Köpek Kısırlaştırma Ameliyatı ve Sonrasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

10.08.2020 Deniz Öz


Köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız ya da hali hazırda yol arkadaşınızla buluştuysanız, onun fiziksel ve psikolojik sağlığı için önemli kararlar vermek zorunda kalabilirsiniz. Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı da karar vermeniz gereken konuların başında gelir.

Köpek kısırlaştırma, köpeklerle hayatını paylaşan birçok kişi için en çok soru işaretine neden olan konulardan biridir. Birçok değişken bilginin bulunması, köpek kısırlaştırma işleminin cerrahi bir nitelik taşıması ve zaman zaman da yavru sahibi olmak istenmesi bu ameliyatın ötelenmesine ya da hiç gerçekleştirilmemesine neden olabiliyor. Halbuki "nötrleştirme" olarak da ifade edilebilen köpek kısırlaştırma ameliyatı hem dişiler hem de erkekler için birçok fayda sağlıyor. Yaşamları boyunca karşılaşmaları muhtemel ciddi sağlık sorunlarının riskini azaltan bu operasyon onların daha uzun, daha mutlu ve daha sağlıklı bir hayat sürmesi adına fırsat sunuyor. Bu yazımızda sizler için köpek kısırlaştırma ameliyatı ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi aktaracağız.

tren raylarında küçük ırk ağzı açık köpek

Erkek Köpek Kısırlaştırma Ameliyatı ve Faydaları

Erkek köpek kısırlaştırma ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir ve yaklaşık 30 - 60 dakika arasında tamamlanır. İşlem sırasında testislerin bulunduğu "skrotum" adı verilen kese bisturi yardımıyla açılarak testisler çıkarılır. Deri dikişi uygulanarak operasyon bölgesi kapatılır.

Erkek köpeklerin kısırlaştırılması için en uygun zaman dilimi konusunda veteriner hekimlere danışılması gerekir. Irksal özellikler ve özel sağlık durumları doğrultusunda kısırlaştırma ameliyatı için zaman belirlenmesi en doğru seçenek olarak ön plana çıkar. Genel bir söylemde bulunmamız gerekirse erkek köpekler 6 - 10 aylık olduklarında operasyon güvenle gerçekleştirilebildiğini ifade edebiliriz.

Erkek köpeklerde kısırlaştırmanın birçok faydası bulunur. Bu operasyon sonrası testis kanseri ve fıtık oluşma riski düşer; prostat bezinde iltihaplanma ya da büyüme riski azalır. Kısırlaştırma sonrası erkek köpekler başka köpeklerle daha iyi anlaşırlar, agresif hareketleri kontrol altına alınır. Kızgınlık dönemindeki dişilere karşı duyarsızlaştıkları için kaçma riskleri azalır. Cinsel yolla bulaşması muhtemel hastalıklara karşı koruma da sağlanır. Tüm bu unsurlar dahilinde erkek köpeklerin kısırlaştırılması ile hem fiziksel hem de psikolojik anlamda birçok kazanım elde edilebilir. Detaylı bilgi için Köpek Kısırlaştırmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı ve Faydaları

Dişi köpeklerde kısırlaştırma da erkek köpeklerde olduğu gibi genel anestezi altında karın bölgesinden yapılan bir kesiden gerçekleştirilir. Operasyon sırasında ya yalnızca yumurtalıklar ya da hem yumurtalıklar hem de rahim vücut dışarısına çıkılarak dişilerin üreme yetilerine son verilir. İşlem yaklaşık 45 dakikada tamamlanır.

Dişi köpeklerin kısırlaştırılması için en uygun zaman dilimi konusunda veteriner hekimlerin görüşlerine başvurulmalıdır. Dişilerin ırkı ve genel sağlık durumları kısırlaştırma ameliyatı için uygun dönem kavramını değiştirebilir. Genel olarak dişilerin ilk kızgınlık döneminin öncesinde ya da bitiminde kısırlaştırılması önerilmektedir.

