Kedilerin İnsan Sağlığına Yararları Nelerdir?

18.05.2023 Deniz Öz


Evlerinde kedi besleyen kişilerin, beslemeyenlere kıyasla birçok faydayı bir arada yaşadığını biliyoruz. Karşılıksız sevgi deneyiminin tadılmasını mümkün kılan evcil hayvanlar, şüphesiz yaşamımıza tarifsiz bir mutluluk katıyorlar. Peki ya daha fazlası mümkün mü? Evcil hayvanlar sağlığımıza iyi geliyor olabilir mi? Kedilerin iyileştirdiği hastalıklar gerçekten var mı? Bu yazımızda araştırmalara göre kedi sahibi olanların yalnızca kedilerle yaşadıkları için deneyimlemelerinin mümkün olduğu savunulan, kedilerin insan sağlığına yararlarını ele alacağız.

Öncelikle belirtmek istediğimiz önemli bir konu var. İnsan ve hayvan etkileşimi hakkında, bu etkileşimin sonuçları doğrultusunda yapılan araştırmalar oldukça yeni. Günümüze dek yapılan araştırmalara göre evcil hayvanlarla birlikte yaşamanın sağlık üzerinde çeşitli pozitif etkileri bulunuyor. Örneğin yapılan bir araştırma kedilerin kalp krizinden korunmaya yardımcı olduğunu, stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesinin düşmesine katkı sağladığını gösteriyor. Kedi sahibi olmanın psikolojik ve fizyolojik faydaları olduğu konusunda ciddi bulguların ortaya koyulduğu da biliniyor. Bununla birlikte insanların sağlıkları için elde ettiği faydalar ile kedilerin karakteristik davranışları arasında kesinleşmiş bir bağ kurulamıyor. İşte detaylar...

çocuğun omzuna yatan yavru kedi

Kedilerin Stres ve Anksiyeteyi Azaltıcı Etkisi

Kedilerin, insanlar üzerindeki en önemli etkilerinden biri stresi ve anksiyeteyi azaltabilmeleri. Kedilerle yaşamayan insanlar dahi gün içerisinde internette zaman geçirirken kedilerin başrolde olduğu videoları izlediklerinde gülümsemelerine engel olamıyor. Onlarla yaşamak ise başlı başına keyifli ve rahatlatıcı bir deneyim olarak kabul ediliyor. Yapılan bir araştırma kedilerin insanların yaşam kalitelerini artırdığını, stresi azalttığını gösteriyor. Sakince yatıp mırlayan bir kedinin varlığı insan ruhu için dinginleştirici bir etki yaratıyor.

Kedilerin köpeklerle kıyaslandığında daha tepkisiz oldukları yönünde yaygın bir inanış olsa da kediler de insanların hislerini anlayabiliyor ve reaksiyonlarını insanların ruh hâllerine göre şekillendirebiliyor. 2015 yılında Animal Cognition dergisinde yayımlanan bir çalışmada evde yaşayan kedilerin, insanların yüz ifadelerinden bazı duyguları ayırt edebileceğinin altı çiziliyor. Son derece ilginç olan bu çalışma, moralimiz bozuk olduğunda kedilerimizin yanımıza gelmek için her zamankinden daha istekli olmalarını anlaşılabilir kılıyor.

Kedilerin stresi ve anksiyeteyi azaltmalarının ardında insan sağlığına zarar veren stres hormonu seviyesini düşürmeleri yatıyor. Kortizol seviyesinin düşmesi gün içerisinde yaşanan olaylar karşısında hissedilen stres duygusunun kontrol altına alınmasını mümkün kılıyor.

kadının kucağında kendini sevdiren uzun tüylü kedi

Kediler ve Kalp Sağlığı: Nasıl Olumlu Etki Yapıyorlar?

