İnsanlar Kedi Kılı Yutarsa Ne Olur? Riskler ve Öneriler

06.04.2023 Deniz Öz


Evimizin kapılarını kedilere açtığımızda onlarla birlikte huzur ve mutluluğu da hayatımıza davet etmiş oluruz. Ancak bir canlının sorumluluğunu almak onu her yönüyle kabul etmeyi gerektirir. Kedi sahipleri özellikle evlerindeki kedi tüyleriyle mücadele etmek zorunda kalabilirler. Bu yüzden "Kedi kılı yutulursa ne olur, kedi tüyü yutmak zararlı mıdır?" gibi sorular pek çok kedi sahibinin merak ettiği konulardan birisidir. Yazımızın devamında kedi tüyü yutmanın insan sağlığı üstündeki olası etkilerine ve vücutta kist oluşumuna neden olup olmadığına dair bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kediler oldukça gelişmiş tüylere sahip olan memelilerdir. Tüylerinin işlevi kedinin sadece dış görünümünü etkilemekle kalmaz, aynı zamanda vücut sıcaklığını düzenleme, iletişim, korunma ve avlanma gibi birçok önemli işlevin yerine getirilmesinde görev alır. Bu yüzden kediler için tüyleri son derece önemlidir.

Tüyler; renk, desen, yapı, uzunluk, kalınlık ve yoğunluk gibi özelliklerine göre kediden kediye ayrılır. Bu özelliklerin bir kısmıysa kedilerin ihtiyaç duyduğu bakım gereksinimini de etkiler. Örneğin kısa tüylü kedilerin daha seyrek, uzun tüylü kedilerinse daha sık fırçalanması gerekebilir.

uzun tüylü beyaz kedi ve tüyleri

Kedi Kılı Yutmak İnsana Zarar Verir Mi?

Özellikle eve ilk kez kedi almış olan kişilerin merak ettikleri konulardan biri de kedi tüyleridir. Kedilerin çok tüy döküp dökmediği, tüylerine nasıl bakım yapılması gerektiği ve tüylerinin yutulmasının insan sağlığını nasıl etkilediği pek çok kişinin aklında soru işareti oluşmasına neden olur.

Kedi tüyleri insanlar tarafından yutulduğunda bu tüyler midede ya da bağırsaklarda birikerek çeşitli sindirim problemlerine yol açabilir. Her ne kadar yutulan tüylerin direkt olarak dışkıyla atılma olasılığı bulunsa da büyük bir kısmı sindirilemez, bağırsaklarda tıkanma gibi problemler yaratabilir.

Hayvanların tüyleri sadece yutulduğunda değil, solunduğunda da insanlar için zararlı olabilir. Evcil hayvanların dökülen tüylerinin solunması astım gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle kedi sahiplerinin kedilerinin tüylerini düzenli bir şekilde taraması tavsiye edilmektedir.

Kedi tüyleri ile ilgili merak edilen bir diğer soru da "Kedi tüyü yutmak kist yapar mı?" olarak karşımıza çıkmaktadır. Kedi tüyü yutulması sonucu tüyler bağırsaklarda tıkanıklık oluşturursa bu durum tüy topaklarına, sonuç olarak vücutta kist oluşumuna neden olabilir. Bu kistler genellikle birkaç santimetre boyutuna kadar büyüyebilir ve bağırsakların normal fonksiyonlarını engelleyerek ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

kedi tüy yumağı

Kedi Kılı Yuttuğunuzda Yapmanız Gerekenler

Kedi tüyü yutmanın insan sağlığına ciddi derecede etki etmesi sık karşılaşılan bir durum değildir. Ancak nadiren de olsa tüy yutma sonucunda ciddi risk oluşabilir. Yutulan tüylerin arasında dış parazit yumurtalarının bulunması sağlık problemine neden olabilmektedir. Bu durumda sağlık problemi yaratan tüy değil parazitlerdir.

Yanlışlıkla kedi tüyü yuttuğunuzda yapabileceğiniz bazı şeyler bu durumdan etkilenme ihtimalinizi düşürür. Kedi tüyü yuttuğunuzu fark ederseniz ilk yapmanız gereken şey bol su içmektir. Bu şekilde yuttuğunuz tüylerin tıkanıklık oluşturmasına izin vermeden sindirim sisteminden geçmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi lif oranı yüksek gıdaları tüketmeniz kedinizin tüylerinin sisteminizden daha sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.

Kedi tüyü yuttuktan sonra belirtilerinizi izlemek de önemlidir. Karın ağrısı, bulantı, kusma ya da kabızlık gibi sindirim sorunları belirtilerine dikkat edin. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız hemen tıbbi yardım almanız gerekir. Kedi tüyü yutmanın ciddi komplikasyonlara yol açma olasılığı düşük olsa da yaşanan belirtiler tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir soruna işaret edebilir. Kalıcı semptomlar yaşıyorsanız ya da kedi tüyü yutmanın potansiyel riskleri hakkında endişeleriniz varsa profesyonel tıbbi tavsiye almak için bir doktora danışmanız önemlidir. Doktorunuz belirtilerinizi değerlendirebilir ve ortaya çıkabilecek sindirim sorunları ya da diğer komplikasyonlar için bir tedavi planlayabilir.

Sonuç olarak kedi tüyü yutmak insanlar için genellikle ciddi bir problem olarak değerlendirilmez ancak bu hiçbir risk olmadığı anlamına da gelmez. Kedinizin tüy bakımını düzenli olarak yapmanız tüy yutma ihtimalinizi önemli ölçüde düşürür. Gerekli önlemleri alarak ve kedinizi düzenli tarayarak herhangi bir problem yaşamadan onunla evinizi paylaşabilirsiniz. Kedinizin tüyünü taramak için tercih edebileceğiniz tarak çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.