklem sıvısındaki besinleri emerek alır.

Glukozamin eklem sağlığı söz konusu olduğunda en çok araştırılan bileşen olarak bilinmektedir. Sağlıklı kıkırdak ve eklem fonksiyonunun korunması için glukozamin gereklidir ve köpeklerin vücudu tarafından üretilir. Zamana bağlı olarak eklem aşınmalarının önlenmesinde vücudun ürettiği glukozamin yetersiz kalır. Bu noktada takviye kullanımı gündeme gelebilir. Yaşı ilerlemiş ya da artrit sorunu olan köpeklerin mutlaka düzenli veteriner hekim ziyaretlerinin yapılması ve gerekli olması halinde takviye kullanmaları önerilir. Köpeklerde eklem sağlığı için özel olarak formüle edilen takviyeleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Omega 3 köpeklerde eklem sağlığının korunmasına yardımcı olurken yaşlılık döneminde eklem iltihaplarını azaltarak eklem ağrılarının önüne geçmek için tercih edilebilir. Omega 3 vücudun ihtiyaç duyduğu ancak doğal olarak üretemediği bir yağ asididir. Eklem ağrılarını azaltmada rolü olan anti-inflamatuar özellikleri sayesinde destekleyici olarak kullanılabilir. Omega 3 içeriğindeki EPA ve DHA eklemlerdeki iltihaplanmanın azalmasına katkı sağlar. Köpekler için özel olarak formüle edilen ve Omega 3 içeren takviyeleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

top ile oyun oynayan iki köpek

Sağlıklı Eklemler İçin Öneriler

Köpeklerde özellikle ilerleyen yaşlarda eklem sorunları yaşam kalitesini oldukça fazla düşürmektedir. Bu nedenle yavruluk döneminden itibaren doğru bakım ile köpeklerin sağlıklı eklemlere sahip olmalarını sağlamak gerekir. Beslenme ve egzersiz en güçlü köpek eklem destekleyici unsurlar olarak öne çıkmaktadır.

Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme her canlı için oldukça önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme sağlık sorunları için önleyicidir. Köpeğin her yaşam evresinde gelişimsel ihtiyaçlarının doğru karşılanması, günlük ihtiyacı olan besinleri yeterli şekilde alabilmesi için doğru köpek maması ile beslenmesi çok önemlidir. Köpeklerin sağlığı ve gelişimi için özel olarak formüle edilen köpek maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Köpeklerde sağlık beslenme planlamasında eklem sağlığı özelinde destekleyici besinlere yer verilmesi gerekiyorsa glukozamin ve omega 3 mutlaka beslenme planında olması gerekenler arasında yer alır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra yeterli miktarda su tüketimi de eklem sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Köpeklerin susuz kalmasına engel olmak ve yeteri miktarda su içtiklerini sürekli olarak kontrol etmek gerekir.

Egzersiz

Köpeklerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olmaları için egzersiz çok önemlidir. Bu nedenle köpeklerin düzenli olarak egzersiz yapmaları sağlanmalıdır. Özellikle eklem sorunları olan köpeklerin yüzme ve yürüyüş gibi eklem sağlığını destekleyecek aktiviteler yapması gerekir. Köpeklerin egzersiz rutinlerinin parçalara ayrılması da eklem sağlıkları açısından önem taşır. Gün içerisinde tek seferde yapılacak 60 dakikalık yürüyüş yerine 20'şer dakikalık 3 yürüyüş eklem sağlığı açısından daha faydalıdır.

Rampa Kullanımı

Köpeklerin eklemlerinin yıpranmasının önüne geçmek elbette kolay değildir, yıpranmanın hareket ile doğru orantılı olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman imkânsız olduğu bile söylenebilir. Ancak köpeğin yaşam alanında ufak düzenlemeler yapılması yaşam kalitelerinin artmasına ve eklemlerinin daha az yıpranmasına yardımcı olur. Köpeklerin sürekli zıplamasının önüne geçmek için çıkmaktan keyif aldığı kanepe ya da yatak gibi eşyalara daha kolay çıkabilmeleri için rampa koyabilirsiniz. Bu sayede hem zorlanmadan istedikleri yerlere ulaşmaları mümkün olur hem de eklemlerindeki yıpranma en aza indirilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.