Köpeklerde İdeal Kilo
Köpek ırklarına bakıldığı zaman çok farklı vücut boyutuna ve şekline sahip köpek olduğu görülebilir. Bu durum ortalama bir köpeğin ideal kilosu hakkında kafaları karıştırır. Bir Afgan tazısı ile kısa bacaklı Basset tazısı göz önünde bulundurulduğu zaman ikisinin de 25 kilo civarında olması beklenir ancak bu iki türün fizikleri çok farklıdır ve bu nedenle çok farklı metabolik ihtiyaçları bulunur. Köpeklerin kiloları ile genetik yapılarını karşılaştırmak yerine ideal kiloyu belirlemek için çok daha etkili bir yöntem var. Köpek ideal kilo bulmak için en iyi yöntem vücut ağırlığı ile vücut kondisyon skorunu kullanmaktır. Vücut kondisyon skoru, vücuttaki yağ miktarını hesaplamak için kullanılan en popüler araçlardan birisi. Köpeklerde vücut kondisyon skoru 9 bölümlü bir sistemdir. 9 bölümden oluşan sistem4. ya da 5. bölümde yer alan köpekler ideal kiloda olarak değerlendirilir. Kısaca BCS olarak bilinen bu sistemde 1. ve 3. bölümler arasında olan köpekler aşırı zayıf, 6. ve 7. bölümler arasında olan köpekler kilolu, 8. ve 9. bölümler arasında yer alan köpekler de obez olarak kabul ediliyor. 9'dan sonraki köpekler ise morbid obez olarak değerlendirilir.
BCS değerlendirmesi kaburgalara karna ve bel bölgesine bakılarak ve dokunularak yapılıyor. İdeal kilosunda olan köpeklerin kaburgalarını elle hissedebilmek gerekir ve bu bölgede çok az miktarda yağ olmalıdır. Yukarıdan bakıldığında köpeğin bel bölgesi, kaburgaların arkasında içe doğru ince bir eğri şeklinde gözükmelidir. Yandan bakıldığında ise karın bölgesinde gerginlik ve kaburgaların arkasından göbek bölgesinde yukarı doğru kıvrımlı görüntü olmalıdır. Aşırı kilolu köpeklerin kaburgalarında aşırı yağlanma meydana gelir ve bu nedenle belirgin bir bel veya karın kıvrımı olmaz. Diğer taraftan aşırı zayıf köpeklerde belirgin bir bel kıvrımı ve karın gerginliği olur ancak kaburgalarda, omurgada ve pelvis bölgesinde elle tutulur yağ dokusu bulunmaz.
Hedef Kiloyu Belirleme
Vücut kondisyon skorunu belirledikten sonra köpeklerin ideal kilosunu belirlemek mümkün olmaktadır. Günümüzde kabul edilen en ideal köpek kilo hesaplama formulü Liverpool Üniversitesi tarafından geliştirilmiştir. Bu formüle göre ideal kiloyu belirlemek için mevcut kilo ile 100/100+(BCS Skoru-5)x10'un sonucunu çarpmak gerekmektedir. Her ne kadar ilk başta kulağa karmaşık bir yöntem gibi gelse de aslında bu yöntemle hesaplama yapmak oldukça basittir. Kilosu 50 ve BCS skoru 9 olan bir köpeğin ideal kilosunu bu formüle göre aşağıdaki gibi hesaplayabiliriz.
- Mevcut BCS skorundan 5 çıkaracağız. 9 - 5 = 4
- Sonra bu sayıyı 10 ile çarpacağız. 4 x 10 = 40
- Bulduğumuz sayıya 100 ekleyeceğiz. 40 + 100 = 140
- Sonucu 100 bölüp 0'dan sonraki ilk üç haneyi alacağız. 100 / 140 = 0,714
- Son olarak bu sonucu köpeğimizin mevcut kilosu ile çarpacağız. 0,714 x 50 = 35,7 kg.
Bu hesaplamaya göre BCS skoru 9 olan, 50 kg ağırlığındaki köpeğimizin ideal kilosu aslında 37,5 kg'dır.
Köpeğinizin İdeal Kilosunu Bilmek Neden Önemli?
Köpeğinizin ideal vücut tipini ve kilosunu bilmek başarılı bir kilo verme programı uygulamak ya da zayıf köpekler için doğru beslenmeyi sağlamak adına önemlidir. Bu noktada önemli sorulardan birisi de "Köpeklere kaç öğün yemek verilir?" sorusu olmaktadır. Bu sorunun cevabı aslında köpeğin yaşına göre değişiklik gösterir. Köpekler 6 aylık oluncaya kadar günde üç öğünlük bir beslenme planı uygulanması önerilir. 6 aylıktan büyük köpeklerde günlük öğün sayısının iki olması yeterlidir.
Kilo Vermesi Gereken Köpekler
Kilo verme programları genellikle kalori kısıtlaması ile gerçekleştirilir. Köpeğinizin ideal kilosu için veteriner hekim onun ihtiyacı olan günlük kalori miktarını hesaplar. Bu sayede kilo vermesi gereken köpeklere tam olarak ne kadar mama vermeniz gerektiğini bilebilirsiniz. Köpekler için formüle edilen light köpek maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Beslenme alışkanlığında yapılan değişiklik ile beraber düzenli egzersiz de köpeğinizin değişen metabolik ihtiyaçlarına cevap vermeye başlar. Bu sayede dengeli bir şekilde kilo verme mümkün hale gelir. Sürecin doğru bir şekilde ilerlemesi için düzenli olarak izleme önemlidir. Aylık yapılacak BCS değerlendirmeleri köpeğinizin ideal kilosuna güvenli ve sağlıklı bir şekilde gelmesini sağlar.
Aşırı Zayıf Köpekler
Köpeğinizin ideal kilosunun altında olması da sağlıklı bir durum değildir. Aşırı zayıflık durumlarında veteriner hekime danışarak köpeğinizin ideal kilosuna gelmesini sağlayabilirsiniz. Bununla beraber köpeklerde aşırı zayıflık bazı problemlerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Parazitler, kanser, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, diyabet, Addison hastalığı, ağız hastalıkları ya da stres köpeklerin kilo vermesine neden olabilmektedir. Bu nedenle zayıflayan köpeklerin mutlaka veteriner hekim kontrolüne gitmesi gerekir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.