Yavru Kedilere Karşı Sorumluluklarımız

08.11.2021 Deniz Öz


Yavru kedi sahiplenme kararı verdiyseniz, öncelikle tebrikler! Hayatınıza yeni bir canlı almanın tüm güzellikleri sizi bekliyor. Tabii sorumlulukları da. Yavru kediler henüz bebek oldukları için özel ihtiyaçlara sahip canlılardır. Yetişkin kedilerden farklı olarak özel bakıma gereksinim duyarlar. Beslenmelerinden sosyalleşmelerine, eğitimlerinden sağlıklı gelişimlerine dek uzayan bir sorumluluk listesi yavru kedilerle birlikte gelebilir demek yanlış ya da abartılı bir söylem olmayacaktır. Onların mutlu ve sağlıklı bir gelişim sürecine girebilmeleri adına yapabileceğimiz birçok şey, yerine getirmemiz gereken birçok sorumluluk vardır. Bu yazımızda yavru kedilere karşı en temel sorumluluklar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

metal kap içerisinde yavru kedi

Sağlık Kontrollerine Gitmeleri Gerekir

Kedilerin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi adına en temel sorumlulukların başında onların düzenli olarak sağlık kontrollerine götürülmeleri gelir. Yavruluk dönemi bu açıdan oldukça kritik bir öneme sahiptir. Yavruluk döneminde temel aşılar mutlaka yapılmalıdır. Aşılar yavruların yakalanması muhtemel hastalıklardan korunmalarını ve olası sağlık sorunlarının önlenmesi adına, veteriner hekimlerin önerdiği zaman dilimlerinde gerçekleştirilmelidir. Daha önce bu konu hakkında hazırladığımız "Yavru ve Yetişkin Kedilerde Aşılama Takvimi" içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Gelişim Evrelerine Göre Beslenmeleri Önemli

Kedilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi onlarla yaşayan herkes için önde gelen sorumluluklardan biridir. Kedilerin 2 aydan önce annelerinden ayrılmamaları gerekir, ancak bir nedenle 2 aydan küçük kedilerin sahiplenilmesi gerekiyorsa beslenmelerinde onların gelişimsel ihtiyaçlarına yanıt verecek özellikte formüle edilen süt tozlarının kullanılması önerilir. Süt tozlarının içerisinde anne sütü ile benzer içerikler bulunur ve yavruların bağışıklık sistemlerinin güçlü tutulması için bu ürünler vitamin ve minerallerle zenginleştirilir. Süt tozu kullanımından sonra yavru kedi maması ile beslenmeye başlamaları mümkündür. Kediler yavruluk döneminde çok hızlı gelişirler ve bu gelişim yavru kedi mamaları ile beslenmelerini gerektirir. 2-6 Ay Arası Yavru Kedi Beslenmesi adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Yavru kedilerin gelişimlerini destekleyecek yavru kedi maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Sosyalleştirilmeleri İçin Geç Kalınmamalı

Yavru kediler çok meraklı ve keşifçi olurlar. Doğru zamanda doğru şekilde sosyalleştirilmediklerinde ne diğer evcillerle ne de insanlarla yakın ilişkiler kurabilirler. Hayatlarının ilk 2-7 haftalık dönemlerinde sosyalleştirilmeleri yaşamlarının diğer bölümlerinde olası davranış sorunları yaşamamaları ve huzurlu olmaları adına en önemli gerekliliklerden biridir. Yavru kedilerin sosyalleştirilmesi sırasında yeni seslere, insanlara, eşyalara, oyuncaklara maruz kalması gerekir. Onlarla iletişime geçmenin çok önemli olduğu bu süreç zarfında bireylerin davranışlarının sonuçlarının kalıcı olabileceği unutulmamalıdır. Sevgiye, bakım süreçlerine ve oyuna alıştırılması süreçlerinin bir bütünü olarak düşünülmesi gereken sosyalleştirme yavru kedilere karşı en önemli sorumlulukların arasında yer alır.

