Kedilerle Hangi Ortak Özelliklere Sahibiz?

22.10.2021 Deniz Öz


Ailemizin vazgeçilmezleri ve sevgi dolu dostlarımızdır kediler. Her ne kadar eğitilemeyeceklerini, biraz soğuk olduklarını ve yıkıcı tavırlar sergileyebildiklerini düşündüğümüz zamanlar olabilse de eminiz ki birçoğumuz aynı görüşteyiz. Kediler söz konusu olduğunda onlarla ilgili çeşitli etiketlemeler yapılabiliyor ve işin asıl dikkat çekici kısmı kaçırılıyor. Kedilerle paylaştığımız birçok ortak özellik bulunuyor; üstelik çoğu zaman bu gerçeklik aklımıza dahi gelmiyor. Bu yazımızın konusu kedilerle paylaştığımız ortak özellikler; bazıları tahmin edilebilir, bazıları ise aklımızdan bile geçmeyen bu özellikler neler? Keyifli okumalar dileriz...

duvarın üzerindeki kediler aynı yöne bakıyor

Sosyal Canlılarız

Kediler sosyal canlılardır, farklı hayvanların ve insanların yanında vakit geçirmekten hoşlanırlar. Fakat bu gerçek çoğu zaman göz ardı edilir ve kedilerin yalnızlığa meyilli canlılar olduğu düşünülür. Halbuki kediler de tıpkı insanlar gibi sosyal etkileşimden fayda görürler. Yalnız avlandıkları için onlara mal edilen yalnızlık konsepti, yeni canlılarla karşılaştıklarında hemen etkileşime geçememeleri ile güçlenir. İşin özünde bu anlamda da kediler ve insanlar oldukça benzerdir. Kediler sosyal olsalar da tıpkı bizler gibi kendilerine has etkileşim yolları vardır. Bazı kediler temas etmekten hoşlanır, bazıları fiziksel mesafeye önem verir ve hislerini kendi iletişim yöntemleri ile bizlere iletir. Sevgi öpücüğü, narin kuyruk hareketleri ve hatta göz bebekleri hislerini ifade etmenin araçlarına dönüşebilir.

Aynı Şekilde Öğreniyoruz

Kediler de insanlar da ödüllendirildikleri davranışları yinelerler. Çocukluk yıllarımıza döndüğümüzde hepimiz bizlere sevgiyle anlatılan kurallara uyarken daha mutlu ve emin değil miydik? Bu özelliğimiz de kedilerle oldukça benzer. Kediler de tutarlı ve sevgi dolu yönlendirmelere karşı koyamazlar. Onlarla net ve pozitif bir iletişim kurulduğunda kuralları öğrenmeye ve öğrendiklerini uygulamaya daha istekli davranırlar. Aksi bir yaklaşım bizlerde olduğu gibi kedilerde de duygusal bağlara zarar verilmesi anlamına gelecektir.

sırt üstü yatan kedi kendini sevdiriyor

Tercih Şansına Sahip Olmak İstiyoruz

Hiçbir seçeneğimiz olmadan köşeye sıkışmak ne insanları ne de kedileri mutlu eder. Kediler de tıpkı insanlar gibi hiçbir alternatifleri bulunmadığı bir durumda ya da ortamda kalmak istemezler. Seçeneklere sahip olmak kedilerde kendi davranışları üzerinde kontrol sahibi olduklarını hissetmelerini kolaylaştırabilir. Bu söylemle ilgili günlük hayattan birçok örnek de verebiliriz. Örneğin istemediği halde kucağa alınan bir kedi, üzerine odanın kapısı kapatılan bir kedi, tek bir tuvaleti kullanmak zorunda olan bir kedi vb...

Oyun Oynamaya İhtiyacımız Var

Rekabetçi sporlar yapıyoruz, video oyunları oynuyoruz. Küçük bir mola dahi olsa gün içerisinde oyunlar sayesinde güne kaldığımız yerden devam ederken daha enerjik ve sakin bir ruh haline sahip olabiliyoruz. Kediler için oyunun ne anlama geldiği bizden biraz daha farklı ve daha önemli olsa da kedilerle oyun ihtiyacımız özelinde de benzeşiyoruz. Bir de hem insan hem de kedi etkileşimli oyunlar söz konusu olduğunda her iki taraf için de keyifli bir deneyimden bahsedebiliyoruz. Geçtiğimiz günlerde sizler için eğlenceli bir içerik hazırlamıştık. Kedilerle İnteraktif Oyun Oynamanın Faydaları adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Kedilerde etkileşimli oyun oynamayı kolaylaştırmak için olta oyuncak çeşitlerinden büyük bir fayda görebilirsiniz. Olta oyuncakları buradan inceleyebilirsiniz.

Bizim Olanı Sahipleniyoruz

Kediler gibi bizler de bizim olanı sahiplenme eğilimindeyiz. Sahip olduğumuz eşyaları, evimizi, sevdiklerimizi sahipleniyoruz. Kendimizi güvende hissetmeyi hedefliyoruz ve bu amaç uğruna da gerektiğinde var gücümüzle bizim olanları koruyoruz. Kediler ise her an aynı psikoloji ile hareket ediyorlar. Sıcak yuvalarında en ufak bir rutin değişimi olduğunda tedirgin oluyorlar, yükseklere çıkmak istiyorlar, kendilerine ait alanları olsun ve gerektiğinde bu alanlarda nefes almak istiyorlar. Aksi bir durum olunca uyarı mekanizmalarını devreye sokuyorlar, beden dilleri ile rahatsızlıklarını dile getiriyor ve çok sıkışmış ya da tehlikede hissettikleri anda da tabiri caizse tırnaklarını gösteriyorlar.

ön patisini ileri uzatan uzun tüylü sarı beyaz kedi

Kişisel Alanımıza Saygı Gösterilmesini Bekliyoruz

İnsanlar olarak samimiyeti sevsek de kişisel alana müdahale durumunda haliyle rahatsız oluyoruz. Asansörde kalabalık şekilde bulunmaktan, çok kalabalık caddelerde dip dibe gezmekten imtina ediyoruz. Kediler için de durum aslında tam olarak bu. Bireysel mesafelerine bizler gibi hatta bize oranla daha fazla önem gösteriyorlar. Eve gelen insanların onların alanlarına izinsiz şekilde girmesi ve hatta favori insanlarının dahi onlar izin vermeden onlarla temas etmesi onlar için rahatsızlık nedenine dönüşebiliyor. Neyse ki kediler rahatsızlıklarını belli etme konusunda oldukça iyiler. Beden dillerini o kadar etkili kullanıyorlar ki okumayı bilen herkes için kedileri anlamak oldukça kolay ve benzersiz bir deneyime dönüşebiliyor.

Kedilerle paylaştığımız ortak özellikleri çeşitlendirmek mümkün. Mesela onlar gibi biz de aşinalığı seviyoruz, değişimlerden ürkebiliyor ve alıştığımız düzenin devamlılığını istiyoruz. Tüm bu ortak özellikler fark edildiğinde kedilerin de bizlerin de daha mutlu ve huzurlu yaşaması mümkün. Dostlarımızı tanıdıkça paylaşımlarımızın çok daha derinleştiğini hissetmemek işten bile değil.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.