Kedilerin Kirpikleri Olur mu?

20.02.2023 Deniz Öz


Birlikte geçirdiğimiz vakitlerde kedilerin sahip oldukları mucizevi güzelliklerine bakıp durmaktan kendimizi bir türlü alamayız. Bu sırada gözümüze takılan, daha doğrusu göremediğimiz için merakımızı uyandıran bir nokta ise kedilerde kirpiklerin olup olmadığıdır.

İnsanlarda da olduğu gibi diğer hayvanlarda da kirpikler gözleri koruma görevine sahiptir. Sphynx gibi bazı kedi türlerinde kirpikler olmasa da kedi türlerinin büyük bir kısmında kirpikler bulunur. Ancak kedilerin kirpiklerini görebilmek neredeyse imkânsıza yakındır.

Alt ve üst göz kapağında bulunan son derece hassas kıllar olan kirpikler, göze çok yaklaşan objeleri anlama görevini yerine getirir. Havada uçan, gözle zor görülebilecek büyüklükteki toz partiküllerinden küçük bir sineğe kadar herhangi bir şey göze aşırı yaklaştığında kirpikler bunu algılar ve göz kapaklarının kapanmasını sağlar. Bu şekilde gözler olası tehlikelerden korunmuş olur.

yukarı bakan kedinin gözü

Kediler ve Kirpikler

İlk başta baktığınızda kedinizin kirpiğinin olmadığını düşünebilirsiniz. İnsanların kirpikleri uzun, koyu renkli ve dış bükey bir şekle sahip olduğu için göze daha ilk bakışta çarpıyor olsa da kedilerde aynı şeyden söz etmemiz mümkün değildir.

Sphynx ya da Peterbald gibi tüysüz kedilerde kirpik bulunmaz. Diğer taraftan Cornish Rex ya da Devon Rex gibi bazı türlerde her ne kadar tüy olsa da kirpik olmadığı görülebilir. Ancak diğer türlerin büyük bir kısmında kirpikler bulunur.

Kedilerde kirpikler tıpkı insanlarda olduğu gibi gözü çeşitli objelerden koruma işlevini yerine getirir. Bu kadar önemli bir göreve sahip olan kirpiklerin kedilerde bu kadar fark edilmesi zor olması ilk başta tuhaf gelebilir. Ancak kedilerin gözlerini dış etmenlerinden koruyan tek faktör kirpikleri değildir.

tekir kedi yüzünün karşıdan görünüşü

Kediler Gözlerini Nasıl Korur?

Kirpikler, gözlerin korunmasında her ne kadar önemli bir role sahip olsa da tek koruma kalkanı değildir. Kedilerin kürkü, üçüncü göz kapakları ve hatta bıyıkları da gözleri koruma görevine sahiptir.

Kürk

Oldukça yoğun olan kürkleri kedilerin yalnızca sıcak kalmalarını sağlamaz, aynı zamanda gözlerinin korunmasına yardımcı olur. Dışarıdan gelebilecek toz parçası ya da diğer yabancı maddeler tüylerin arasında kalarak kedinin gözlerine ve vücudunun diğer bölgelerine ulaşamaz. Bununla beraber aslında kedilerin kirpiklerinin bu kadar zor seçilmesinin nedeni de yine tüyleridir.

Üçüncü Göz Kapağı

Kedilerin gözlerini koruyan bir diğer faktör de üçüncü göz kapağıdır. Kedilerin gözlerinin alt köşesinde çok ince bir zarımsı tabaka görülür. Bu tabaka kedilerin üçüncü göz kapağıdır. Bu göz kapağını özellikle kedi yeni uykudan uyandığında ya da gevşemiş bir şekilde yatarken görmek daha kolaydır.

Kirpiklere benzer bir şekilde üçüncü göz kapağı da gözü dış etmenlere karşı korur. Bunun yanı sıra gözün temiz ve nemli kalmasını sağlar. Bu sayede kediler yatağın altı gibi tozlu yerlere bile girseler gözlerine toz bulaşması riski oldukça düşüktür. Kedilerde Üçüncü Göz Kapağı Hangi Nedenlere Bağlı Görünür Hale Gelir? adlı içeriğimizde üçüncü göz kapağı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bıyıklar

Kediler için bir diğer önemli faktör bıyıklardır. Bıyıklar kedilerin çok yakındaki objeleri fark etmesini, âdeta görmesini sağlar. Bıyıklar aynı zamanda bir yerin genişliğini hesaplayabilmeleri için hayati öneme sahiptir. Bu, özellikle bir yerden geçip geçemeyeceklerini anlamalarına yardımcı olur.

Tüm bunlara ek olarak kedilerin bıyıklarının oldukça hassas olması, onları gözlerin korunmasında rol oynayan önemli bir etken hâline getirir. Bıyıkların bir yüzeye temas etmesi ya da hâlihazırda temas ettiği yüzeyde değişiklik meydana gelmesi kedinin gözlerini kırpıştırmasıyla sonuçlanır. Bıyıkların uyarılması kedi için bir şeyin yüz bölgesine çok yakın olduğunu gösterir. Bu da yüz bölgesinde hassas ve açık olan gözlerin korunması sinyalini beyne gönderir.

kedinin yandan görünüşü

Kedilerin Gözlerinin Korunmasında Göz Bakımı da Önemli

Kedilerin gözlerini koruyan anatomik özellikleri bulunsa da düzenli göz bakımının ihmal edilmemesi gerekir. Kedilerin göz temizliği için kullanılan özel ürünler bulunur ve bu ürünler kedi sağlığı doğrultusunda formüle edilmiştir. Kedilerin gözlerini temizlerken kullanabileceğiniz kedi bakım ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.