Can Dostlarımız Köpekler Kaç Sene Yaşar? Cins Cins Köpek Ömürleri

10.01.2021 Deniz Öz


Köpeklerle hayatı paylaşmaya karar vermek oldukça zorludur. Koşulsuz sevgi veren, paylaşılan her anda gülümseten ve tam anlamıyla yol arkadaşına dönüşen köpeklerin yaşam süreleri ne yazık ki hayal edildiği gibi uzun olmaz. Genel anlamda köpeklerin ömrü 8-13 yıl arasında değişir. Ancak elbette ki bu söylemi etkileyen birçok farklı unsur olduğu da bilinmektedir. Köpeklerin cinsi, ırksal olarak yatkın oldukları hastalıklar, yaşadıkları çevre, veteriner hekim ziyaretlerinin düzenli olup olmaması, sağlıklı ve dengeli beslenip beslenmemeleri, bakım rutinlerinin aksatılıp aksatılmaması ve maruz kaldıkları riskli koşullar can dostlarımızın yaşam süresi üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle "bir köpek kaç yıl yaşar?" sorusuna yanıt vermek hiç de kolay olmaz; yalnızca genellemeler yapılabilir. Bu yazımızda cins cins köpek ömürleri hakkında istatistiksel verileri paylaşacağız.

masada oturan cins köpekler

Cins Cins Köpeklerin Yaşam Süreleri Ne Kadardır?

Az önce de belirttiğimiz gibi köpeklerin ömrü birçok farklı değişkenden etkilenebilir. Az sonra bazı köpek cinsleri özelinde ortalama yaşam sürelerini aktaracağız ancak yine de bu sürelerin iyileştirilebileceğini ve onlarla paylaşılan anların çoğaltılabileceğini de hatırlatmak isteriz.

Golden Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Çocuklar, yabancılar ve hatta diğer evcillerle çok sıcak ilişkiler kurabildikleri bilinen Golden Retriever köpeklerin ömrü 10-12 sene arasında değişebiliyor. Sempatik halleri ve muhteşem güzellikleri ile kalpleri çalan Golden'ların yaşam süresini genetik özellikleri kadar ne kadar egzersiz yaptıkları ve ne derece dengeli beslendikleri gibi unsurların da etkilediğinin bilinmesi gerekiyor.

Kangal Köpeği Kaç Yıl Yaşar?

Anadolu topraklarının vazgeçilmezlerinden olan Kangal köpeklerin ömrü, büyük ırk olmalarına rağmen 12 - 15 yıl arasında değişiklik gösteriyor. Çobanlık yetenekleri, heybetli görünümleri ve sahiplerine duydukları sadakatle dünya çapında bilinirliğe sahip bu cinsin yaşam süresini düzenli veteriner hekim kontrollerine uyum sağlanması olumlu yönde etkiliyor.

Terrier Kaç Yıl Yaşar?

Terrier dendiğinde akla birçok farklı cins geliyor. Dolayısıyla bu sorunun yanıtı da oldukça çeşitlenebiliyor. Ortalama yaşam sürelerinden bahsetmemiz gerekirse Jack Russell Terrier köpeklerin 13 - 16 yıl, Bull Terrier'lerin 8 - 15 yıl, Yorkshire Terrier cinsi köpeklerin 12 - 16 yıl, Cairn Terrier ırkı köpeklerde yaşam süresinin ise 10 - 14 yıl olduğu yönünde bilgi aktarmamız mümkündür.

Cocker'lar Kaç Yıl Yaşar?

Maceraya çok düşkün olan, sevimli halleri ile sürekli dikkati üzerinde toplayan ve gelişmiş avcılık güdüleri ile yerinde duramayan bir ırktır English Cocker Spaniel. Ortalama yaşam süresinin 12 - 15 yıl olduğu söylenen bu ırkın daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşaması için egzersiz kritik derecede önemlidir.

Pomerian'lar Kaç Yıl Yaşar?

Genel olarak küçük ırk köpeklerin ömrü büyük ırk köpeklerden daha fazla oluyor. Bu durumun temel nedeni henüz bilinmese de büyük ırk köpeklerin sahip olduğu genetik hastalıkların ve vücutlarının daha çok kullanılmasının yaşam sürelerinde kısıtlayıcı bir etkiye sahip olduğu yönünde görüş birliği bulunuyor. Pomerian'lar son yıllarda ülkemizde de giderek popülerleşen ve oldukça uzun yaşam süreleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir cins. İstatistikler Pomerian köpeklerin ömrünün 14 - 16 yıl olduğunu gösteriyor.

Chihuahua Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Küçük boyutları, kocaman gözleri ve sevgi dolu halleri ile her görende sıcak bir tebessüme yol açan Chihuahua cinsi köpekler uzun ömürlü olmaları ile tanınıyor. Oldukça inatçı olabilen bu ırkın ortalama yaşam süresinin 15 - 20 sene arasında değiştiği söyleniyor.

Boxer Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Boxer'lar ile yaşamaya başladıktan sonra önceki hayatın ne kadar da anlamsız olduğunu fark etmek işten bile değil! Çok sadık, çok sevecen, çok naif, çok eğlenceli, çok şımarık, çok ciddi, çok korumacı ve aynı zamanda çok sevgi dolu olan Boxer'ların ömrü ne yazık ki oldukça kısa. Ortalama olarak 8 - 12 yıl yaşayan bu güzelliklerin birçok genetik hastalığı bulunuyor.

çimlerde oturan yavru köpekler

Köpeklerin Ömrü Nasıl Uzatılır?

