Yaşlı Kedilerle Bağ Kurmanın Yolları

01.09.2022 Aysegül Tunçay


Kediler yaklaşık olarak 12 yaşından itibaren yaşlanma belirtileri göstermeye başlarlar. Bu süreçte kedinin ve kedi sahibinin yaşamında genellikle veterinere daha sık gitmek gibi belirgin değişimler yaşanır. Kedinin davranışlarında ya da alışkanlıklarında da değişiklikler meydana gelir. Yaşlanan kediler daha fazla idrara çıkar, daha çok su içer, zayıflar ve daha fazla miyavlar. Ayrıca görme ve duyma kaybı da yaşlanmaya başlayan kedilerde görülen yaygın problemlerden bazılarıdır. Bu dönemde kedilerin daha konforlu ve mutlu bir hayat yaşamaya devam etmesi için onları anlamak son derece önemlidir. Kediniz yaşlanıyor olabilir ya da ileri yaşta bir kedi sahiplenmiş olabilirsiniz. Durum ne olursa olsun bu onunla yeni bir bağ kurmanız gereken bir dönemdir.

çenesini sevdiren gri tüylü kedi

Birbirinize Zaman ve Alan Tanıyın

Kediler için alan ve bölge konusu çok hassastır. Kediler canları istediğinde yalnız kalabilecekleri bir yere sahip olmalıdır. Yaşlı kediler için de bu durum geçerlidir. Kediniz size geldiğinde onu sevmek ve onu zorla oynatmamak ya da kucaklamamak önemlidir. Eğer onunla etkileşime geçmek istediğinizde kedi etkileşime geçmeye hazır değilse ona biraz zaman verebilirsiniz. Sahiplenilen yaşlı kedilerin yeni çevrelerine alışabilmesi ve benimseyebilmesi için biraz zamana ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Bu süreci atlattığında o da eninde sonunda sizinle oynamak için ya da etkileşime girmek için yanınıza gelecektir.

karton kutu içerisinde oturan kedi

Saklanacak Bir Yer Sunun

Özellikle yeni sahiplenilen kedilerin girdikleri ortama alışmak için zamana ihtiyaç duyarlar. Yaşlı kedilerde bu süreç normalden biraz daha uzun olabilir. Yeni bir yer ve farklı kokular nedeniyle ilk başta kedinin saklanmak istemesi son derece normaldir. Onun endişesinin üstesinden gelebilmesi için eve yeni geldiğinde saklanabileceği rahat bir yer sunabilirsiniz. Karton kutu içerisine yumuşak bir battaniye serebilir ve eve alışıncaya kadar burada güvenle kalmasını sağlayabilirsiniz. Kutuyu küçük bir odada tutmak ve aynı odaya mama kabını, su kabını ve tuvaleti koymak yeterlidir. Bu odaya alıştıktan sonra ve rahat rahat keşfetmeye başladıktan sonra evin tamamını kendisine açabilirsiniz.

oturan yeşil mavi gözlü yaşlı kedi

Güven Oluşturma

Kediniz size güvenmeye başladıkça sizinle daha kolay bağ kurar. Ona yatabileceği sıcak bir alan vermek, tırmalaması için bir oyuncak sağlamak ve lezzetli atıştırmalıklar sunmak kolay bir şekilde güven oluşturmanızı sağlar. Kedilerin severek yedikleri atıştırmalıkları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Mama kabında sürekli olarak mama bulundurmak yerine düzenli olarak mama vermeniz de kedinizin onunla ilgilendiğinizi görmesine yardımcı olur. Ayrıca kedilerin belirli aralıklarla mama yemeleri sürekli mama yiyerek kilo almalarının da önüne geçer. Kedinize mama veririken onunla konuşabilir ve mamasını yedikten sonra ona seveceği oyuncaklar verebilirsiniz.

tüyleri taranan kedi

Düzenli Tarama

Kediler düzenli olarak taranmaktan çok hoşlanır. Günün uyanık olarak geçirdikleri büyük bir kısmında tüylerini yalayarak tararlar. Kedinizi düzenli olarak taramanız onun hoşuna gider ve yanınızda kendini güvende hisseder. Ayrıca ileri yaştaki kediler bazen kendilerini temizlemekte zorlanabilmektedir. Bu şekilde onun tüylerinin temiz ve düzenli kalmasını da sağlayabilirsiniz. Kedinizin kolay bir şekilde tarayacağınız eldivenleri ve diğer tarakları buradan inceleyebilirsiniz.

oyuncak topunun yanında yatan kedi

Eğlenceli Vakit Geçirmelik Oyuncaklar

Güven oluşturmanın önemli adımlarımdan birisi birlikte vakit geçirmektir. Bunun için çeşitli oyuncaklarla birlikte oynayabilir kedinizin iyi vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Üstelik kediler özünde avlanmayı seven canlılardır. Bu şekilde onların avlanma iç güdülerini tetikleyerek mental açıdan da uyarılmasını sağlayabilirsiniz. Oyun oynama kedinin fiziksel sağlığı kadar mental sağlığı açısından da önemlidir. Kedinizin seveceği türde bir oyuncak bulmak ilk başta zor olabilir ancak çeşitli oyuncaklar arasından onun en çok sevdiklerini değerlendirebilirsiniz. Kedilerin sevebileceği farklı kedi oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz.

sahibinin yanağına dokunan kedi

Sabırlı Olun

Her ne kadar yaşlı kedilerle bağ kurmanın yolları karmaşık ve zorlu gibi gözükse de aslında değildir. Sabırlı olduğunuzda ve doğru adımlar attığınızda yaşlı kedinizle dostluğunu çok kolay bir şekilde pekiştirebilirsiniz. Tüm kediler farklı birer kişiliğe ve geçmişe sahiptir. Bunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.