Kedilerin Ensesinden Tutma: Doğru mu, Yanlış mı?

04.04.2023 Deniz Öz


Yavru kedilerin anneleri tarafından nasıl taşındıklarını daha önce fark etmişsinizdir: Anneler yavru kedileri ensesinden tutarak kavrarlar ve hedefledikleri bölgeye nazikçe taşırlar. Annelerin ağızlarını ve dişlerini kullanarak yavrularını enselerinden tutmaları insanların bu davranışı kendilerine uyarlamalarına ve bazı çıkarımlar yapmalarına neden olabilir. Kedilerin enselerinden tutularak kaldırılmaları, yavru kedilerin bu davranışa annelerinden alışkın oldukları düşüncesi sebebiyle yaygın bir davranış hâlini almıştır.

Cilt yapısının yumuşak olduğu ense bölgesinden tutulduklarında kediler kendilerini kısıtlanmış hissederler. Özellikle stres düzeylerinin yüksek olduğu durumlarda kedilerin enselerinden tutulması önerilen bir davranış değildir. En nihayetinde anneleri bu davranışı mutlak doğrulukla gerçekleştirirler ve kedilerin acı çekmesine neden olmazlar. Kedileri anneleri gibi kavramaya çalışan insanlarsa istemsizce konforsuzluğa ve acıya yol açabilirler. Kediler strese girebilen, korkabilen ve travma yaşayabilen canlılardır. Üstelik bu söylemlerin yalnızca enselerinden tutulmalarına da indirgenmemesi gerekir. Kediler nasıl tutulacak olurlarsa olsunlar doğru ve profesyonel şekilde kavranması gereken canlılardır. Özgürlüklerine ve konforlarına son derece düşkün oldukları bilinen kedilerin enselerinden yanlış bir şekilde tutulması ne yazık ki sağlık sorunları yaşamalarıyla sonuçlanabilir. Kediler yalnızca zorunluluk ortaya çıktıysa, zapt edilmelerinden başka bir alternatif bulunmuyorsa enselerinden tutularak sabitlenebilirler.

yavrusunu ensinden tutup taşıyan anne kedi

Kedilerin Enselerinden Tutmanın Doğası ve Amaçları

Kedilerin enselerinden tutulmaları temel olarak hareketlerini kısıtlamak için başvurulması mümkün bir tekniktir, elbette doğru uygulanması şartıyla. Örneğin veteriner hekimler aşı yaparlarken kedilerin zarar görmemeleri adına onları enselerinden tutabilirler. Ancak günlük hayatta kedilerin enselerinden taşınması ne anlamlı ne de mantıklıdır. Yavruluk döneminde annelerinin ağzı ve dişleri ile kavrandıklarında ağırlıklarını sabitleyebilen kediler büyüdükçe bu taşıma yöntemi için uygunluklarını kaybederler. Yetişkinlik döneminde insanlar tarafından enselerinden kavranan kedilerin davranış bozuklukları göstermesi, agresifleşmesi ve saldırganlaşması mümkündür. Enselerinden kavranmaları çeşitli sağlık sorunlarını da gündeme getirebilir.

ensesinden tutulan tekir kedi

Kediler Neden Enselerinden Tutulmamalıdır?

Kediler belli başlı durumlarda enselerinden tutulur. Hayatlarının ilk birkaç haftasında anneleri tarafından taşınmak için, çiftleşme sırasında, kavga ederken ya da bir yırtıcı tarafından saldırıya uğradıklarında maruz kaldıkları bu duruma evlerde maruz kalmaları önerilmemektedir. Kedilerin enselerinden tutulmaları ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli unsur, vücut ağırlıkları arttığında enselerinden tutulup kaldırılan kedilerin canlarının acıyabileceğidir. Bu davranış ise kedilere büyük bir haksızlık yapmak anlamına gelir.

Kedileri enseden tutup kaldırılmaları hakkında bilinmesi gereken bir diğer önemli unsur, ense bölgelerinin oldukça hassas olduğudur. Sert ve ani hareketler kas ve omurilik yaralanmalarına neden olabilir.

Kediler İçin Güvenli ve Doğru Ense Tutma Teknikleri

"Kediler enseden tutulur mu?" sorusuna verilecek kesin bir yanıt bulunmaz. Genel olarak kedilerin enselerinden tutulup kaldırmaları zararlıdır. Eğer bu yöntemle tutulmaları gerekiyorsa kesinlikle en doğru teknikler uygulanmalıdır. Kedilerin enselerinden güvenli bir şekilde tutulmaları için denenebilecek adımlar şu şekilde sıralanabilir:

Öncelikle ellerde kedilerin rahatsız olabileceği güçlü kokuların bulunmamasına dikkat edilmelidir. Bundan dolayı ellerin temizlenmesi atılması gereken öncelikli adımlardandır. Daha sonra kedinin sakinleşmesinin beklenmesi önerilir. Kediler rahat hissetmiyorken enselerinden tutulup kaldırılmaları hem kediler hem de insanlar için tehlikeli olabilir. Bir sonraki adım kedilerin stabil bir yüzeye taşınmasıdır. Kediler sabit bir yüzeyde yatar pozisyona geçtiklerinde takip eden aşamaya geçiş yapılabilir.

Sabit bir yüzeyde yüz üstü yatan ve/veya oturan bir kedinin ensesindeki yumuşak deri nazikçe tutulmalıdır. Enseden tutma işlemi sırasında tek el kullanılmalıdır. Tutulduklarında kulakları yavaşça geriye doğru gelecektir. Kulaklarının pozisyonu, doğru yolda olunduğunun sinyalini verecektir. Ense bölgesi kavrandığında avuçta hissedilen cildin çok sıkı olmaması gerekir. İdeal miktarda cilt doğru şekilde tutulduğunda kedilerin enseden kaldırılmaları mümkündür.

Daha önce de ifade edildiği gibi kedileri enselerinden tutmak için geçerli nedenlerin bulunması gerekir. Yetişkin ve yaşlı kediler enselerinden tutularak kaldırılmadan önce bir kez daha düşünülmelidir. Eğer şartlar enselerinden tutularak kaldırılmalarını gerektiriyorsa doğru teknikler uygulanmalı ve bu pozisyon mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

sakince duran kediyi tarayan kadın

Kediler Ne Zaman Enselerinden Tutulabilir?

Tavsiye edilmemekle birlikte kedilerin bazı durumlarda enselerinden doğru şekilde güvenle tutulmaları gerekli olabilir. İçmeleri gereken ilaçları içmeyi reddettiklerinde, aşırı yaramazlık sonucu kendilerine ya da diğer canlılara zarar vermeleri söz konusu olduğunda, taranmayı reddettiklerinde, tırnakları kesilirken zarar görmelerinin engellenmesi için onları etkisiz hâle getirmek amacıyla enselerinden tutarak sabitlemeyi deneyebilirsiniz. Bu esnada doğru teknikleri doğru zamanda uygulamanız oldukça önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.