Köpeklerde Aspirin Zehirlenmesi

Köpeklerde Aspirin Zehirlenmesi

07.02.2023 Deniz Öz


Köpeklerde aspirin zehirlenmesi yaygın şekilde karşılaşılan bir durum olarak kabul edilir. Köpeklerin meraklı doğası evlerde sıkça bulundurulan aspirinlerin yutulması ile sonuçlanabildiğinden ortada aspirin dahil olmak hiçbir ilacın bırakılmaması gerekir. Köpeklerde aspirin zehirlenmesine yol açabilecek tek neden ortada bırakılan ilaçların yutulması ile sınırlı değildir. Bu yazımızda köpeklerde aspirin zehirlenmesi hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Aspirin evlerde yaygın bulunan bir ilaç olduğu için köpeklerde aspirin zehirlenmesi riski yükselebilmektedir. Köpeğin yanlışlıkla yüksek dozda aspirin yutması durumunda zehirlenme ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda köpek sahipleri veteriner hekime danışmadan önce mide problemi yaşayan ya da ağrı çeken köpeklerine aspirin verebilmektedir. Her ne kadar tek bir aspirin kulağa oldukça az gibi gelse de zehirlenmeye yol açabilir. Dozun belirli bir süre boyunca tekrarlanması da zehirlenmeye sebebiyet verir. Köpekte bulunan pıhtılaşma problemleri, böbrek hastalıkları ya da karaciğer hastalıkları aspirinden zehirlenme riskini arttırır. Benzer bir şekilde halihazırda bir hastalığın tedavisi için steroid ya da diğer non steroidal anti-enflamatuvar ilaçları kullanan köpeklerinde aspirinden zehirlenme riski daha yüksektir.

Aspirin ve diğer NSAID ilaçlar vücutta enflamasyona neden olan bazı kimyasal süreçleri sekteye uğratır. Bu şekilde hastanın iyileşmesini sağlar. Ancak bu kimyasal süreçler aynı zamanda sindirim sisteminin, böbreğin ve karaciğerin işlevini yerine getirmesini sağlar. Bu nedenle çok sayıda aspirinin yutulması temel işleve sahip bu organların işlevinde sorun çıkmasına neden olabilir.

veteriner hekim kontrolünde köpek

Aspirin Zehirlenmesi Belirtileri

Köpeklerde aspirin zehirlenmesinin herhangi bir belirtisi görülmeyebilir. Belirtiler alınan aspirin dozuna ve türüne göre değişiklik gösterir. Aspirinin köpeklerdeki en büyük yan etkisi sindirim sisteminde ortaya çıkar. İştah kaybı, karın ağrısı, kusma, ishal ve koyu renkli dışkı belirtilerden bazılarıdır. Bağırsaklarda kanama meydana gelmesi durumunda diş etlerinde beyazlaşma, yorgunluk ya da depresyon görülebilir. Yüksek dozda aspirin diğer organlarda ciddi problemlere neden olacağı için belirtiler de çok daha ciddidir. Hızlı hızlı nefes alma, ateşin yükselmesi, titreme, nöbet, koma, karaciğer ya da böbrek hasarı son derece tehlikeli semptomlara örnek olarak gösterilebilir. Eğer köpeğinizde aspirin zehirlenmesinden şüphelenirseniz derhal veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz.

sedyede yatan köpek muayene ediliyor

Köpeklerde Aspirin Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Kköpeğin aspirin yuttuğunun fark edilmesi ve semptomların gözlenmesi hâlinde aspirin zehirlenmelerinin çoğu kolay bir şekilde teşhis edilebilir. Ancak köpeğin aspirin yuttuğunu fark etmek her zaman mümkün olmaz. Bu gibi bir durumda veteriner hekimlere hastalık öyküsü aktarılamayacağı için belirtilere karşı farkındalığın yükselmesi önemlidir. Veteriner hekimler genel muayeneyi gerçekleştirdikten sonra böbrek ve karaciğer işlevi, kan hücresi ve elektrolit sayısı hakkında bilgi sahibi olmak için kan tahlili yapılmasını gerekli görebilirler. Ayrıca meydana gelebilecek ikincil akciğer bozukluklarının teşhis edilebilmesi için göğüs röntgenine başvurulması gereklilik hâlini alabilir. Kandaki salisilat seviyesini ölçme işlemi nadiren yapılır ve çok yaygın değildir. Test yapacak laboratuvarın bulunmasının zor olduğu durumlarda tedaviye direkt olarak başlanmaktadır.

dili dışarıda Beagle cinsi köpek

Tedavi Yöntemleri

Aspirin zehirlenmesi için ne yazık ki bir panzehir yoktur. Ancak durumun erken teşhis edilmesi ve hızlı bir şekilde tedaviye başlanması durumunda ciddi bir hasar oluşmadan durumu kontrol altına almak mümkündür. Köpeğin aspirin yuttuğunu birkaç saat içerisinde fark ettiyseniz veteriner hekim aktif kömür ile köpeği kusturmayı deneyebilir. Bu şekilde emilen aspirin miktarını ciddi derecede azaltmak mümkündür ancak aktif kömür sadece veteriner hekim tarafından uygulanmalıdır. Aksi takdirde akciğere kaçması ya da kandaki sodyum seviyelerinde ciddi değişiklikler meydana gelmesi hayati tehlikeye yol açabilir. Aspirin zehirlenmesinde antasitler, bulantı önleyiciler ve mide koruyucular yaygın olarak kullanılır.

Sindirilen doza bağlı olarak köpeğin klinikte kalması gerekebilir. Bu gibi durumlarda genellikle serumla ya da direkt cilt altına sıvı uygulanır. Daha ciddi belirti gösteren köpekler ise yoğun bakıma alınır. Çünkü bu gibi durumlarda kalıcı hasar oluşma ya da ölüm riski yüksektir. Kırmızı kan hücresi düşük olan ya da nefes almakta zorlanan köpeklere oksijen desteği ya da kan nakli yapılır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.