Kedilerin insanlara olan diğer bir önemli katkısı stresi azaltmaları ile yakından ilişkili. Yapılan araştırmalar sonucunda kedilerle yaşayan insanların kalp krizi geçirme risklerinin, kedilerle yaşamayanlara oranla daha az olduğu bulgularına rastlanmış durumda. Kedi sahibi olmanın bir sonucu olarak insanlar stresle daha kolay baş edebiliyor ve daha sakin olabiliyor, bu da kalp sağlığını destekliyor. Kedilerle zaman geçirmenin kortizol seviyesinin azalmasına ve serotonin ile dopamin gibi mutlulukla ilişkili nörotransmitterlerin salınımının artmasına yardımcı olduğu biliniyor. Tüm bu etkiler kan basıncının dengelenmesini sağlıyor. Stresin azalması ve kan basıncının dengelenmesi sonucu kalp krizi riski azalabiliyor.

Kedilerin insan sağlığına sundukları faydalar kalp krizi riskini azaltabilmeleri ile sınırlı değil. Kediler bağışıklık sisteminize iyi gelebiliyor ve bunun sonucunda alerji riskiniz azalabiliyor. Erken dönemde kedilerle yaşamaya başlamanın çocuklarda astım riskini düşürebildiği yönünde de güçlü veriler var.

Daha basit sağlık sorunlarına karşı da kedilerin olumlu etkileri olduğu söylenebiliyor. Baş ağrısını azaltabildikleri, onlarla ilgilenirken enerji harcanmasıyla obezite riskinin düşürülebileceği savunuluyor.

yatakta insanla yaran siyah beyaz kedi

Kedilerin Uyku Kalitesi ve Depresyon Üzerindeki Etkisi

Kedilerin uyku kalitesi üzerindeki etkilerini farklı perspektiflerden ele almak mümkün. Negatif perspektif kedilerin sabaha karşı aktif oldukları gerçeğinden temelleniyor. Geceleri bir anda evde koşmaya başlayan, insanlarla etkileşime girmek için sabırsızlanan kedilerin uykuyu bölebildiği bilinen bir gerçek. Neyse ki kedilerde gece hareketliliğinin kontrol altına alınması imkânsız değil. "Kedilerin Gece Hareketli Olmalarının Nedenleri ve Çözümleri" adlı içeriğimizde konu hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Diğer bir görüş ise kedilerin insanların yanında yatmasıyla uykuya dalış süresinin kısaldığını, daha konforlu bir uykuya yardımcı oldukları yönünde. Stresi azaltmaları, uyumak için daha rahat bir ortam yaratmaları, kan basıncının dengelenmesine yardımcı olmaları ile insanların uyku kalitesini artırabileceklerini vurgulayan bilim insanları bulunuyor.

Kedi sahibi olmanın sunduğu faydalar söz konusu olduğunda kedilerin depresyon üzerindeki etkisine de değinilmesi önem taşıyor. Depresyon yalnızlık hissiyle sıkı sıkıya bağlı psikolojik bir hastalık. Kedi sahibi olmak, yalnızlık hissiyle baş edilmesini mümkün kılıyor. Evde yaşayan bir canlının sorumluluğunu üstlenmek, insanların kendilerini değerli hissetmeleri ile sonuçlanıyor. 2006 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada çocukları ile ya da yalnız yaşayan kadınların, kedilerle yaşayanlara oranla depresif davranışlar sergilemeye daha yatkın olduklarına dair veriler elde edilmiş durumda. Kedilerle yaşamanın spesifik rutinler oluşturmayı gerektirmesi de depresyonla baş etmeyi kolaylaştırıcı etki yarattığı kabul görüyor.

Durum böyle olunca kedilerin insanlar için sağladıkları faydaların göz ardı edilmesi mümkün değil. Muazzam bir sevgi sunmaları ruhumuz için olduğu kadar bedenimiz için de tartışmasız bir öneme sahip. Siz de kalbinizi bir dosta açmak isterseniz Petlebi sahiplendirme ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiden yeni dostunuzla mutlu ve sağlıklı yıllar dileriz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.