Bilinmesi Gereken Japon Köpek Türleri

06.11.2023 Aysegül Tunçay


İnsanlık tarihine tanıklık eden ve binlerce yıl boyunca insanların en yakın dostları olan köpekler; yetenekleri, sadakatleri ve zekâları ile yaşamımıza anlam katmaya devam ediyor. Farklı karakterlere, farklı vücut yapılarına ve görünümlere sahip yüzlerce köpek ırkı günümüzde de varlığını koruyor. Bazı Japon köpekleri de varlığını korumaya devam eden köpek ırkları arasında yer alıyor. Üstelik bu ırklar Japon kültürünün bir parçası olarak kabul ediliyor ve "Japon köpekleri" anlamına gelen "Nihon-ken" altılısında yer alıyor. Binlerce yıldır Japonya'da yaşayan Nihon-ken köpekleri modern dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. Bu yazımızda Japon köpek ırkı dendiğinde akla ilk gelen köpek ırkları hakkında bilgi bulabilir, ayırt edici özellikleri sağlam karakterleri olan Uzak Doğulu dostlarımızı yakından tanıyabilirsiniz.

akita inu ırkı köpekler

Akita Inu

Nihon-Ken olarak anılan Japon köpek ırklarının arasında en popülerlerden biri olan Akita Inu'dur. Kökleri yüzyıllarca önceye inen Akita köpek ırkı Japonya'da mutluluğun sembolü olarak görülür. Ülkemizde Hachiko filmi ile popülerleşen Akita Inu büyük ırk köpekler arasında yer alır. Kalın ve yoğun tüyleri soğuktan korunmaları için onları bir battaniye gibi sarar, dolayısıyla sıcak iklimlerin onların konforlu bir yaşam sürmesi için uygun olmadığı söylenebilir. Öne çıkan özellikleri ise şüphesiz sağlam karakterleridir. Akita Inu'lar aynı cinsiyette farklı köpeklerle pek anlaşamazlar. Oldukça dominant, kararlı ve zaman zaman inatçı olabilen bir karaktere sahipler. İnsanlarına sevgi besledikleri, çocuklarla iyi ilişkiler kurabildikleri ve bekçi köpeği olarak gerekli tüm vasıflara sahip oldukları bilinir.

hokkaido inu

Hokkaido Inu

Japonya'nın en ünlü köpek ırklarından biri de Hokkaido Inu'dur. Diğer Spitz ırklarına kıyasla en eski soya sahip olduğu düşünülen Hokkaido Inu, orta büyüklüktedir. Vücut yapısı son derece sağlam ve kaslıdır. Aynı zamanda belirgin bir dayanıklılık sergilediği bilinir. Av amacıyla yetiştirilen köpekler arasında yer alan Hokkaido Inu erken zamanda, yavru iken sosyalleştirildiğinde ve iyi bir eğitimden geçirildiğinde diğer evcil hayvanlarla ve yabancılarla iyi geçinebilir. İlgiyi çok seven Japon köpeklerinden olan Hokkaido, insanlarına oldukça sadık ve sevgi dolu yaklaşır. Her zaman tetikte olduğundan çok iyi bir bekçi köpeğidir. Cesareti ile ailesini koruma içgüdüsü son derece gelişmiştir.

topla oynayan kishu ırkı köpek

Kishu

Cesur, zeki, nazik ve bir o kadar da enerjik köpek ırkları arasında yer bulan Kishu Ken, en popüler Japon köpek türlerindendir. Bazı Japon efsanelerinde soyunun kurtlara dayandığından bahsedilen Kishu'lar nadir av köpekleri olarak tanınır. Avcılara iz sürmede ve avlanmada yardımcı olan bu ırk yeterince egzersiz yaptığında, fiziksel ve mental olarak yeterli ölçüde uyarıldığında, sakin ve sevgi dolu davranışları ile ünlüdür. Ailelerine karşı düşkün bir karaktere sahip olan Kishu, yavru iken sosyalleştirildiğinde diğer köpeklere ve tanımadığı insanlara karşı da sevgi dolu yaklaşabilir. Ayırt edici özellikleri, diğer Japon köpek türleri ile kıyaslandıklarında daha dürtüsel olmalarıdır. Doğal avcılık güdüleri gelişmiş olduğundan tasmasız dolaştırılmamaları çok önemlidir.

