Kedilerle En İyi Anlaşan Köpek Irkları

03.08.2021 Aysegül Tunçay


Kedi ve köpek... Kavga etmenin bir tanımı olmayı başaran ancak kalplerimizi her daim ısıtan dostlarımız, sanılanın aksine doğru şekilde tanıştırıldıkları takdirde çok yakın arkadaş olabilirler. Bunun yanı sıra bazı köpek ırklarının kediler ile çok daha kolay arkadaş olabildiğini de biliyoruz. Irksal özelliklerin bu arkadaşlıkta etkisi de oldukça büyük. Avlanma iç güdülerine sahip bir köpeğin koşan bir kedi gördüğünde tetiklenmesinin nedeni kedi düşmanlığı olmadığı gibi bu ikilinin arkadaş olması için de biraz çaba sarf edilmesine gerek olabilir. Eğer kediniz ya da köpeğiniz var ve karşı taraftan bir yol arkadaşı daha edinmek istiyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

Kedilerle İyi Anlaşan Köpek Türlerinin Irk Özellikleri

Kedilerle iyi anlaşan köpek türleri listesi ve bu listenin nasıl hazırlandığı kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bunun temel nedeni karakteristik ırk özelliklerine göre listeleme yapılsa da bazı ırkların farklı özellikleri ile listeye girebilmesidir. Örnek vermek gerekirse av sürüşüne yatkın köpeklerin kedilerle iyi anlaşması beklenmez. Bunun temel nedeni kedilerin hareketlerinin köpeği tetiklemesi ve kediye av olarak yaklaşmasıdır. Ancak hem avlanmak için yetiştirilen terrierler hem de av köpekleri arasında kedilerle iyi anlaşabilen türlere rastlamak mümkün. Kedilerin sakin yapıları ve genellikle günün büyük bir kısmını kendileri ile ilgilenerek geçirmeleri de düşük ve orta enerjisine seviyesine sahip köpeklerle daha iyi anlaşabileceklerini gösterir. Temelde önemli olan ırk özelliklerinin göz önünde bulundurulması ancak her köpeğin ve kedinin kendine has karakter özelliklerinin olduğunun da unutulmamasıdır. Yavruluk döneminden itibaren doğru şekilde sosyalleştirilen köpeklerin ve kedilerin gerçekten iyi arkadaş olabileceğini de akıldan çıkarmamak gerekir.

Kedilerle İyi Anlaşan 10 Köpek Irkı

golden retriever

Golden Retriever

Kedilerle anlaşan köpekler arasında olmama ihtimalini düşünmediğimiz ırklardan birisi Golden Retriever ırkıdır. Oldukça cana yakın ve nazik olmaları ile tanınan bu ırka mensup köpekler kedilerle oldukça iyi anlaşırlar. Birlikte yaşadığı her canlıya olabildiğince nazik ve sevecen yaklaşan bu sevimli ırk erken dönemde sosyalleştirildiği takdirde her evcil hayvan ile çok rahat iletişim kurabilir.

poodle

Poodle

Oldukça zeki ve sevecen bir ırk olan Poodle aynı zamanda kediler için de harika bir oyun arkadaşı olabilir özellikle de minyatür ve toy alt türleri kediler için korkutucu olmayan ve hemen alışabilecekleri bir yol arkadaşı olmak için ideallerdir. Toy Poodle cinsi köpekler hemen hemen kediler ile aynı boyutlarda oldukları için de kedilerle iyi anlaşan köpek türleri arasında yer alırlar.

labrador retriever

Labrador Retriever

Uzaktan bakıldığında biraz haşin gözükseler de bu ırka mensup köpekler arkadaş canlısı olmaları ile tanınırlar. Çocuklarla çok iyi anlaşan ve birlikte yaşadıkları çocukları korumayı kendine görev edinen bu köpekler aynı zamanda kedilerle de çok iyi anlaşabilirler.

beagle

Beagle

Beagle ırkı köpekler büyük sürülerle ya da at üstündeki binicilerle birlikte hareket etmeye alışkın oldukları için hayvanlarla iyi anlaşırlar. Av köpeklerinin kediler ile anlaşmasının zor olduğu bilinse de Beagle cinsi köpekleri bu genellemeden ayrı tutmakta fayda vardır.

collie

Collie

Pek çok insanın Lassie dizisinden tanıdığı ve hayran olduğu köpek, Collie cinsi bir sürü köpeğiydi. Gerçek bir aile üyesi olan bu cinse ait köpekler her canlı ile çok iyi anlaşabilmeleri ile de ünlüdür. Dünyanın en zeki köpek ırkları arasında yer alan Collie aynı zamanda kedilerle iyi anlaşan köpek türleri listesinde de ilk sıralarda yer almaya hak kazanacak kadar dost canlısıdır.

pug

Pug

Her canlı ile kolayca anlaşabilen, sevecen, mutlu ve nazik köpekler olarak bilinen Pug cinsi kedilerle de kolayca arkadaş olabilir. Kedi ile iyi anlaşan köpek cinsleri arasında yer alan Pug aynı zamanda çok hareketli olmaması sebebiyle de kediler tarafından çok sevilen ırklar arasında yer almaktadır. Kedileri kovalama veya rahatsız etme eğilimi olmayan bu ırk aynı zamanda harika bir aile köpeği.

maltese terrier

Maltese Terrier

Hem tüy dökmemeleri hem de aile yaşamına kolayca uyum sağlamaları ile bilinen bu ırk köpeklerin kedilerle de çok iyi anlaşabildiğini duymak pek çok insan için harika bir haber olacaktır. Eğer bir kediniz varsa bir Maltese Terrier sahiplenirseniz kedinizin kısa sürede yeni dostuna alışacağından emin olabilirsiniz. Nazik ve sevecen kişilikleri ile dikkat çeken bu ırk aynı evde yaşadığı diğer evcil hayvanların özel alanlarına saygı duyabilecek güdülere sahiptir. Çoğu zaman zaten kendi alanında keyfine bakıyor olacağı için de kedilerle iyi anlaşması yüksek ihtimaldir.

basset hound

Basset Hound

Kedilerle iyi anlaşan köpek türleri arasında yer alması beklenmeyen ırklardan birisi de Basset Hound olarak ifade edilebilir. Avlanmak üzere yetiştirilen ırkların kediler ile anlaşmasının zor olduğu düşünülmektedir. Ancak Basset Hound kedileri avlamakla ilgilenmeyen köpek ırkları arasında yer aldığı için herhangi bir sorun olmadan bir kedi ile aynı evi paylaşabilir. Genel olarak rahat bir yapıya sahip oldukları için sadece kediler ile değil diğer evcil hayvanlara karşı da arkadaş canlısıdırlar.

bulldog

Bulldog

Oldukça sakin bir yapıya sahip olan bu köpekler nazik mizaçları sayesinde her canlı ile iyi anlaşabilirler. Arkadaş canlısı ve uysal olmaları da kedilerle arkadaşlık etmelerine yardımcı olan diğer karakter özellikleri arasında yer almaktadır.

cavalier king charles spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Cesur, sevecen ve nazik olmaları ile tanınan Cavalier King Charles Spaniel ırk köpekler kedilerle çok iyi anlaşabilirler. Bir kedi ile kıyaslandıkları zaman fiziksel olarak çok büyük olmamaları da onların kedilerle bağ kurmalarına yardımcı olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.