Kedilere Nasıl İlaç Verilir?

10.01.2022 Aysegül Tunçay


Kedilere istemedikleri bir şey yaptırmak oldukça zordur. Kedilerin en çok istemedikleri şeylerden bir tanesi de ilaç içmektir. "Kedime nasıl ilaç içirebilirim?" sorusu tüm kedi sahiplerinin sorma ihtimali olan sorular arasında yer alır. Elbette kedilere ilaç vermek kedi sahiplerinin çok sık yapmak isteyecekleri bir hareket değildir. Ancak bazı durumlarda kediler ilaç kullanmaları gereklidir. Kedilere ilaç verirken kedinin dişlerinden ve patilerinden uzak durmak son derece zordur. Bu nedenle kedilere ilaç verirken nasıl davranılması gerektiğinin bilinmesi, ilacın yapısına ve kullanım şekline göre hareket edilmesi gerekir. Bu yazımızda "kedilere nasıl ilaç verilir?" sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

ilaç içmek üzere olan sarı kedi

Kedilere Verilebilecek İlaç Türleri

"Hasta kediye ne ilaç verilir?" sorusunu cevaplamak oldukça zordur çünkü farklı rahatsızlıklar için farklı ilaçlar kullanılır ve ilaç seçimleri veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır. Kedi hastalıklarının tedavisinde farklı formlarda ve kullanım şekillerinde sunulan ilaçlar tercih edilebilir. Bazı ilaçlar mamayla karıştırılarak verilebilmektedir ya da bazılarının ezilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak bazı ilaçların karıştırılmadan ya da ezilmeden verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde özafagusda ya da midede rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bazı ilaçların dışında koruyucu bir katman bulunmaktadır. Katman midede eriyerek sindirilmeyi sağlar. Ancak kırıldığında veya ezildiğinde bu katman kaybolur. Bu da ilacın emilimi ile ilgili problemlere yok açabilir. Benzer bir şekilde bazı antibiyotiklerin işe yaraması için bağırsakta emilmesi gerekmektedir. Ancak ilacın ezilerek mamaya karıştırılması ile bu imkânsız hale gelir. Bu nedenle ilaç kullanmaya başlamadan önce mutlak veteriner hekimin fikrinin alınması gerekmektedir.

ilaç içmek üzere bekleyen kedi

Kedilere İlaç Verme Yöntemleri

İlacın nasıl verilmesi gerektiği belirlendikten sonra geriye sadece "Kedilere nasıl hap yutturulur?" sorusunun cevabını bulmak yeterlidir. Bu sorunun tek bir yanıtı yoktur, ilaca göre ilaç verilme şekli farklılık gösterebilir. Şimdi sizlere kedilere ilaç verirken kullanabileceğiniz farklı yöntemlerden bahsedeceğiz.

İlacı Mamayla Vermek

Kediye hap içirme yöntemleri arasında kulağa en kolayı gelen ilacı mamayla vermek olsa da bu en kolay yöntemin bile bir hazırlık aşaması bulunmaktadır. Çünkü kedilerin burunları çok hassastır ve en ufak farklı bir kokuyu bile ayırt edebilirler. Kedilerin tüm ilaçları mamayla verilememektedir. Ancak büyük bir kısmı bu şekilde kullanılabilmektedir. Ayrıca kedi ilaçlarının önemli bir kısmı da yutmayı kolaylaştırmak için onların sevebileceği lezzetlerde yapılmaktadır. Her ne kadar tablet lezzetli olsa da tadı ya da dokusu kedilere farklı geldiği için yutmak istemeyebilirler. Küçük boyutlu tabletleri çok sevdikleri yaş mama gibi yumuşak gıdaların içine saklamak son derece kolaydır. Bu noktada tabletin tamamen gizlendiğinden emin olmak yeterlidir. Burada önemli olan mama bittikten sonra tabletin yenip yenmediğini kontrol etmektir. Bazı kediler tableti bulabilir ve kenara ayırabilirler. Bazıları da geri çıkarırlar. Ezilebilen ya da kırılabilen tabletleri mamaya karıştırarak vermek çok daha kolaydır. Kedilere ilaç içirme teknikleri arasında tüm kedi sahiplerinin en sevdiği yöntem mamayla vermektir. Kedilerin severek tükettiği, onlara ilaç vermenizi de kolaylaştıracak lezzeti konserve kedi mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Elle Vermek

