Apartmanda Köpek Beslemek Yasal mıdır?

Apartmanda Köpek Beslemek Yasal mıdır?

10.04.2023 Deniz Öz


Hayvanları Koruma Kanunu'na göre ev ve süs hayvanlarının evlerde, iş yerlerinde, apartman dairelerinde ve sitelerde barınmaya hakları bulunur. Müstakil evlerde evcil hayvan bakımı ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmasa da apartmanlarda ve sitelerde bu durum değişebilir.

Apartmanlarda yaşayan ve köpek sahiplenmeyi isteyen birçok kişi "Apartmanda köpek beslemek yasal mıdır?" sorusunun yanıtlarını merak eder. Temel olarak apartmanda köpek beslemek yasal olarak nitelendirilse de belli başlı unsurlar bu durumu karmaşık hâle getirebilir. Bazı apartmanların yönetimleri bazı cins köpeklerin beslenmesini kısıtlayabilir ya da köpeklerin yalnızca belli alanlarda gezdirilmesini talep edebilir.

Apartmanda ya da sitede oturan ve köpek beslemeyi planlayan kişilerin öncelikle apartman ve site yönetmeliğini incelemesinde fayda var. Bazı apartman ve site yönetmeliklerinde evcil hayvan beslenemeyeceğine dair bir madde bulunması söz konusudur. Bu maddenin bulunması ve kat maliklerinin evcil hayvan bakımı için izin verdiklerine dair bir belge ibraz edilmemesi sahiplenme için yasal zeminden yoksun olunduğu anlamına gelebilir. Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir. Ancak bilinmesi gereken, herhangi bir yasak bulunmasa da evcil hayvan sahibi olanların belli durumlarda çeşitli şikâyetler ile karşılaşmasının söz konusu olabileceğidir.

aynı odada koltuklarda yatan üç köpek

Köpek ve Diğer Evcil Hayvanları Sahiplenmeden Önce Tedbirli Olmakta Fayda Var

Apartman ve sitelerde oturan kişilerin evcil hayvan sahiplenmeden önce yönetmelikleri incelemeleri öneriliyor. Kimi zaman yönetmeliklerdeki yasakların evcil hayvanlar yerine çiftlik hayvanları ibaresiyle belirtilmesi mümkün. Kediler ve köpekler de çiftlik hayvanları statüsünde değerlendirildiğinden maddenin doğru yorumlanması önem taşıyor. Bu noktada bilinmesi gereken kritik unsurlardan biri yönetmeliğe evcil hayvan beslemenin yasak olduğuna dair maddenin sonradan eklenmesi durumunda hâlihazırda bakılan kedi ve/veya köpek gibi evcillerin bu uygulamadan etkilenmeyeceği. Diğer bir deyişle siz apartman dairenizi bir evcille paylaşıyorsanız ve apartman yönetmeliğine sahiplenme sonrası bir madde ekleniyorsa bu madde sizin için herhangi bir geçerliliğe sahip değil.

Apartmanlarda Evcillerin Yaşaması Yasak Olmayabilir, Ama...

Yönetim planına göre bakımında sakınca olmayan evcil hayvanlar için de belli başlı şartlar altında şikâyet oluşturulabiliyor. Evcil hayvanlar toplu yaşamın konforunu azaltacak ölçüde gürültüye yol açıyorsa komşular şikâyet oluşturabilirler. Örneğin apartmanda yaşayan sakin veya sakinler, köpeklerin çok havladığı ve çok gürültü çıkardığı gerekçesi ile şikâyette bulunma hakkına sahiptir. Oluşturulan şikâyet doğrultusunda takip edilmesi gereken yasal prosedürler vardır. Şikâyette bulunan kişinin evinde bir gün boyunca mühürlü teyp aracılığı ile kayıt alınır. Ses kaydı usulünce ya da hiç yapılmadığında evcil hayvan sahibine kesilen cezanın bir geçerliliği bulunmamaktadır. Şikâyet sonrası bir anda köpeklere el konulması gibi bir durum ne söz konusudur ne de yasaldır.

kapı önünde yatan mutsuz köpek

Komşular ve İyi Bir Apartman Hayvanı Sahibi Olma Sorumlulukları

Apartmanlarda evcil hayvan bakanların ve apartmanda yaşayan evcillerin birçok hakkı bulunuyor. Ancak bu haklar, hayvan sahibinin sorumluluklarını ortadan kaldırmıyor. Komşularla sorunsuz ve huzurlu ilişkilerin devamlılığı, toplum sağlığının ve güvenliğinin korunması, aynı zamanda evcil hayvanların sağlığı ve konforu için dikkat edilmesi gereken temel unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sorumluluğu sahiplerince üstlenilen tüm evcil hayvanların aşılarının ve düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması önemlidir. Bu gereklilik sadece apartman yaşamına indirgenemez, evcil hayvan sahibi olmanın önde gelen sorumluluklarından biridir.
  • Evcil hayvanların barınması için uygun koşulların sağlanması önemlidir. Gün boyu balkonda kilitli kalan ve ihtiyaç duyduğu ilgi ve bakımla buluşmayan köpeklerin fiziksel ve psikolojik olarak zarar görmesi, havlaması ve çevre için rahatsızlık vermesi mümkün olabilir.
  • Evcil hayvan sahibinin hem kendi hem evcil hayvanın hem de apartman sakinlerinin sağlığı için hijyen kurallarına uyum sağlaması son derece önemlidir. Apartman içinde, site içerisinde ya da sokakta dışkıların bırakılmaması gerekir. Bu nedenle köpekler gezdirilirken tedbirli olunması tavsiye edilir.
  • Köpeklerin dışarı çıkarken tasmalarının takılması tercihten ziyade gerekliliktir. Evcil hayvan eğitimli olsa ve cins bakımından yasaklı ırklar arasında bulunmasa dahi tasmasız gezdirilmemesi şarttır. Köpeğiniz için tasma ve gezdirme kayışı modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Köpeklerin tasmayla gezdirilmesi hem kendi güvenlikleri hem de çevredekilerin güvenliği için elzemdir.
  • Apartman dairelerinde ya da müstakil evlerde yaşam sürmekten bağımsız olarak, hayvanların üreme kontrolü için gerekli tedbirlerin alınması sağlıkları için olmazsa olmaz tedbirler arasında yer alır. Ek olarak ev ve süs hayvanı yetiştiriciliğinin yalnızca gerekli eğitim programlarına katılan ve sertifika almaya hak kazanan kişilerce yapılabileceği unutulmamalıdır.

Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.