Kedilerde Tüy Yumaklarına Dikkat!

08.07.2022 Deniz Öz


Gün, tüm canlılar için 24 saattir. Söz konusu kediler olduğunda ise bu 24 saat, normal şartlar altında birbirini takip eden, kalıplaşmış süreçlerden ibarettir. Kediler beslenirler, tuvalete giderler, uyurlar, oyun oynarlar ve tüm bu yoğunluk içerisinde kendi bakımlarına zaman ayırmayı da unutmazlar. Kedilerin kendileri ile ilgilendikleri temizlenme seansları günlük rutinlerinin olmazsa olmazlarıdır.

Kendilerini rutin olarak temizlemeleri temelinde hem sağlıklı hem de faydalı bir süreçtir. Nitekim bir kedinin kendini temizlemeyi bırakması da ısrarlı bir şekilde vücudundaki spesifik bir bölgeyi yalaması da strese maruz kaldığının göstergesi olabilir. Kedilerin kendilerini temizlemelerinin ister istemez bazı olumsuz yansımaları da bulunur. Tüy yumakları sindirim sistemlerinde tıkanıklığa yol açabilir ve böyle bir durumda çeşitli sağlık sorunları gündeme gelebilir. Bu yazımızda kedilerde tüy yumakları ve tüy yumaklarını önlemek için atılması gereken adımlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

sarı kedi tekir kediyi yalayarak temizliyor

Tüy Yumakları Neden Oluşur?

Tüy yumakları, kedilerin dil yapılarının da etkisiyle kendilerini temizlerken tüylerini yutmaları sonucu oluşur. Kendilerini temizledikleri sırada dillerinde bulunan ve ters kanca şeklinde olan papilla adı verilen yapılar, dökülen ve dökülmek üzere olan tüyleri yakalar ve sindirim sistemine doğru yollar. Temizleme sırasında yutulan tüylerin büyük bir kısmı sindirim sisteminden sorunsuz bir şekilde geçer. Ancak yutulan tüylerin bir kısmının midede kalması sonucu yeni yutulan tüylerle bir araya gelmesi ve yumak şeklini alması mümkündür. Midede biriken tüy yumaklarını çıkarmak için kediler kusarlar ve kustuklarında bu tüy yumakları mideden yemek borusuna ve sonradan ağza geldiği için yuvarlaktan ziyade ince bir tüp görünümüne sahip olur.

Özellikle uzun tüylü kedilerde tüy yumaklarının görülme sıklığının daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu durumun temel nedeni uzun tüylü kedilerin daha çok tüy dökmesi ve yaş ilerledikçe kedilerin kendilerini temizleme sürecinde uzmanlaşmalarıdır. En Tüylü Kedi Irkları adlı içeriğimizde en çok tüyü olan ve dolayısıyla tüy yumağı riski fazlalaşan ırklar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

gri beyaz kedi patisini yalıyor

Tüy Yumakları Hangi Belirtilere Neden Olur?

Yutulan tüylerin mide ve bağırsak sisteminde tıkanmalara yol açma riski ne yazık ki uzun tüylü kedilerde de kısa tüylü kedilerde de mevcuttur. Süreklilik arz eden kusma, öğürme, halsizlik, ishal, iştahta belirgin ölçüde azalma, karın bölgesinde şişlik, kendini temizlemeyi bırakma ve kabızlık gibi şikâyetler yaşanması halinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere ulaşılması gerekir.

Tüy yumakları temelinde kedilerin kendilerini temizlemelerinin doğal bir sonucudur ve her zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olmayabilir. Yine de kedilerin dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi ve az önce detaylandırdığımız semptomların görülmesi halinde veteriner hekimlere danışılması ihmal edilmemelidir.

kucakta yatan kedi kırmızı tarak ile taranıyor

Tüy Yumaklarını Önlemek için Neler Yapılabilir?

