Köpeğiniz İçin Mama Değişimi Vakti Geldi mi?

21.10.2022 Deniz Öz


Köpeklerin gelişimlerinin desteklenmesi, sağlıklarının sürdürülmesi ve değişen ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına yaşam evrelerine, ırklarına ve genel sağlık durumlarına uygun köpek maması çeşitleri ile beslenmeleri gerekir. İhtiyaçlara özel beslenme rutininin oluşturulması köpeklerin daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmeleri adına temel gerekliliklerdendir. Köpekler için beslenme planı belirlenirken veteriner hekimlerin önerilerinin değerlendirilmesi doğru mama seçiminin yapılmasını kolaylaştırır. En doğru tercih yapıldıktan sonra köpekler gün içerisinde almaları gereken besinlere, minerallere ve vitaminlere ulaşabilirler.

Köpekler için en kaliteli köpek mamaları arasından seçim yapılması, o mamanın köpeklerin tüm yaşamları boyunca tüketilebileceği şeklinde yorumlanmamalıdır. Kimi zaman köpeklerin değişen lezzet beklentileri, kimi zaman yaşam evrelerindeki farklılaşma ve kimi zaman sağlık durumlarındaki bozulma köpekler için mama değişimi vaktinin gelmesine neden olabilir. Bu yazımızda köpeklerde mama değişimini gündeme getiren durumlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

tartı üzerinde yatan köpek

Kilo Alımı

Evlerde yaşayan, ihtiyaç duyduğu oranda egzersiz yapmayan ve yaşa bağlı olarak hareketliliği azalan köpeklerde sıklıkla görülen obezite hem genel sağlığı tehdit eder hem de yaşam kalitesini düşürür. Köpeklerde Obezitenin Nedenleri ve Zararları hakkında hazırladığımız içerikte detaylı bilgi bulabilirsiniz. Obezite, hareketsizlik nedeniyle önemli oranda riski artan bir sağlık sorunu olsa da aşırı kalori alımı veya sağlıksız beslenme sonucunda da ortaya çıkabilir. İdeal kilo dengesi bozulan köpeklerin öncelikle veteriner hekimlere götürülmeleri ve genel sağlık durumları kontrol edildikten sonra gerektiği takdirde mama değişikliği yapılmalıdır.

Obezite gibi kilo kaybı da mama değişimini gündeme getirebilir. Köpeklerin gün içerisinde yeterince kalori alamaması ya da süreklilik arz edecek şekilde aldığı kaloriden daha fazlasını yakması, zaman içerisinde kilo kaybına neden olabilir. Bu noktada köpeklerin lezzet beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Köpeklerde iştahsızlık sağlık sorunu neticesinde ya da tüketilen mamanın beğenilememesi hâlinde gündeme gelebilir. Kilo kaybı durumunda veteriner hekimlere danışılması, köpeklerin beslenme programlarının aktivite düzeyleri doğrultusunda yeniden yapılandırılması veya mama değişiminin yapılması gerekli olabilir.

veteriner hekim tarafından kontrol edilen köpek

Cilt ve Tüy Sağlığında Bozulma

Köpeklerin aşırı strese maruz kalması, tükettikleri mamaların içeriklerinin yeterince kaliteli olmaması, mamalarda uygun oranda sağlıklı yağ bulunmaması, tüy bakımı süreçlerinin aksatılmaması ve çeşitli sağlık sorunları cilt ve tüy sağlığında bozulmaya neden olabilir. Bazı köpeklerde gıda alerjileri tüylerde matlaşma, dökülme ve aşırı kaşıntı gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu gibi durumlarda veteriner hekimlerin kontrolüne gidilmesi ve yine mama değişiminin gündeme getirilmesi gerekebilir.

sahibinin kucağında oturan köpek

Yaşın İlerlemesi

Köpeklerin yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde ihtiyaçları farklılaşır. Yaşın ilerlemesi ve yaşam evrelerinde değişim meydana gelmesi köpek maması değişimini yapılmasını tercihten ziyade bir zorunluluk hâline getirir. Tüm yaşam evreleri için özel olarak formüle edilen mamalar söz konusu olmadığında yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerine özel geliştirilen köpek mamalarının değerlendirilmesi son derece önemlidir. Bu değerlendirme sırasında köpeklerin genel sağlık durumlarının ve ırklarının göz önünde bulundurulması ihmal edilmemelidir. Küçük, orta ve büyük ırk köpeklerin metabolizma hızları da yatkın oldukları hastalıklar da aynı değildir. Beslenme planının ırksal boyutlar doğrultusunda yapılması sağlığın korunmasını sağlayan kritik gereksinimler arasında yer alır.

keyifsiz yatan köpek

Sindirim Sistemi Bozuklukları

Köpeklerde kusma, ishal, kabız, kronik karın şişliği ve gıda intoleransı gibi şikayetlerin ardında tüketilen köpek mamasının düşük kalitede olması bulunabilir. Veteriner hekimlerin önerileri ile mama değişiminin sıklıkla yapıldığı durumlardan biri de sindirim sistemi sorunlarındaki artıştır. Sindirim sistemi sorunları köpeklerin yaşam kalitesini ve genel sağlığını etkileyebilir; semptomların dikkate alınması ve gerektiği takdirde tedavi süreçlerinin başlatılması gerekir.

gülümsemeye benzer bir ifadesi olan köpekKöpeklerin Her Zaman Kaliteli Beslenmeye Hakkı Var

Köpeklerin yaşam evrelerine, genel sağlık durumlarına, ırklarına, aktivite düzeylerine ve aynı zamanda lezzet beklentilerine göre beslenmeye hakları var. Köpek sağlığının iyileştirilmesi ve korunması amacıyla içeriklerinde yalnızca en kaliteli bileşenlere yer veren N&D, köpeklerin mamalarını güvenle tüketebilecekleri Premium markalar arasında yer alıyor.

Köpeklerin ırksal özellikleri ve yaşam evreleri doğrultusunda benzersiz içeriklerle formüle edilen N&D tahılsız köpek maması, N&D kinoalı köpek maması ve N&D düşük tahıllı köpek maması çeşitleri köpekler için kaliteli ve dengeli bir beslenme planı oluşturulmasını mümkün kılar.

Alışılmışın dışına çıkılarak içeriklerinde nar, kavun, Hindistan cevizi, brokoli, yeşil elma gibi meyve ve sebzelere yer verilen; protein kaynağı olarak ördek eti, bıldırcın eti, yaban domuzu, tavuk, kuzu eti, somon gibi besleyici bileşenlerin tercih edildiği N&D köpek mamaları, köpeklerin lezzet beklentilerini de eksiksiz karşılıyor. Siz de köpeklerinizin sağlığını desteklemek ve korumak için ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayan N&D köpek maması çeşitleri arasından seçim yapabilir, konforlu ve mutlu bir yaşam sürmelerine katkıda bulunabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.