Köpekler Neden Silkelenir?

Köpekler Neden Silkelenir?

09.08.2023 Deniz Öz


Köpeklerin bir anda durup silkelendiğini görmüşsünüzdür. Silkelenme hareketi titremeden çok daha farklıdır. Titreme köpeğin bilinçli yaptığı bir hareket değilken silkelenme tam aksine köpeğin isteyerek yaptığı bir harekettir.

Bir köpeğin tüm vücudunu kontrollü bir şekilde sallamasının farklı nedenleri olabilir. Köpeklerin davranışlarını anlamak için, onları bilinçli bir şekilde gözlemlemek gerekir. Bu yazımızda "Köpekler neden silkelenir?", "Köpeklerde silkelenme davranışı bir sağlık sorununa işaret eder mi?" gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

kapı aralığından bakan Jack Russel Terrier cinsi köpekKöpeklerde Doğal Bir Davranış Olarak Silkelenme

Köpekler banyo sonrasında silkelendikleri zaman bu davranışın nedenini kolayca anlarsınız ancak köpeklerde silkelenme davranışının çok farklı nedenleri olabileceğini unutmamalısınız. Ayrıca silkelenme davranışı zaman zaman bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Tüylerin Kurutulması

Bir köpek ıslandıktan sonra tüylerindeki suyun %70'ini 4 saniye boyunca silkelenerek uzaklaştırabilir. Pek çok insan, ıslanan bir köpeğin silkelenmesine şahit olmuştur. Bu hareket köpekler için tüylerini kurutmanın en güzel ve kolay yöntemidir. Eğer köpeğinizi yıkadıktan sonra havlusunu almak için biraz uzaklaşırsanız silkelenme duşuna maruz kalma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Uykudan Uyanınca

Köpekler uykudan uyandıktan sonra vücutlarını esnetirken bir yandan silkelenebilir. Bu, köpeğin vücudunu canlandırmak ve hareket etmeye hazırlanmak için yaptığı bir harekettir. Yani köpeklerin uyandıktan hemen sonra silkelenmesi güne başlama hazırlığı olarak düşünülebilir.

Stres Altındayken

Silkelenme davranışı köpeklerde stresin bir belirtisi olabilir. Bir davranışın stres ya da sağlık sorunu temelli olup olmadığını anlamak için bağlamına bakmak gerekir. Yıkanmış bir köpeğin silkelenmesi normalken hiçbir neden olmadan meydana gelen silkelenme farklı bir duruma işaret eder. Aniden ortaya çıkan silkelenme hareketi adrenalin patlaması olarak da ifade edilebilir. Bu durumda köpeğin fiziksel ya da duygusal stres yaşadığı düşünebilir. Strese bağlı silkelenmede negatif ve pozitif nedenler olabilir. Bir köpek ilgi çekici bir koku aldığı zaman dikkatini o yöne vermeden hemen önce ya da korktuğu anda silkelenebilir. Köpeklerde strese bağlı silkelenme davranışını insanların stresliyken derin bir nefes alması gibi değerlendirmek gerekir.

Sosyalleşme Anında

Köpekler sosyal olarak etkileşime girdiklerinde heyecan verici bir deneyim yaşayabilecekleri gibi stresli de hissedebilirler. Hissettikleri ne olursa olsun başka bir evcil hayvan ya da insan gördükleri zaman silkelenebilirler. Bu durumda köpekler için silkelenme gergin kasların ve duyuların serbest bırakılması için etkili bir yöntemdir.

Köpekler birbirleri ile gerçekleştirdikleri enerjik bir oyun seansının bitişini de silkelenerek gösterebilirler. Birlikte oynayan köpeklerden birinin ya da her ikisinin bir süre sonra durup silkelendiğini görmek mümkündür. Bu davranış oyun seansını sonlandırmak, oyun esnasında gerilen kasların rahatlamasını sağlamak için sergilenir.

Egzersiz Sonrası

Oyun oynayan ve egzersiz yapan köpekler gerilen kaslarını rahatlatmak için silkelenebilir. Aktivite esnasında heyecanlanan köpekler de bu harekette bulunabilir.

masum bakışlı büyük ırk köpek

Köpeklerde Sağlık Sorununa Bağlı Silkelenme Davranışı

Silkelenme, aynı zamanda köpeğinizin sahip olduğu bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bu nedenle silkelenmenin yukarıda bahsedilen nedenlere bağlı olup olmadığını iyi gözlemlemek önemlidir. Eğer doğal silkelenme nedenleriyle bir bağlantı kurulamıyorsa sağlık sorunu ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Kulak Enfeksiyonu Sebebiyle Silkelenme

Köpekler fiziksel olarak bir sorun yaşadıklarında da silkelenebilir. Köpeklerde hastalık nedeniyle silkelenmenin en yaygın nedenlerinden birisi kulak enfeksiyonudur. Özellikle baş bölgesinin veya kulakların sallanması kulak enfeksiyonunun değerlendirilmesi gerektiğinin göstergesidir.

Kulak enfeksiyonu olan köpeğin kulağında kaşınma hissi meydana gelir. Köpek bu hissin geçmesi için vücudunu silkeler, kafasını ya da kulaklarını sallar. Köpeklerde kulak enfeksiyonunun diğer belirtileri kulağı sık sık kaşıma ve pençeleme, denge kaybı, kulaklardan gelen rahatsız edici koku, kulakta sızıntı olması şeklinde sıralanabilir. Baş bölgesi ağırlıklı sallanma ya da silkelenmeye bu belirtiler eşlik ediyorsa köpeğinizin kulağında bir sorun olabilir ve bu durumda mutlaka bir veteriner hekime başvurulması gerekir.

Cilt Sorunları Sebebiyle Silkelenme

Köpeklerde sağlık sorununa bağlı silkelenmenin bir diğer nedeni de cilt rahatsızlıklarıdır. Köpek, cildi kaşındığı zaman kaşıntının geçmesi için silkelenebilir. Pire, kene gibi dış parazitlerin yanı sıra dermatit gibi cilt sorunları silkelenme nedenidir. Köpeklerde kendini çok fazla yalama, kaşıma, ciltte kızarıklık, tüylerde matlaşma veya dökülme cilt sorunlarının diğer belirtileri arasında yer alır. Silkelenmeye ek olarak bu belirtiler varsa veteriner hekime danışılması gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.