Kedilerde tüy yumaklarını önlemenin %100 etkili, kesin bir yolu bulunmamakla birlikte tüy yumaklarının sindirim sisteminde tıkanıklığa yol açma riskinin azaltılması mümkün olabilir.

Düzenli Olarak Taranmaları Gerekir

Kediler dört mevsim tüy dökebilirler. Tüy dökmelerinin sürekliliği onların düzenli olarak taranmalarını gerektirir. Kürk üzerindeki dökülmüş ya da dökülmek üzere olan tüyler taranma sırasında alınabileceği için kedilerin kendilerini temizlerken daha az tüy yutmaları sağlanır. Her gün taranmaları ve fırçalanmaları cilt sağlıklarının iyileşmesi, tüy topağı oluşma riskinin minimize edilmesi ve aynı zamanda kedi ile insan arasındaki bağın güçlenmesi için en pratik yöntemlerin başında gelir.

Hareket Etmeleri ve Su İçmeleri Sağlanmalı

Gün içerisinde aktif olan kedilerin sindirim sistemleri de daha çok çalışır. Sindirim sisteminin ideal oranda çalışması yutulan tüylerin doğal yollarla vücut dışarısına çıkmasına ve sindirim sisteminde birikmemesine yardımcı olur. Hareket etmelerinin teşvik edilmesine ek olarak kedilerin yeterince su içtiklerinden de emin olunması gerekir. Yeterince su içmemeleri dehidrasyona ve dehidrasyon da sindirim sisteminin normalden yavaş çalışmasına neden olabilir. Kedilerin su tüketimini desteklemek için sularının her zaman temiz ve taze olması sağlanmalıdır.

Tüy Yumağı Önleyici Maltlardan Yardım Alınabilir

Kedilerin yuttukları tüylerin doğal yollarla vücuttan atılmasını sağlamak üzere formüle edilen maltlar kullanılarak tüy yumaklarının sindirim sistemini tıkaması ihtimali azaltılabilir. Her maltın formülü ve dolayısıyla kullanım önerisi aynı değildir. Tercih edilen kedi maltı özelinde ürün açıklamalarında yer alan kullanım tavsiyelerine uyum sağlanmalıdır.

Son yıllarda kedilerin sindirim sisteminde biriken tüylerin vücut dışarısına dışkı ile atılması adına laksatif uygulaması yaygınlaşmaktadır. Ancak veteriner hekim önerisi olmadığı takdirde laksatif etkili ilaçların kullanılmaması gerekir. Sıklıkla veya uzman veteriner hekimlerce önerilmediği halde kullanılan laksatifler sindirim sisteminin doğal döngüsünü bozabilir.

boynunda sarı bandana olan tekir kedi

Tüy Yumaklarını Önleyici Beslenme

Kedilerde tüy yumaklarının engellenmesi adına özel formüle edilen kedi mamaları ile dostlarımızın sağlığının desteklenmesi ve tüy yumaklarının oluşumunun engellenmesi mümkün olabilir. Pro Plan Derma Plus Somonlu Tüy Yumağı Önleyici Yetişkin Kedi Maması içeriğindeki diyet lifleri ile temizlenme sırasında yutulan tüylerin mideden bağırsağa geçişi kolaylaştırılabiliyor. Tüylerin doğal yollarla vücut dışarısına atılmasına katkıda bulunan ve aynı zamanda cilt sağlığını destekleyerek tüy dökülmesini minimize edebilen Pro Plan markalı özelleştirilmiş kedi maması, somon balıklı içeriği ile dostlarımızın lezzet beklentisine de yanıt veriyor. Yetişkin kedilere özel formüle edilen ve kedilerin ihtiyaç duydukları besin, mineral ve vitamin içeriklerine sahip olan Pro Plan Derma Plus Somonlu Tüy Yumağı Önleyici Yetişkin Kedi Maması içeriklerini buradan inceleyebilir, tercihinizle dostlarınızın daha sağlıklı bir cilde ve daha efektif çalışan bir sindirim sistemine sahip olmalarını kolaylaştırabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.