sırt üstü yatan yavru kedi

Yavru Kedilerin "İnsanlarla" Oyun Oynamaları Gerekir

Oyun oynamak onların doğalarını gerçekleştirmelerini sağlayan başlıca yöntemdir. Kediler avlanırlar, iz sürerler, yakalarlar, hareket ederler ve tüm bu aktiviteleri evlerde gerçek anlamıyla yerine getiremedikleri için oyun oynamaya ihtiyaç duyarlar. Oyun oynamak hem az önce belirttiğimiz gibi sosyalleşme süreçlerinin önemli bir gereğidir hem de sağlıklı gelişimlerinin destekleyicisi. Kedilerin oyun oynaması söz konusu olduğunda yanlış bilinenler de vardır. Tek başlarına oyun oynamaları mümkün olsa da kediler insanlarla etkileşime geçtikleri oyunlara da ihtiyaç duyarlar. İnteraktif oyunlar onların hem bedensel hem de bilişsel gelişimleri için ihmal edilmemelidir. Üstelik bu oyunlar yalnızca yavruluk döneminde değil kedilerin yaşamları boyunca önemini koruyacaktır. Kedilerle oyun için her gün en az ikişer defa en az 10 dakikalık zaman ayrılmalıdır. Bu süreçte ilgi tamamen kedilerde olmalı ve onlarla etkileşim içerisinde kalınmalıdır.

Yavru Kedilerin Bakım Süreçlerine Uyum Sağlanmalı

Kedilerin tırnakları düzenli olarak kesilmeli, kulakları temizlenmeli, göz bakımları yapılmalı, dişleri fırçalanmalı ve elbette tüyleri taranmalıdır. Tüm bu süreçler onların sağlığı ile yakından ilişkilidir. Kedilerin dişleri düzenli fırçalanmadığında diş ve diş eti hastalıkları yaşama ihtimalleri artar, kulakları temizlenmediğinde kulak enfeksiyonları riskleri gündeme gelir ya da tüyleri düzenli olarak taranmadığında mide ve bağırsak sisteminde tüy topakları birikerek tıkanıklıklara yol açabilir. Tüm bu bakım süreçlerinin yavruluk döneminden itibaren uygulanması hem kedilerle kurulacak bağları güçlendirir hem de ilerleyen yıllarda bakım süreçlerine alışmaları mümkün hale gelir. Yavru kedi bakımı ürün kategorimize buradan, ağız ve diş sağlığı ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

"Kedidir, Evde Uzun Süre Yalnız Kalabilir" Düşüncesi Yanlıştır

Kedi sahiplenmeyi düşünen birçok kişi ne yazık ki kedilerin evde uzun süre boyunca tek başına kalabilen ve bundan rahatsızlık duymayan canlılar olduğunu düşünüyor. Köpeklerden farklı olarak dışarı çıkmadan da yaşamlarını sürdürebilmeleri kedilerle ilgili yanılgıların temelini oluşturuyor. Kediler evde yalnız kalabilirler, evet ancak ne kadar yalnız kaldıkları önemlidir. Yavru kediler ilgiye ihtiyaç duyarlar ve uzun süre evde yalnız kalmaları depresyona girmelerine ve insanlarla güvenli bağlar kuramamalarına neden olur. Yetişkin kedilerin dahi 24 saatten fazla yalnız bırakılmamaları gerektiğinden bu sürenin yavru kediler söz konusu olduğunda daha kısa tutulması gerektiği bilinmektedir.

mama kabına pati uzatan yavru kedi

Temiz Su, Taze Mama Yavru Kediler İçin Olmazsa Olmaz

Yavru, yetişkin ya da yaşlı; tüm kedilerin hayatları boyunca temiz suya ve taze mamaya ihtiyaçları olur. Temiz olmayan sularda bakteriler birikebilir ve bu durum bağışıklık sistemi henüz tam anlamıyla gelişmemiş olan yavru kedilerin sağlığını tehdit edebilir. Ek olarak kediler içgüdüsel olarak kirli ve durgun suları içmeyi tercih etmezler ve yeterli su içmemeleri vücutlarının susuz kalmasına neden olabilir. Taze mama erişimleri de eşit derecede önemlidir. Uzun süre dışarıda bekleyen mamaların aromaları azalır ve vitamin değerleri kaybolabilir. Bu durum kedilerin iştahlarının azalmasına ve gelişimleri için yeterince beslenememelerine yol açabilir.

Tüm Kedilerin Tuvaletleri Her Zaman Temiz Olmalı

İlk kez yavru kedi sahiplenenlerin en çok dikkat etmeleri gereken konulardan biri de kedi tuvaletlerinin temizliğidir. Kediler titiz canlılardır ve tuvaletlerinin her gün mutlaka temizlenmesi önemlidir. Kirli bir tuvaleti kullanmayı tercih etmedikleri gibi kirli tuvaletler nedeniyle enfeksiyon ihtimalinin gündeme gelmesi de mümkündür. Bu nedenle kedi tuvaletlerinin en az günde bir kez temizlenmesi ve kumların her 15 günde bir yenilenmesi ihmal edilmemelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.