Kediler Çay İçer mi?

Kediler Çay İçer mi?

13.05.2023 Deniz Öz


Kedilerin ne kadar meraklı canlılar olduklarını onlarla birlikte yaşayıp da bilmeyen yoktur. Bu meraklarıysa özellikle insanlar bir şeyler yiyip içerken âdeta zirveye çıkar. Kimi zaman sevdiğimiz tüm içecek ve yiyeceklerden onların da tatmaları, kimi zaman ise meraklı bakışlarına dayanamadığımız için kedilere yediğimiz çeşitli yiyecek ve içeceklerden vermek isteyebiliriz. İşte bu noktada dikkatli olunması gerek, bizim sindirim sistemimizin rahatlıkla tolere edebildiği birçok yiyecek ve içecek kediler için son derece tehlikeli olabilir. Kedi sahipleri tarafından sıklıkla sorulan "Kediler çay içer mi?" sorusu bu yüzden oldukça önemlidir. Çünkü çay, kedilere zararlı olan içecekler arasında yer alır.

çayın durduğu tezgaha kolunu dayamış kedi

Kedilerin Sindirim Sistemi ve Çay

Kedilerin sindirim sistemleri, insanların sindirim sistemlerinin tolere ettiği tüm yiyecek ve içecekleri aynı şekilde tolere edemez. Çayın içerisindeki kafein ve teobromin, kedilerin metabolize edemediği bileşenler arasında yer alır. Teobromin, çikolatada da bulunan ve kediler için çok zararlı olduğu bilinen bileşenlerin başında gelir.

Özetle çay, kediler için son derece zararlı içeceklerden biridir. Tabağa ya da tepsiye damlayan birkaç damla çayı yalamaları herhangi bir soruna yol açmasa da "Kediler çay içer mi?" sorusuna rahatlıkla "Hayır," yanıtı verilebilir. Çay kediler için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir ve fazla miktarda tüketilmesi hâlinde hayati tehlike oluşturabilir. Dolayısıyla çayı koklamaya ve yalamaya eğilimi yüksek olan kedilerin çaydan uzak tutulması oldukça önemlidir. Bu uyarılar çayın bileşenlerinin kediler için zararlı olması ile ilişkilidir.

Birçok çay türü yüksek oranda kafein içerir. Kafein, kediler için zararlı ve hatta toksik olan maddeler arasında yer almaktadır. Bazı çay türlerinin ise içeriklerinde kediler için zararlı olabilecek baharatlar ve bitkisel karışımlar bulunur.

Kediler ihmal sonucu çok fazla çay tüketirlerse kafein zehirlenmesi yaşayabilirler. Bu gibi bir durumda kediler kusabilir, huzursuzlanabilir ve aşırı seslilik gibi semptomlar gösterebilirler. Ek olarak kedilerde ishal, kalp atışında hızlanma ve kas spazmları gibi belirtilerin görülmesi söz konusu olabilir. Gözlemlenmesi gereken farklı semptomlar da bulunmaktadır. Çay tüketen kedilerde alerjik reaksiyonların meydana gelmesi mümkündür.

beyaz kupanın yanında oturan gri kedi

Kediler İçin Çayın Olası Yan Etkileri

Kediler için çayın olası yan etkileri, kedilerin tükettikleri çayın türüne ve tükettikleri çay miktarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin kafein içeriği yüksek olan çaylar kedilerde kalp atış hızının artmasına, kusmaya, nöbetlere, ishale ve fazla tüketilmesi durumunda hayati tehlikeye yol açabilir. Teobromin ise sinir sisteminin, kalp ve kas fonksiyonlarının etkilenmesine neden olan bir zehirlenmenin kaynağına dönüşebilir. Bazı çay türleri az önce belirtildiği gibi toksik nitelik taşıyabilir. Bu gibi bir durumda kedilerde böbrek ve karaciğer hasarı oluşma ihtimali söz konusu olabilir.

Kedinizin çay içtiğini gözlemlediyseniz onu takip etmelisiniz. Hiperaktivite, hızlı nefes alıp verme, kalp atışında hızlanma ya da düzensizlik, kusma ve ishal gibi belirtiler ortaya çıkarsa kedinizin zaman kaybetmeden veteriner hekimlerce kontrol edilmesini sağlamalısınız. Kedilerde bu belirtiler genellikle çay içtikten sonraki ilk 12 saat içerisinde gözlemlenir. Şikâyetler tüketilen çayın türüne, kedinin genel sağlık durumuna ve ne miktarda çay tüketildiğine göre değişebilir.

Kediler Neden Çay Sever?

Kedilerin çay bardağının çevresinde dolanmasının temel nedeni çayın güçlü ve kediler için cazip bir kokuya sahip olmasıdır. Aslına bakılırsa insanlar için de durum pek farklı değildir. Ayrıca kedilerin, ülkemizde yaygın olmayan sütlü çaya oldukça ilgi gösterdiği bilinmektedir. Bu durumda çayın kokusundan ziyade sütün kediler için daha cezbedici olduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır.

Her ne kadar kedilere çay vermemek daha güvenli olsa da içeriğinden emin olunan, dolayısıyla evde hazırlanması daha sağlıklı kabul edilen bazı çayların kedilere verilmesi mümkündür.

bardağın içine bakan sarman kedi

Kediler İçin Güvenli Alternatif İçecekler

Sıklıkla tükettiğimiz çaylar kediler için yararlı değildir, üstelik kedilere son derece zararlı olabilir. Ancak kedilerin içeriklerinden emin olunan ya da evde onlar için özel olarak hazırlanan çayları az miktarlarda tüketmeleri mümkündür. Ölçülü olmak kaydıyla elma (çekirdeksiz), muz, karpuz, yaban mersini ve çilek gibi kediler için zararlı olmadığı bilinen taze meyvelerden hazırlanan, suyu fazla çaylar az miktarda kedilere sunulabilmektedir. Kediler için güvenli olduğundan emin olunan çaylar hazırlandıktan sonra bu içeceklerin kedilere sunulmadan önce soğutulması ihmal edilmemelidir. Oda sıcaklığına gelen çaylar, kediler için lezzetli molalar anlamına gelebilir.

Sonuç olarak kediler için en güvenli olan kedi mamaları ve kediler için özel olarak formüle edilen ödül mamalarıdır. Kedilerinizi mutlu edecek ödül maması çeşitlerine buradan erişebilirsiniz. Yine de kedinize farklı lezzetler tattırmak istiyorsanız ve onlara özel çay fikrine sıcak bakıyorsanız mutlaka sunacağınız çayın içeriğinin kediler için güvenli olduğundan emin olmanız tavsiye ediliyor. "Kedilerden Uzak Tutmamız Gereken Yiyecekler" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.