Kedilerle Kuşlar Birlikte Yaşayabilir mi?

10.10.2022 Deniz Öz


Kediler avcı canlılardır ve doğal avlarından birisi de kuşlardır. Bu nedenle kuşlarla kedilerin bir arada yaşamasının mümkün olmadığı düşünülür. Evde yaşayan kediler bile hiç avlanmasalar ve yiyecek mamaları olsa da içgüdüsel olarak kuş gördükleri zaman avlamaya çalışırlar. Ancak bu kediler ile kuşların asla bir arada yaşayamayacağı anlamına gelmez.

Kedi ile kuşun aynı ede yaşayabilmesi için bazı önlemler alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin en önemlisi kedinin kuşa fiziksel olarak erişimini engellemektir. Kediler için avlanma aynı zamanda bir oyundur ve sadece yemek yemek için avlanmazlar. Kedilerin bu davranışı tamamen içgüdüsel olduğu için bu içgüdünün ne zaman baskın olacağını kestirmek mümkün değildir.

Bu durum kedinin kişiliği ile de alakalıdır. Bazı kediler evdeki kuşu neredeyse görmezden gelirler ve hiç ilgilenmezler. Ancak bazı kedilerde ise durum tam tersidir. Kedi kuşa ulaşmayı yaşama amacı haline getirebilir. Eğer bir kediyle ve bir kuşla aynı evi paylaşmayı düşünüyorsanız bu kararı vermeden önce kedinizin karakterini göz önünde bulundurmalı ve evde kimse yokken kedinin kuşa yaklaşamayacağından emin olmalısınız.

kuş gözleyen kedi

Kedilerin ve Kuşların İçgüdüleri

Kediler vahşi doğada avlarını takip ederler, sürpriz faktörünü kullanırlar ve hiç beklemedikleri anda avlarının üstüne çökerler. Kedilerin avları arasında küçük memeliler, sürüngenler, balıklar ve kuşlar vardır. Canlı ya da cansız fark etmekisizin, kediler havaya zıplayan her şeyi çok severler. Kuşlar bu tanıma uygundur ve kediler kuşları gördüklerinde onların hareketlerine kitlenirler. Vahşi kediler avlarını aç olduklarında yemek, tok olduklarında ise oyun olarak görürler. Ev kedileri de zaman zaman vahşi kediler gibi davranabilirler.

Evcil kuşlar da sokaktaki kuşlar da tehdit altında hissettiklerinde hemen uçarak kaçarlar. Bu tehdit kaynağı bir ses, hava akımındaki bir değişim ya da yakınlarda bulunan bir kedi olabilir. Hatta kuşlar bir tehdit hissettikleri için kaçarken öterek çevredeki diğer kuşları da bu tehlikeye karşı uyarırlar. Evde beslenen kuşlar genellikle küçük cinslerdir ve bu nedenle kendilerini savunmaya çalışırken kediye zarar veremezler. Hatta macaw gibi oldukça büyük boyutlu kuşlar bile çevrede bir kedi gördüklerinde iç güdüsel olarak kaçmayı tercih ederler.

Her ne kadar kediler kuşları av olarak görse ve büyük kuşlar bile kaçmayı tercih etse de bu kuşların kedilere karşı tamamen zararsız olduğu anlamına gelmez. Büyük papağanların gagaları ve pençeleri oldukça güçlüdür. Kedileri tutabilirler ve ısırabilirler. Kuşlar özellikle kediler korktuğunda ve saldırmaya çalışmadığında kedinin daha fazla üstüne giderler.

kuş kafesinde dururken dışardaki kuşlara bakan kedi

Kediler ile Kuşlar Nasıl Bir Arada Kalabilir?

Kedilerin evcil dahi olsa kuşları avlama dürtülerinin olduğunu göz önünde bulundurulduğu zaman bu iki türü bir araya getirmeden önce bazı önlemler almak gerekmektedir. Her ne kadar kedi ve kuş çok uzun süredir bir arada yaşasa ve birbirlerine çok alışkın olsalar da bu bir gün kedinin içgüdülerinin baskın gelmeyeceğini düşünmek doğru olmaz.

Kafesi Güvene Alın

Eğer meraklı bir kediye sahipseniz, kuşun kafesinin kedinin giremeyeceği hatta ulaşamayacağı bir yerde olmasına özen gösterin. Eğer ayaklı bir kafes tercih ediyorsanız kedinin kafesin ayağına vurarak düşüremeyeceğinden de emin olmalısınız. Muhabbet kuşları ya da kanaryalar için tercih edilen küçük kafesler kolay bir şekilde devrilebilir ya da kedi tarafından açılabilir. Bu nedenle evinizde kedi varsa evcil kuşunuz küçük dahi olsa büyük bir kafes tercih etmelisiniz. Farklı ihtiyaçlara göre tasarlanmış kuş kafesi çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Odaları Ayırın

Özellikle evde olmadığınız zamanlarda kuşun kafesini kedinin giremeyeceği bir odaya koymanız en etkili çözümdür. Her ne kadar kuş kafesin içerisinde oldukça güvenli olsa da kedinin kafese yaklaşması ya da kafesi devirmeye çalışması kuş için oldukça stresli bir durumdur. Kedi, kuşun kafesinin bulunduğu odanın kendi bölgesinin bir parçası olmadığını iyi anlamalıdır. Kuş yokken bile kedinin kafese ya da odaya girmemesi bu algının sürdürülebilir olmasını sağlar. Aksi takdirde kedi kuş kafesini ya da odayı kendi bölgesi olarak kabul ederek sahiplenecektir. Kedinin ilk başta buradan uzak durması için odanın girişine kedi kovucu sprey koyulabilir. Kedileri uzak tutmaya yarayan spreyleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kediyle Kuşu Gözetim Altında Tanıştırın

Kediyle kuşu tanıştırma ve birbirlerine alışmasını sağlama oldukça yavaş ilerlemesi gereken bir süreçtir. Bu tanıştırma işleminin kuşun kafesinin bulunduğu odada yapılmaması gerekir. İlk başta kuşun kafesten çıkarılmaması gerekir. Kedi ve kuş arasındaki mesafe yavaş yavaş azaltılabilir. Bu esnada hem kuşun hem de kedinin rahat olduğundan emin olmalısınız. Kedi ile kuşun birbirine yeterince alışması için zaman geçtikten sonra kuşun kafesini açabilirsiniz. Ancak bu esnada mutlaka kedinin yanında olmanız ve sürekli olarak dikkat etmeniz gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.