Köpeklerin ömrünü uzatacak tek bir yöntem bulunmuyor. Ancak onların hem daha sağlıklı hem daha mutlu hem de daha uzun yaşamalarına yardımcı olacak çeşitli ipuçlarını paylaşmamız mümkün.

1. Sevgili dostunuzla daha uzun zaman birlikte yaşamanız için en önemli gerekliliklerden biri onun sağlıklı bir kiloda olmasını sağlamanızdır. Hüzünle, beklentiyle ve bin bir duyguyla bakan gözlerini size çevirip mama istediğinde bu gerçeği hatırlamanızı öneriyoruz. Ona çok fazla ödül maması, yaş mama veya kuru mama vermek obezite riskini artırabilir. Tıpkı insanlarda ve kedilerde olduğu gibi obezite köpeklerin kalp ve böbrek hastalıklarına yakalanmalarına, yüksek tansiyon ve diyabet gibi rahatsızlıklar yaşamalarına neden olabilir. Fazla kilo nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının engellenmesi adına köpeklerin yaşlarına, kilolarına ve ırklarına özel beslenmeleri gerekir.

2. Günlük olarak egzersiz yapmaları sağlıklarının korunması adına önemli bir gerekliliktir. Egzersiz ihtiyacı köpekten köpeğe, yaşa, genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebileceği için dostunuzun gün içerisinde ne kadar süre ile ve hangi tempoyla egzersize ihtiyaç duyabileceği konusunda veteriner hekimlerden bilgi alabilirsiniz. Onu aktif tutarak hem bağışıklık sistemini güçlendirebilir hem zihnini çalıştırabilir hem eklem sağlığını iyileştirebilir hem de fazla kilo almasını engelleyebilirsiniz.

3. Egzersizler sayesinde dostlarınızın zihnini meşgul tutabilirsiniz. Zihinden konu açılmışken sağlıkları için beyinlerindeki gri maddelerin aktif tutulması gerektiğini de bilmelisiniz. Köpekler zeki hayvanlardır ve bulmaca çözmeyi de çok severler. Zeka geliştirici oyuncaklardan yararlanarak onun hem sıkılmamasını hem de sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Köpekler için zeka geliştirici oyuncak çeşitlerine buraya tıklayarak erişebilir, ürün açıklamalarını okuyarak dostunuz için en doğru seçimi yapabilirsiniz.

4. Köpek sağlığı söz konusu olduğunda ağız ve diş sağlığı büyük bir öneme sahiptir. Yavruluk döneminden itibaren dişlerinin fırçalanmasına alışmasını sağlamalısınız. Haftada 1-2 kere dişlerini fırçalayarak olası diş kayıplarının ve diş eti hastalıklarının önüne geçebilirsiniz. Böylece dostunuzun besinleri iyice çiğnemesine ve iştahsızlık sorunu yaşayıp yeterince beslenememesi sorununa çözüm sunabilirsiniz. Belli aralıklarla veteriner hekimlere diş temizliği yaptırmayı ve ağız sağlığını kontrol ettirmeyi de unutmamalısınız.

5. Dostunuzun belirgin hiçbir semptomu olmasa da düzenli veteriner hekim kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Düzenli muayene sayesinde ciddi sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesi, doğru tedavi uygulanıp sorun olmaktan çıkarılması mümkündür. Bazı hastalıklar için bu durum ekstra öneme sahiptir. Çünkü kimi zaman teşhisin geç konulması tedavi seçeneklerini daraltabilir ya da işlevsiz kılabilir.

6. Köpekler de kediler de tıpkı insanlar gibi tütün ve tütün ürünlerinin dumanlarına karşı oldukça hassas olurlar. Sigara dumanına maruz kalınması ciddi solunum sistemi hastalıklarına ve bazı kanser türlerinin oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle köpeklerle yaşadığınız kapalı ortamda sigara içmemeye ve dolu küllüğü ortada bırakmamaya özen göstermelisiniz.

7. Yavruluk dönemindeki temel aşılarından sonra köpekler sürekli dışarı çıkarılan canlılardır. Dolayısıyla başta iç ve dış parazit ilaçları olmak üzere hiçbir aşılarının aksatılmaması gerekir. Vücutları savunmasız hale geldiğinde tehlikeli hastalıklara maruz kalmaları kaçınılmaz hale gelebilir.

8. Köpeklerin tasmasız gezdirilmemesi ya da dışarıya tek başlarına bırakılmaması gerekir. Önerilen bu tutumun birçok farklı nedeni vardır. Köpekler düşünüldüğü kadar sosyal olmayabilir ve kavgalara karışabilir, avcılık içgüdülerinin peşinden koşup kaybolabilir, alışkın değillerse trafiğe çıkıp kazalara yol açıp zarar görebilir. Tüm bu nedenler dostlarımızın yaşam süresini kısaltabileceği için dikkatli olunmasını gerektirir.

9. Köpeklerin sağlığı için kısırlaştırmanın büyük bir önemi vardır. Hem dişi hem de erkek köpeklerin üreme sağlığını tehdit eden kanser türlerinin oluşması riskini artıran kısırlaştırma aynı zamanda saldırganlık özelliklerini de törpüler. Dışarıya kaçıp çeşitli cinsel yolla bulaşan hastalıklarla yüzleşme ihtimallerini de azaltır. Bu nedenle veteriner hekimlerin önerisiyle köpeklerin doğru zamanda kısırlaştırılması gerekir.

Sonuç olarak "köpekler kaç yıl yaşar?" sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak köpeklerin yaşam süreleri yeterince ilgi ve doğru bakımla uzatılabilir; ki bu gerçek onlarla paylaşılacak sayısız anı anlamına geleceği için çok değerlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.