Kedilerde Burun Kanaması

05.07.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedilerde epistaksi olarak da bilinen burun kanaması bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kedilerde burun kanaması durumunda ilk olarak yapılması gereken kanamanın durdurulmasıdır. Ancak sonrasında kanamaya neyin neden olabileceğini araştırmak gerekmektedir. Bu nedenle burun kanaması durduktan sonra kediyi veteriner hekime götürmek kedinin sağlığı açısından çok önemlidir. Burun kanaması, fiziksel travma gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığında tedavi seçeneği çok açıktır. Ancak organ yetmezliği ya da kanser gibi daha ciddi problemler sonucunda ortaya çıktığında yoğun bakım gibi daha ciddi tedavi yöntemleri gerekebilmektedir.

Burunda ya da sinüste bulunan kılcal damarların travmaya ya da baskıya bağlı olarak yırtılması sonucunda burun kanaması meydana gelmektedir. Diğer taraftan kan pıhtılaşmasını etkileyen organlarda meydana gelen problemler ya da sistemik toksinler de burun kanamasına yol açabilmektedir. "Kedilerde burun kanaması neden olur?" sorusunun birçok cevabı bulunmaktadır. Bunun için burun kanaması altında yatan nedeni doğru bir şekilde teşhis etmek gerekmektedir.

Burun kanamasının belirtisi aslında çok basittir. Kedinizin burun kanamasını, kanama esnasında fark edebilirsiniz. Ayrıca burunda kurumuş kan pıhtısı da burun kanamasının olduğunu göstermektedir.

burnu kanamış kedi

Kedilerde Burun Kanaması Neden Olur?

Burun kanaması küçük bir problem ya da çok ciddi bir hastalık olarak ortaya çıkabilmektedir. Pıhtılaşma problemi, damar problemleri ya da sistemik hastalıklar burun kanamasına yol açabilmektedir.

Travma

Yüz, baş ya da ağız bölgesinde meydana gelen bir yaralanma içten ya da dıştan kanamaya yol açabilmektedir. Yüksekten düşme, başka hayvanlarla kavga etme, motorlu araç çarpması ya da başka diğer kanamalar travma sonucu burun kanamasına neden olabilmektedir.

Zehirlenme

Böcek ilacı ya da kemirgen zehirlerinin kedi tarafından sindirilmesi ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Zehrin neden olduğu iç kanama aynı zamanda burun kanamasına da yol açmaktadır. Zehirlenme vücutta diğer etkilerle beraber pıhtılaşma bozukluğuna da yol açmaktadır.

İlaç Kullanımı

Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar burun kanamasına yol açabilmektedir. Çeşitli antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, anti-mantar ilaçlar ve bazı hormonlar kedilerde burun kanamasına neden olabilmektedir.

Kanser

Kanser kedilerde birçok sağlık problemine yol açmaktadır. Bunlardan birisi de burun kanamasıdır. Özellikle baş, burun ya da sinüsleri etkileyen kanserlerde burun kanaması görülme riski daha fazladır. Kansere bağlı burun kanaması genelde tümörün kan damarları üzerinde aşırı baskıya neden olması ya da tümörün direkt olarak kendisinin kanaması sonucunda meydana gelmektedir.

Karaciğer Yetmezliği

Karaciğerin işlevini doğru bir şekilde yerine getirememesi kanda pıhtılaşma problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle karaciğer yetmezliği olan kedilerde burun kanaması meydana gelmektedir.

Böbrek Yetmezliği

Yüksek kan basıncına yol açan böbrek hastalıkları kedilerde vasküler ya da sistemik problemlere bağlı olarak burun kanamasına yol açar.

Viral Enfeksiyonlar

Kedilerde görülen FIV ya da kedi lösemi virüsü gibi viral enfeksiyonlar kedilerde burun kanamasına yol açmaktadır.

Pıhtılaşma Problemleri

Kedilerde immün aracılı trombositopeni gibi bazı hastalıklar pıhtılaşma sorunlarına neden olarak burun kanamasına yol açar.

Mantar Enfeksiyonları

Cryptococcus neoformans gibi mantar enfeksiyonları sinüs boşluğunda ve nazal geçişlerde bulunan kan damarlarında rahatsızlığa ve enflamasyona neden olmaktadır. Enflamasyon damarın hasar görmesine neden olarak burun kanamasına yol açmaktadır.

pembe kedi burnu
Kedilerde Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

"Kedilerde burun kanaması nasıl durdurulur?" sorusunun cevabı aslında basittir. Kanamayı kontrol altına almak için burna buz yerleştirme en kolay yöntemdir. Bir miktar sedasyon ya da çok az miktarda epinefrin de burun kanamasının durdurulmasına yardımcı olmaktadır. Kedinin burnunun kanadığını gördüğünüzde ıslak bir bezle hemen silin. Sonrasında ise kanamanın nereden geldiğini anlayabilmek için burnu dikkatlice kontrol edin. Kanamanın dışarda olduğu durumlarda genellikle bir yaralanmadan kaynaklı kanama meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda burun deliklerini kapatmadan yaranın üzerine temiz bir bezle baskı uygulamak kanamanın durdurulması için yeterli olmaktadır. Büyük bir yaralanma olduğunda ise veterinere gitmeniz gerekmektedir. Kedilerde burun kanaması büyük oranda tedavi edilebilirdir. Bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan burun kanamaları ise hastalık tedavi edildiğinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.