Kediler Renkleri Görebilir mi?

12.07.2021 Deniz Öz


Kedilerle birlikte yaşamaya başlayanlar onlarla ilgili tüm detayları merak ettikleri bir sürece adım adım atarlar. Kedileri duygularını nasıl dışa vuruyor, neden miyavlıyor, ağlıyor mu, mutsuzken neler yapıyor, nelerden kızıyor, nelerden mutlu oluyor? gibi türlü soruların yanıtlarını keşfederek kedilerin dünyasına bir adım atmaya istekli olurlar. Merak edilen konulardan biri de kedilerin dünyayı nasıl algıladıkları, kedilerin renkleri görüp görmedikleri, görüyorlarsa ise nasıl gördükleridir. Bu yazımızda kedilerle hayatını paylaşanlar ve onlara karşı sonsuz bir merak içerisinde olanlar için "kediler renkleri nasıl görür?, kediler renkleri görür mü? kedilerin en sevdiği ve sevmediği renkler nelerdir? gibi soruların yanıtlarını sunacağız. Keyifli okumalar dileriz...

Karşıya bakan tekir kedi

Kediler Renkleri Görür mü?

"Kediler renkleri görebilir mi?" sorusunun yanıtı evettir. Renkler gözdeki sinir hücreleri tarafından ayırt edilir. Göz retinasında iki ayrı ana hücre türü vardır. Çubuk ve koni hücreler kedilerin gözlerinde de bulunur. Renkleri ayırt etme görevi koni hücrelerdedir, bu hücreler renge duyarlıdır. İnsanların ve kedilerin gözlerinde kırmızı, mavi ve yeşil kombinasyonlarını tanımlayan, ayırt eden üç tür koni bulunur. Bu noktada bilinmesi gereken bizim görüşümüzle kedilerin renkleri görüşü kıyaslandığında, bizde kedilere oranla 10 kat daha fazla koni hücresi bulunduğu için renk skalamızın kedi dostlarımıza oranla çok daha geniş olduğudur. Kedilerin, bizlere kıyasla daha az rengi ayırt edebildikleri söylenebilir. Bu söylemi bilim insanlarının gökkuşağı benzetmesini aktararak destekleyebiliriz. Biz gökkuşağına baktığımızda kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve eflatun gibi renkleri görebiliriz. Söz konusu kedi görüşü olduğunda gökkuşağının yeşil, mavi ve muhtemelen sarı görüldüğü düşünülmektedir. Bazı bilim insanları için kedilerin yalnızca mavi ve gri görebildiklerini savundukları ifade edebiliriz.

yeşil gözlü siyah kedi

Kediler Renkleri Nasıl Görür?

Kedilerin görebildikleri renklerin sınırlı olduğu düşüncesine yapılabilecek bazı eklemeler de bulunur. Kediler yalnızca mavi, yeşil ve sarı renkleri görmezler. Diğer bazı renkleri de ayırt edebilirler ancak bu gördükleri renklerin temel özelliği gölgeli olmalarıdır. Kedilerin gözleri renkli olarak görebilse de bizim gördüğümüz mor renk onlar için mavi görünür. Bu temel mantığın anlaşılabilmesi için renklerin oluşumunun bilinmesi yeterlidir. Eşit miktarda kırmızı ve mavi karıştırıldığında mor renk elde edilir. Kediler kırmızı rengi göremediklerinden mor renge baktıklarında görebildikleri renk olan maviyi ayırt edebilirler. Sarı renk gördüklerinde ise yeşil tonları ağır basacaktır. Diğer bir deyişle kediler gördükleri renkleri insanlara kıyasla daha cansız, soluk ve gölgeli gibi göreceklerdir.

Kediler En Çok Hangi Renkleri Sever?

Kedilerin mavi ve sarı renkleri net bir şekilde gördükleri savunulur. Görebildikleri renklerin ise onların en favori renkleri olduğu düşünülür. Bu nedenle kediler için oyuncak seçiminde minik dostlarımızın göz zevkine hitap eden renklerde oyuncak seçiminin yapılması önerilir. Diğer renkler onlara grinin tonları gibi görünebilmektedir. Kedilerin geniş bir renk yelpazesini ayırt edememeleri onlar için rahatsız edici bir durum olarak değerlendirilmez, kediler renklere karşı özel bir ilgi beslemezler. Onlar için önemli olan avcı atalarını hayatta tutan karanlıkta görme ve avlarının hareketlerini algılayabilme yetenekleridir. Kediler parlak ve canlı bir renge odaklanmaktan ziyade hareketlere odaklı canlılardır. Bu eğilimleri kedilerin oyuncak seçiminde de önemli bir veri olarak kullanılabilir. Çoğunlukla kırmızı renkte ışık veren lazer oyuncaklara duydukları ilginin temelinde de bu gerçek yatar. Lazer oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Çiçekler ve yeşillikler arasındaki kedi

Kediler Hangi Rengi Sevmez?

Kedilerin hangi renkleri sevmediği kedilerle yaşayan kişiler için kedi oyuncağı ve kedi yatağı gibi eşyaları tercih ederken önemli bir dayanak noktası olabilir. Yine de kedilerin belirgin bir renge karşı antipati beslediğine dair kesin bir kanıt bulunmaz. Fakat detay vermemiz gerekirse beyaz rengi pek de sevmediklerini söyleyebiliriz. Kediler için beyaz rengin oldukça rahatsız edici olabileceği kabul edilir. Kedilerin gece görüşü çok güçlü olduğu için beyaz renk kedilere parlak gibi görünür. Bu nedenle beyaz önlük giyen veteriner hekimlerden korktukları daha doğrusu tedirgin oldukları da düşünülür.

Kediler Renkleri Bizim Kadar İyi Göremez Ama...

Evet, kediler renkleri bizim kadar iyi ayırt edemezler ve algılayabilecekleri renkler bizim algılayabildiklerimize oranla oldukça sınırlıdır. Ancak kedilerin retinasında bizimkilerden altı kat daha fazla çubuk hücresi bulunur. Çubuk hücreleri çok daha fazla olduğu için gece görüşleri bizimkine oranla çok daha keskindir; ki bu özellik onların avcı yeteneklerinin temelindedir. Çubuk hücreler sayesinde kediler hareketleri çok başarılı bir şekilde algılayabilirler. Ek olarak gözlerinin konumu nedeniyle çevresel görüşlerinin bize oranla daha iyi olduğu da bilinmektedir. İnsanların görüşü 180 derece sınırlıyken kedilerde bu sınır 200 dereceye çıkabilmektedir. Bu nedenle kedinizi sevmek için onun göremeyeceği mesafeden yavaşça ona yaklaşırsanız bir anda kendisinin ortamdan uzaklaştığına sıklıkla denk gelebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.