"Kediye nasıl ilaç içirilir?" sorusunun korkulan cevabı ise elle vermektir. Çünkü bazı ilaçların mamayla karıştırılmaması ve direkt olarak yutulması gerekmektedir. Böyle durumlarda tek çare ilacı kedinin ağzına koyarak yutmasını sağlamaktır. İlacın elle verileceği zaman genellikle bu işlemi iki kişinin yapması tavsiye edilmektedir. İkinci kişinin de kedinin tanıdığı birinin olması oldukça önemlidir. Elle ilaç içirmek için ilk olarak kedinin ağzını açmasını sağlamak gerekir. Kullanmadığınız elinizle avuç içi kedinin başının üstüne kalacak şekilde başını kavramanız gerekir. Parmaklar kedinin her iki yanağının üstünde olmalıdır. Başını hafifçe geriye yatırarak ağzını açmasını sağlayabilirsiniz. Bu pozisyonda kedi ağzını açmadığı takdirde hafifçe elinizle baskı yapmak işe yarar. Kullandığınız elinizde hapı işaret ve baş parmağınızla tutmanız yeterlidir. Kalan parmaklarınızla çenesini daha fazla açması için ağzına bastırabilirsiniz. Bu noktada sizi ısıramayacağından emin olmanız gerekmektedir. İlacı kedinin dilinin mümkün olduğunca arkasına bırakmanız yutabilmesi için önemlidir. Sonrasında ağzını kapatarak başını eğmeniz kedinin ilacını yutmasını sağlamaktadır. Yutmayı kolaylaştırmak için kedinin burnunu ya da boğazını yavaşça okşayabilirsiniz. İlacı yuttuğundan emin olduktan sonra çok sevdikleri ödül mamasından vermek aranızdaki gerginliğin bitmesini kolaylaştırmaktadır. Ancak kedinizin ilaç kullandığı dönemde rahatsızlığına bağlı olarak ödül maması tüketimi ile ilgili veteriner hekimden onay almanız gerekebilir. Kediniz ile aranızı düzeltecek lezzetli ödül mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

şırınga ile ilaç içirilen kedi

Kedilere Sıvı İlaçlar Nasıl Verilir?

Tüm ilaçlar tablet değildir. Bazı durumlarda kedilere şurup gibi sıvı ilaçlar verilmesi gerekmektedir. Sıvı ilaçların da bir kısmı mama ile karıştırılabilirken bazıları karıştırılamamaktadır. Direkt olarak verilmesi gereken ilaçlarda teknik yukarıda bahsettiğimiz kedilere elle hap verme yöntemiyle aynıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken kedinin başı geriye yatırıldığında sıvı ilaç yemek borusu yerine nefes borusundan akciğere gidebilme ihtimalidir. Bunun önüne geçmek için sıvının ağzın arka tarafında dişle yanak arasına verilmesi gerekir. Ayrıca kedinin rahat yutmasına izin vermek için ilaç yavaş yavaş verilmelidir. Bu şekilde boğulmanın önüne geçilir. Sıvı ilaçların dozları genellikle hata payını da içinde bulundurmaktadır. Bu nedenle kediniz ilacın hepsini yutmadığında endişe etmenize gerek yoktur. " Kedime nasıl ilaç içirebilirim?" sorusunun tek bir cevabı olmadığı gibi çok kolay bir yolu da yoktur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.