Dişi köpeklerde kısırlaştırmanın birçok farklı yararı olduğu bilinmektedir. Kısırlaştırılan dişi köpeklerde ilerleyen yıllarda meme kanseri oluşma riski azalır. Oldukça tehlikeli bir sağlık sorunu olan rahim iltihaplanması (pyometra) riski ortadan kalkar, yumurtalık kanseri olasılığı düşer. Tüm bunların dışında dişi köpeklerin kızgınlık döneminde dışarı çıkma istekleri ortadan kalkar, istenmeyen gebelikler engellenir ve davranışlarındaki agresiflik azalır. Günümüzde bilinçsiz çiftleştirme ya da önlenemeyen gebelikler nedeniyle ne yazık ki sokaklardaki dostlarımızın sayısı ciddi oranda artmış durumdadır. Köpek kısırlaştırma ile bu sorunun da üstesinden çok daha konforlu bir şekilde gelinmesi mümkün olur.

Siyah zeminde boynu eğik uzun kulaklı kahverengi köpek

Köpek Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Eve geldikleri dönemde bazı köpeklerin aktivite düzeyleri yüksek olabilse de iyileşme sürecinin tamamlandığı 7 - 10 günlük süreç dahilinde mümkün olduğunca hareketlerinin kısıtlanması gerekir. Bunun için sessiz ve loş bir ortamın onlar için ayrılması önemlidir. Kendilerini güvende ve konforlu hissedebileceği bu ortam rahat bir şekilde dinlenmelerini sağlayacaktır.

2. Köpek kısırlaştırma ameliyatından sonra ilk 24 saat içerisinde iştahları yavaş yavaş normale döner. Eve getirildiklerinden sonra öğün miktarı yarı yarıya indirilmeli ve çok fazla yemek yiyip su içmeleri engellenmelidir. Bu gibi bir durumda kusabilecekleri ve yara bölgesini zorlayabilecekleri unutulmamalıdır. Ameliyat oldukları için ödül mamaları ya da farklı atıştırmalıklar verilmemeli, beslenme rutinlerinde miktar azaltma haricinde değişiklik yapılmamalıdır.

3. Operasyondan sonrası en az 10 gün boyunca yara bölgesinin su ile teması engellenmeli ve temiz tutulduğundan emin olunmalıdır. Yaralarını yaladıkları için bu dönemde yakalık kullanımı önerilir. Yara bölgesi kuru tutulmadığı takdirde enfeksiyon riski artar.

4. Köpek kısırlaştırma ameliyatı sonrası kesilerin günde en az 2 kere gözlenmesi gerekir. Dişilerde drenaj, akıntı ya da kötü bir koku olup olmadığının; erkeklerde ise az miktarda oluşabilen akıntının 3 günden fazla sürmediğinin kontrol edilmesi önemlidir.

5. Kısırlaştırma operasyonlarından sonra hem enfeksiyonun engellenmesi hem de ağrının hafifletilmesi için köpeklere ilaç verilmesi gerekebilir. İlaç kullanım talimatlarına ve veteriner hekimlerin direktiflerine harfiyen uyulmalıdır.

6. İyileşme tamamlanana kadar komplikasyonlara karşı dikkatli olunmalıdır. Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı oldukça güvenli bir operasyon olsa da denge sorunları, depresif hareketler, diş etlerinde soluklaşma, nefes darlığı, ishal ve kusma gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu gibi bir durumda veteriner hekimlerle iletişime geçilmesinde fayda olacaktır.

7. Kısırlaştırma ameliyatı sonrası köpeklerin hormon dengelerinde yaşanan değişime bağlı olarak kilo alma risklerinde artış görülür. Yine de "Köpekler kısırlaştırıldıktan sonra kilo alır mı?" sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Bu dönemde veteriner hekimlerinde önerileri ile kalori ve yağ miktarı azaltılan light köpek mamaları ile beslenmeleri ve egzersiz planlarına uymaları kilo kontrolünün sağlanması için etkili olacaktır. Bu nedenle kilo aldıracağı düşüncesi ile kısırlaştırma ameliyatının ötelenmesi ya da gündeme alınmaması doğru bir yaklaşım değildir. Bu işlem sayesinde sadık dostlarımızın yaşamaları muhtemel sağlık problemlerinin riski azalır, agresif davranışları törpülenir ve yaşam kaliteleri artar. Light köpek mamaları kategorimizde yer alan ürün çeşitlerine buradan ulaşabilir, dostunuzun kısırlaştırma sonrası ideal kilosunda kalmasını kolaylaştırabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.