shiba inu ırkı köpek

Shiba Inu

Japon kültürünün parçası olarak kabul edilen Nihon-ken köpekleri arasında en küçük köpekler Shiba Inu'lardır. Orta Japonya'nın çok geniş bir kesiminde yaşadıkları için isimleri coğrafik konumlarına göre konmamıştır. Av amacıyla yetiştirilen Shiba Inu'ların geçmişinin 3000 yıl kadar önceye dayandığı düşünülmektedir. Irkın tilkiye benzemesine neden olan dik kulakları vardır. Aynı zamanda tüy rengi de tilkileri andırır. Karakterleri oturmuştur: Korkusuz, her zaman tetikte, inatçı, eğitilebilir ve öz güvenli oldukları ifade edilebilir. Aile üyelerine karşı koruma hisleri gelişmiştir, sadakatleri ile nam saldıkları da bilinir. Kedileri andıran esnek vücutları ile Shiba Inu'lar en popüler Japon köpek türleri arasında daimi bir yere sahiptir.

kai ken ırkı köpek

Kai Ken

Japonya'da kaplan olarak anılan Kai Ken, Shiba Inu'lardan daha büyük olmakla birlikte Kishu ve Hokkaido Inu'lardan belirgin ölçüde küçüktür. Boyutları nedeniyle Nihon-Ken altılısı içerisinde özel bir yere sahiptir. Kai bölgesindeki dağlarda yaşayan bu ırkın atletik ve sağlam yapıda bir vücudu bulunur. Enerjileri çok yüksek olduğundan egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Mental ve fiziksel olarak yorulmadıklarında yıkıcı davranışlar sergileyebilirler. İnatçılıkları, sadakatleri, cesaretleri ile tanınan Japon köpek türlerinden biri olan Kai Ken'ler ailelerine karşı sonsuz bir sevgi besler. Ayrılık kaygısı geliştirebildiklerinden çok fazla yalnız bırakılmamaları tavsiye edilir.

shikoku ken ırkı köpek

Shikoku Ken

Shikoku Ken, kurtlara benzeyen görünümü ile dikkat çeken bir köpek türüdür. Japonya'nın ulusal miraslarından olan bu ırk son derece nadirdir, Japonya'da dahi az bulunur. Shiba Inu ve Akita Inu ile kıyaslandığında çok daha arkadaş canlısı tavırları ile bilinen Shikoku Ken; cesur, sadık, zeki, enerjik ve uysaldır. Orta büyüklükte olan Shikoku Ken'ler yavru iken sosyalleştirilmelidir. Sosyalleştirildiklerinde çocuklarla, diğer evcil hayvanlarla ve yabancılarla iyi ilişkiler kurabilirler. Eğitimlerinin de ihmal edilmemesi tavsiye edilir. Bağımsızlıklarına düşkün olduklarından ve kararlarını kendileri almayı sevdiklerinden eğitimleri disiplinli bir şekilde verilmelidir.

Shikoku Ken, Kai Ken, Akita Inu, Shiba Inu, Kishu ve Hokkaido Inu "Nihon-ken" altılısını oluşturuyor. Japon kültürünün bir parçası olarak kabul edilen bu Japon köpek türleri dünya genelinde tanınıyor. Elbette onlar dışında farklı Japon köpekleri de hayatımızda. Dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizde yasaklı ırklardan olan Tosa Inu, sosyalliği ve hassaslığı ile bilinen Japanese Chin, hayat dolu ve sevecen karakteri ile çok sevilen Japanese Terrier, ailenin en sevgi dolu üyesi olmaya aday Japanese Spitz de popüler Japon köpekleri arasında yer buluyor.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.