Evcil Bir Hayvan ile Tatile Çıkmanın Eksileri ve Artıları

11.09.2020 Deniz Öz


Evcil hayvanlarla seyahat yapmak ve tatile çıkmak her geçen gün yaygınlaşan bir eylem haline dönüşüyor. Evcil hayvan dostu otellerin ve mekânların sayısının artması da insanların patili dostları ile tatil yapmalarını kolaylaştırıyor. Ancak evlerine ve rutinlerine bağlı olan evcil hayvanlar ile tatile çıkmanın bazı eksi yönleri olduğunu da unutmamak gerek. Bu yazımızda evcil hayvanlar ile tatile gitmenin avantajlı ve dezavantajlı yönlerinden bahsedeceğiz.

Evciliniz ile Tatile Çıkmaya Hazır mısınız?

Geçmiş yıllarda patili dostlarımızla birlikte dışarıya çıkmak bile oldukça zordu. Evcil dostu olan mekânların yok denecek kadar az olması, insanların korku dolu bakışları dışarıda sevimli dostları ile vakit geçirmek isteyen insanlar için süreci zorlaştırıyordu. Günümüzde artan evcil hayvan sahiplenme sayıları ile birlikte evcil dostu mekânların sayısı da fazlalaştı. Bu sayede sevimli dostlarımızla daha çok vakit geçirebiliyor ve farklı yerlerde onlarla anılar biriktirebiliyoruz. Ancak evcil dostlarımızla tatile çıkmanın ve seyahat yapmanın ek sorumlulukları olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Köpek ile tatile çıkmak pek çok köpek sahibi için bir ayrıcalık değil zorunluluk. Köpeklerin sahipleri ile kurduğu güçlü bağlar onların sevdiklerinden uzun süre ayrı kaldıklarında depresyona girebilmelerine neden oluyor. Bu nedenle köpek sahibi olan pek çok insan tatil planlarını patili dostlarına göre yapıyor. Kedi ile tatile çıkmak ise daha az tercih edilen bir davranış biçimi. Kediler köpeklere kıyasla evlerine daha bağlı oldukları için evden ayrılmak pek onlara göre olan bir seçenek değil. Bu nedenle de kedi sahipleri kısa süreli sahiplerinde kedilerine göz kulak olabilecek birilerini bularak patili dostlarının konfor alanını hiç bozmamayı tercih ediyorlar. Ancak uzun süreli tatillerde kedilerin de sahiplerine eşlik etmesi en doğru seçenek olarak öne çıkıyor.

Kedi veya köpek sahibi olmak tatile çıkma kararında oldukça belirleyici unsurlardan birisi olsa da ek olarak evcil hayvanın genel karakter özelliklerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bazı kediler için ev değiştirmek, tatile gitmek ya da seyahat etmek hiç sorun olmayabiliyorken bazı köpekler için seyahat etmek gerçek bir işkenceye dönüşebiliyor. Evciliniz ile tatile çıkmaya karar vermeden önce detaylı bir şekilde düşünmek ve durumu değerlendirmek her zaman en doğru sonucu elde etmeye yardımcı olacak.

çimlerde sahibinin yanında oturan sarı köpek

Evciliniz ile Tatile Çıkmanın Artıları

Kedi ya da köpek ile tatile çıkmak söz konusu olduğu zaman şüphesiz ki en önemli artı patili dostlarımıza duyduğumuz özlemin ortadan kalkması olacaktır. Onlarla birlikte tatile çıkmak gün içerisinde ne yaptıklarını düşünmemize engel olurken, güvenlikleri ve sağlıkları için endişe etmemizin de önüne geçer. Ayrıca patili dostlarımızı kime emanet etmiş olursak olalım onlar en çok ailelerin yanında güvende ve iyi hissederler. Bu nedenle köpek veya kedi ile tatile çıkmak için en büyük motivasyon en yakın dostlarımızla ilgili tüm endişelerden arınmış bir tatil yapabilme fırsatıdır.

Patili dostlarımızla yeni yerler keşfetmek ve onlarla birlikte sosyalleşmek eğer mizaçları bunun için uygunsa harika bir deneyime dönüşebilir. Bu noktada köpek ile tatile çıkmak daha çok tercih edilecektir. Çünkü pek çok kedinin tasma ile gezme alışkanlığı yoktur ve kediler bu tür geziler yapma konusunda köpekler kadar heyecanlı ve istekli değillerdir.

Evciliniz ile Tatile Çıkmanın Eksileri

Maliyetler, tatil planları ve olası riskler patili dostlarımız ile tatile çıkmadan önce mutlaka göz önünde bulundurmamız gerekenler arasında yer alıyor. Örneğin kedi ile tatile çıkmak için daha sakin bir programa ihtiyaç duyulur. Çünkü onlar köpekler gibi sahiplerinin her anına eşlik edebilecek mizaca sahip canlılar değillerdir. Onların belirli bir alana ve o alanı sahiplenmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle macera dolu bir tatil planı, bol aksiyon ve aktivite kedi ile tatile çıkmak için uygun değildir. Köpek ile tatile çıkmak için de yine de patili dostunuzun mizacını ve maceraya atılmanın onun açısından ne kadar güvenilir ve konforlu olacağını düşünmeniz gerekir. Uluslararası bir tatil planına evcilinizi dahil ederken ülkelerin karantina koşullarını da göz önünde bulundurmayı ihmal etmemeniz gerekir. Köpeklerle birlikte araba yolculuğu planlıyorsanız, araba ekipmanları kategorimize buradan ulaşarak tatilinize güvenli ve konforlu bir başlangıç yapabilirsiniz.

Köpek ya da kedi ile tatile çıkmak mutlaka ek maliyetlere ve kendi beklentilerinizi değiştirmenize neden olabilir. Konaklama için yer seçerken zorunlu olarak evcil dostu yerlere bakmanız, ulaşım şeklinizi de yine evcil hayvanınıza uygun olacak şekilde ayarlamanız gerekir. Ayrıca evcillerin seyahat edebilmesi için gerekli standartları sağlamak için de belirli bir bütçe ayırmanız gerekebilir.

Patili dostlarımız ile tatile gitmenin farklı açılardan artıları ve eksileri olduğu bir gerçek. Ancak bu noktada en doğru kararı elbette onların alışkanlıklarını, rutinlerini ve mizaçlarını göz önünde bulundurarak vermek gerekiyor. Veteriner hekiminizin de görüşünü alarak patili dostlarınızla birlikte tatil planlarınızı gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.