Kediler Yaş Mamaları Neden Bu Kadar Çok Seviyor?

23.12.2022 Deniz Öz


Dengeli ve kaliteli bir beslenme kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmelerinin ardındaki en önemli etkenlerden biridir. Tıpkı insanlar gibi kedilerin de beslenme rutinleri ve tercihleri zamanla değişiklik gösterebilir. Üstelik kedilerin yaşam evrelerinin değişmesi, kısırlaştırılmaları, genel sağlık durumları ve hareketlilik düzeyleri de beslenme düzenlerinde farklılık yaratmayı gereklilik hâline getirebilir.

Kedi beslenmesi söz konusu olduğunda kuru ve yaş mama ikilemleri yaşanabilir. Kuru mamaların daha ekonomik bir tercih olması ve kolay sunumu kedilerle yaşayanlar için önemli avantajlar olarak değerlendirilir. Yine de son sözü kedilerin söylediği anlarla karşılaşma sıklığı son derece fazladır. Kediler yaş mamayı ayırt edici ölçüde iştahlı bir şekilde yerler. Bunun temel nedeni hakkında kesin bir söylemde bulunmak çok da mümkün değildir. Kedi konservelerinin çok lezzetli olmasının da kedilerin genellikle kuru mama yemelerinin de yaş mama düşkünlüklerinin ardındaki nedenlerden olduğu söylenebilir.

Nedeni her ne olursa olsun karşımızda beliren ve göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçekle baş başayız: Kediler yaş mamaları gerçekten çok seviyor. Sallanan kuyrukların, tonları değişen miyavlamaların ve alışkanlıklarının devam etmesi için ısrarlı davranışlarının ardında yaş mama yeme istekleri bulunabiliyor. Hâl böyle olunca "kediler yaş mamaları neden bu kadar çok seviyor?" sorusu gündeme geliyor.

yeşil mama kabından yaş mama yiyen çok renkli kedi

Kedi Konserveleri Leziz Protein Kaynakları Barındırıyor

Tavuk, somon balığı, kuzu eti, ördek eti, hindi eti, alabalık eti ve daha nicesi... Kedilerin yaşam evrelerine özel formüle edilen yaş kedi mamaları içerisinde kedileri cezbeden lezzette protein kaynakları bulunuyor. Elbette dikkatli olunmasında fayda var; her kedi konservesi aynı oranda lezzetli ya da besleyici olmayabiliyor. Premium ve kendini ispat eden markalar tarafından kedilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere formüle edilen yaş mamalar lezzeti ve kaliteyi birlikte sunabiliyor. Etobur canlılar olan kediler için gerçek et lezzetiyle tanışmayı mümkün kılan yaş mamalar içerdikleri su oranı ile de kedilerin sağlıklarına önemli bir katkı sunulmasını sağlar.

Kediler Lezzet Çeşitliliğini Severler

Yaş mamalar lezzetli bir öğünden daha fazlası anlamına geliyor. Doğada avlanarak beslenen atalarından kalma lezzet çeşitliliği arayışı, kedilerin rutin yiyeceklerinden sıkılmalarına ve zaman içerisinde iştahsızlık sorunu yaşamalarına neden olabiliyor. Yaş mamalar bu anlamda son derece işlevsel tercihler olarak öne çıkıyor. İştahsızlık yaşayan kedilerin günlük kalori ihtiyacının karşılanması imkânını yaratan kedi konserveleri tek başına ya da kuru mamalarla birlikte sunulabiliyor.

ağzı açık yavru tekir kedi

Çiğnemesi Kolay ve Konforlu

Kuru mama ile beslenmenin en önemli artılarından biri mama tanelerinin yapısı nedeniyle diş sağlığını desteklemek olsa da yaş mama hem yavruluk döneminde hem yaşlılıkta hem de diş sağlığı zarar gördüğünde konforlu bir deneyim sunuyor. Kuru mamayı çiğnemekte zorlanan ya da çiğneme sırasında ağrı hisseden kediler ezme ya da parça etli formuna sahip yaş mamaları rahatlıkla tüketebiliyor. Nitekim bazı durumlarda kedilerin yalnızca yaş mama ile beslenmesi doğrudan veteriner hekimler tarafından da önerilebiliyor. Diş ve diş eti sağlığı bozulan, uzun süreli iştahsızlık sorunu yaşayan, operasyon geçiren kedilerin beslenmelerinde yaş mama tüketimi tercihten ziyade bir zorunluluğa dönüşebiliyor.

Kediler İçin Yaş Mama Zararlı Değil

Kedilerin ihtiyaçları doğrultusunda kaliteli içerikler kullanılarak formüle edilen yaş mamaların sağlıkları için zararlı olduğu düşüncesi doğruyu yansıtmıyor. Yaş mamalar kedilerin besin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılayabiliyor. Dikkat edilmesi gereken ise beslenme planına nasıl dahil edildikleri. Günlük tüketilmesi gereken kuru mamaya ek olarak sunulmaları kedilerde fazla kalori alımına neden olacağından kilo sorununu beraberinde getirebilir. Ancak bu durum salt yaş mamalar için geçerli değildir. İdealden fazla kuru mama yemek de kedilerin kilo alması ile sonuçlanabilir. Kediler Ne Sıklıkta, Ne Kadar Yaş Mama Yemeli? adlı içeriğimizde ideal beslenme düzeni hakkında bilgi bulabilirsiniz.

masada oturan dili dışarıda kedi

Kaliteli Yaş Mama ile Sağlıklı Öğünler Lezzet Şölenine Dönüşüyor

Lezzeti ile kedilerin kuyruklarının sallanmasına yol açan N&D kedi konserveleri yarım asırdan fazla bir birikimin eseri. Geyik, kuzu, yaban domuzu gibi protein kaynaklarının yaban mersini ve nar gibi düşük glisemik indeksli meyvelerle sunulduğu N&D Prime, antioksidan özelliği taşıyan bal kabağı içeriği ile desteklenen N&D Pumpkin, Omega 3 ve 6 yağ asitleri bakımından zengin N&D Ocean serileri ile kedileri sağlıklı ve leziz öğünlerle buluşturan marka, dünyanın en güvenilen mama üreticileri arasında yer alıyor.

Siz de N&D kedi konserveleri arasından dostunuzun gelişim evresine ve lezzet beklentilerine göre seçim yapmak için buraya tıklayabilir, Petlebi.com'un orijinal ürün garantisinin sunduğu güvenle dostunuzun sağlığına katkı sunarken lezzet beklentisinin karşılanmasını sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.