Kedileri Mutlu Etmenin 8 Yolu

15.11.2021 Deniz Öz


Yalnızca evimizi değil hayatımızı da paylaştığımız kedilerle ilgili birçok yanılgı ile çevrelenmiş durumdayız. Kedilerin mutlu olmasının pek mümkün olmadığı, olsalar da bu mutluluklarını bizlere yansıtmadıkları hakkında birçok efsane ile karşılaşıyoruz. Peki işin özü gerçekten öyle mi? Kedileri mutlu etmek düşünüldüğü kadar zor mu? Aslında değil, üstelik mutlu oldukları zaman bu gerçeği bizlerin de deneyimlemesi mümkün. Sadece doğru gözlem yapmak ve onları tanımak yeterli. Bu yazımızda kedileri mutlu etmenin yolları hakkında bilgi bulabilirsiniz ve hatta onların öpücükleri ile ve kucakta vakit geçirme ısrarlarıyla dahi tanışabilirsiniz. O zaman başlıyoruz...

yüzüne gülen surat çizili kayıt tutulan kedi

İlk Kural: Israr Yok

Kediler sosyal canlılardır, düşünüldüğünün aksine insanlardan uzak durmak yerine onlarla ortak vakit geçirmeyi tercih ederler. Ama geçirecekleri zamanların niteliği kritik derecede önemlidir. Kediyi mutlu etmenin yolları hakkında bir liste hazırlayacaksak bu listenin ilk maddesi kedilerin "zorlanmaması" olmalıdır. Kedilerin yumuşak tüyleri ve inanılmaz tatlı görünümleri zaman zaman ne yazık ki zorlayıcı sevgi gösterilerini beraberinde getirmektedir. İnsanlar yol açtıkları sıkıntıyı fark etmeden kedileri kucaklayabilmekte, uyurlarken onları sevmekte ve tabiri caizse kedilere nefes alacak alan bırakmamaktadır. Tüm bu iyi niyetli tavırlar kedilerin korkmasına, güven sorunları yaşamasına ve zaman içerisinde de saklanma davranışlarında sıklaşmaya neden olacaktır. Bu konuda sizler için bir içerik hazırladık, Kediler Neden Saklanır? adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Yorgun Kedi, Mutlu Kedidir

İçgüdüsel olarak avlanma ihtiyacı hisseden kedileri mutlu etme yolları arasında en geçerlilerinden biri onları yormaktır. Kedileri yormak için ise onlarla oyun oynamak gerekir. Kedilerin tek başlarına oynayabileceği oyunlar olsa da tercih, insanlarla etkileşimli oyun oynamaları yönündedir. İnsanlarla interaktif oyun oynayan kedilerin hem içgüdülerine daha doğru şekilde hitap edilir hem de bilişsel gelişimlerine destek olunabilir. Gün içerisinde enerjilerini atamadıklarında daha yıkıcı tavırlar sergilemeleri de canlarının sıkılması da mümkün hale gelecektir. Kedilerle interaktif oyunlar oynamanızı kolaylaştıracak kedi oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz.

Sağlıklı Kedi, Mutlu Kedidir

Kedilerin düzenli olarak veteriner hekimlere götürülmesi gerekir. Temel aşılarını oldukları süreç haricinde de düzenli veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması önemlidir. Bu kontroller olası hastalıkların teşhis edilebilmesini ve tedavi süreçlerinin zamanında uygulanabilmesini sağlar. Aksi durumda kediler hastalık belirtilerini saklamaya meyilli canlılar olarak uzun süre ağrı ve acıyla yaşayabilirler. Kimi zaman fiziksel belirtiler sergileseler de genellikle davranış değişiklikleri ile sorunlarını dile getirmeleri onların hastalıklarını maskelemesine ve mutsuzluklarının anlaşılamamasına yol açabilir.

Bakımlı Kedi, Mutlu Kedidir

Belki bakım süreçleri onların mutluluğunu doğrudan etkilemez, yine de orta ve uzun vadede hem daha mutlu hem de daha sağlıklı canlılar olmasını sağlayabilir. Kediler kendilerini temizleseler de günlük bakım süreçlerinin aksatılmaması gerekir. Tüylerinin düzenli olarak taranması önemlidir; bu bakım hem fazla tüylerinin alınmasını hem de temizlik aşamasında fazladan tüy yutmalarını engeller. Tüy bakımları haricinde tırnaklarının da düzenli olarak kesilmesi önemlidir; tırnakları gereğinden fazla uzarsa yürümeleri sırasında dahi acı çekmeleri mümkündür. Kedilerin kulak temizliklerinin de ihmal edilmemesi önemlidir; kulak temizlikleri ihmal edildiği takdirde kulak enfeksiyonu oluşma riskleri belirgin ölçüde yükselir. Her şeyden öte bakım süreçleri kedilerin insanlarla daha sağlıklı bağlar kurmasını sağlar. Bu nedenle kediyi mutlu etme yolları arasında bakım süreçlerinin aksatılmaması da önemini koruyan bir madde olarak karşımıza çıkar.

Sevilen Kedi, Mutlu Kedidir

Kediler teması sever, sınırları aşılmadıkça... Kedilerin vücut dilleri okunduğu takdirde vücutlarının hangi bölgelerine temas edilmesine izin verdikleri hangi bölgelerine dokunulduğunda rahatsız oldukları net bir şekilde anlaşılabilir. Kediler doğru sevildiğinde oldukça mutlu ve huzurlu olabilirler; mırlamalarıyla da memnuniyetlerini yansıtabilirler. Kedileri Sevmenin Püf Noktaları adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

yerde yatan gerinen mutlu yavru kedi

Temiz Su Taze Mama Kedileri Mutlu Eder

Yakın zamanda gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda kedilerin avlanmak yerine evde taze mama yemeyi tercih ettiği gösterilmiştir. Elbette temiz ve taze su da onların favorilerindendir. Kediyi mutlu etmenin yolları özelinde bir liste yapılacaksa bu listenin en başlarında şüphesiz taze mama ve temiz su olacaktır. Bu gereksinimler onların en temel ve karşılanması en gerekli ihtiyaçlarının da başındadır.

Temiz Tuvalet, Kedileri Mutlu Eder

Birçok kedinin yalnızca tuvaletleri temizlenmediği için davranış sorunları yaşadığı biliniyor. Kediler temiz hayvanlar ve bu gerçek ne yazık ki zaman zaman görmezden gelinebiliyor. Kedilerin kumlarının düzenli olarak temizlenmesi şart; belli aralıklarla da kumların değiştirilmesi önem taşıyor. İdrar ve dışkılar bakterilere maruz kalmalarını sağlayabilirken aynı zamanda onların tuvaleti kullanmaktan kaçınmasına da yol açabiliyor.

gözleri kapalı mutlu kedi

Sakin ve Stabil Ortam, Kedileri Mutlu Eder

Kedilerin beklentileri stabilitedir. Onlar için eve yani alınan bir eşya, evi ilk kez ziyarete gelen bir misafir, evde her zamankinden farklı bir gürültü olması rahatsız edici unsurlara dönüşebilir. Kedilerin mutlu olması ve kendilerini güvende hissedebilmesi için yaşam alanlarında stabilite gerekir. Aşırı gürültülü ortamlar onları rahatsız eder, aile bireylerinin eksilmesi mutsuz olmalarına neden olur, rutinlerinin değişmesi depresyon fitilini ateşler. Ne yazık ki oldukça hassas canlılar olarak kedilerin birçok farklılıktan etkilenmesi mümkündür. Sorumlu kedi sahipliği dahilinde tüm bu değişkenlere hakim olunması gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.