Nezle ve grip insanlar arasında en yaygın olan, belirli dönemlerde salgın boyutuna ulaşan hastalıklardır. Patili dostlarımız söz konusu olduğunda onların da nezle ya da grip olup olmadığını merak ederiz. Grip ve nezle insanlar arasında çok yaygın olduğu için dostlarımız adına bu hastalıklarla ilgili endişeler duymamız normaldir. Bu yazımızda özellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça sorulan "köpek grip olur mu?" sorusunun yanı sıra köpeklerde nezle ile ilgili merak edilenleri de yanıtlayacağız.
"Köpek grip olur mu?" sorusunun cevabı evet olsa da köpeklerde grip insanlardakinden çok daha farklıdır. Diğer bir deyişle insanlarda hastalığa neden olan grip virüsleri köpeklerde hastalığa neden olmaz. Köpek gribi ya da canine influenza olarak adlandırılan H3N8 ve H3N2 virüsleri köpeklerin grip olmasına neden olan virüslerdir.
Köpeklerde grip belirtileri insanlardaki grip belirtileri ile oldukça benzerdir. Köpek gribi virüsüne maruz köpeklerin yaklaşık olarak %20'sinin herhangi bir semptom göstermediği bilinmektedir. Bu nedenle köpeklerde grip her zaman fark edilen bir sağlık sorunu değildir.
Köpeklerde grip belirtileri;
Köpeklerde grip tedavisi insanlarda olduğu gibi bol sıvı tüketimi ve istirahat odaklı ilerletilir. Köpeklerin dinlenmek için konforlu ve sessiz bir yere ihtiyacı olacaktır. Bunun yanı sıra grip virüsü ile birlikte köpekte herhangi bir bakteriyel enfeksiyon gelişmesi halinde antibiyotik kullanımı gerekli olabilir. Köpeklerde grip kendiliğinden geçebilen ya da kolayca tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Ancak köpeğin yaşı, bağışıklık sistemi ve genel sağlık durumu söz konusu olduğunda daha ciddi sorunlar yaşanmaması için mutlaka veteriner hekim kontrolünde tedavi tercih edilmelidir.
Köpeklerde nezle/soğuk algınlığı da köpeklerde grip gibi insanlarda görülen nezleden çok daha farklıdır. Köpekler de insanlar gibi nezle belirtilerine sahip olan sağlık sorunları yaşayabilirler. Hatta bu sağlık sorunlarının neden olduğu belirtiler bizlerin nezle olduğunda yaşadığımız belirtiler ile oldukça benzerdir. Ancak köpeklerde soğuk algınlığı belirtileri insanlarla benzer olsa da hastalığa yakalanma süreci farklıdır. Özetle köpekler insanlar gibi nezle olmasalar da nezle belirtilerine neden olan virüs ve bakterilere maruz kaldıklarında hastalanırlar. Canine adenovirüs tip 2, canine parainfluenza virüsü, bordetella bronchiseptica gibi farklı bakteriler ve virüsler köpeklerde nezleye neden olmaktadır. Kısacası bir köpeğin insandan nezle kapma ihtimali yoktur.
Köpeklerde soğuk algınlığı belirtileri insanlardaki belirtiler ile çok benzerdir.
Köpeklerde soğuk algınlığı belirtilerinin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak tedavi süreci farklılaşabilir. Nezle olan köpeğin iştahı yerindeyse ve halsizlik gibi sorunları yoksa evde tedavisi yapılabilir. Köpeğin yeterli miktarda su içmesini, sağlıklı beslenmesini ve mümkün olduğunca dinlenmesini sağlamak tedavinin temelidir. Köpeğin semptomları şiddetlenmeye başladığında mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir. Köpek soğuk algınlığı ilacı olarak insanların kullandığı ilaçlar kesinlikle tercih edilmemelidir. Bu ilaçlar köpeklerde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Mutlaka veteriner hekim tarafından köpeğin sağlık durumuna uygun olarak verilen ilaçların tedavide kullanılması gerekir.
Köpeklerde grip ve nezle belirtilerine sahip olan ancak fark edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bazı hastalıklar vardır.
Köpek gribi yine insanlarda olduğu gibi bulaşıcıdır. Köpek gribi olan bir köpek ile temas bulaşın gerçekleşmesi için yeterlidir. Bu nedenle köpeğinizde grip semptomları olduğunda diğer köpeklerle temas etmesine engel olmanız gerekir. Yaşadığınız çevrede köpek gribi belirtileri taşıyan köpekler varsa köpeğin onlarla temasının önüne geçilmesi önlem olarak yapılması gerekenler arasında yer alır.