Kedilerin Yatış Pozisyonları ve Anlamları

26.02.2024 Aysegül Tunçay


Sizin kediniz nasıl uyuyor? Tüm öz güveni ile sırtüstü ve göbeği açık şekilde mi yoksa her zaman tetikte kaldığını belli eden yarı kapalı gözlerle mi? Peki koltukta oturur gibi uyuduğunu hiç gözlemlediniz mi? Ya da patileri ile gözlerini kapayıp iç çekerek kedi yatağında kestirdiğine denk geldiniz mi?

Uykularına son derece düşkün olan kediler yatış pozisyonları ile de merak uyandırıyor. Günün yaklaşık 16-20 saatini uykuda geçirebilen dostlarımızın nasıl uyudukları onların hisleri hakkında önemli bilgiler veriyor. Nitekim kedilerin yatış pozisyonları ile sosyal yatkınlıkları arasında önemli bağlar bulunduğu biliniyor. Yalnızlığa düşkün ve sosyal bağlar kurmaktan kaçınan canlılar oldukları düşünülen kedilerin birbirinden ilginç yatış pozisyonları hakkında hazırladığımız bu yazımızda, kedilerin verdikleri mesajları uyku pozisyonuna göre değerlendirmek isteyenlere özel bilgiler bulabilirsiniz. İşte kedi uyuma şekiller ve anlamları...

hilal şeklinde kıvrılarak uyuyan kedi

Hilal Şeklinde Kıvrılarak Uyuma

En sık görülen kedi yatış pozisyonlarından biri hilal şeklinde kıvrılarak uyumadır. Vücut ısısını maksimum oranda muhafaza etmeyi mümkün kılan bu yatış, kedinin karın bölgesini korumasını da sağlar. Uyurken kendilerini korumalarını sağlayan bu yatış pozisyonu güvende hissetmeleri adına stratejik bir seçimdir. Az bir ses çıksa dahi gözlerini açıp etraflarını kolaçan edebilecekleri bu yatış pozisyonunun bu denli sık görülmesinin nedenlerinden biri de oldukça rahat bir uyku deneyimini mümkün kılmasıdır. Hilal şeklinde kıvrılıp uyudukları sırada kediler insanların varlığını hissederlerse hafifçe karınlarını açabilirler. Bu davranış mutluluğa ve sevgi dolu bir yaklaşıma işaret eder, ancak dikkatli olmak gerekir.

sırtüstü uyuyan kedi

Sırtüstü Uyuma

Kediniz sırtüstü uyuyorsa, minik dostunuz kendini oldukça güvende hissediyor demektir. Kediler doğaları gereği karın bölgesinde konumlanan yaşamsal organlarını korumayı tercih eden canlılardır. Sırtüstü uyumaları ise yaşamsal organlarını tamamen açıkta bırakan bir pozisyondur. Kediniz nasılsa sırtüstü uyuyor ve kendini güvende hissediyor diye ona aniden yaklaşmaktan ya da doğrudan göbeğine dokunmaktan kaçınmalısınız. Kendisini güvende hissetse de aniden tavşan tekmeleri ile size yanıt vermesi mümkündür.

yan yatarak uyuyan kedi

Yan Yatarak Uyuma

Uyku sırasında yan yatma, kedilerde yaygın görülen uyku pozisyonlarından biridir. Kendilerini güvende hissettiklerini belli eden yan yatış, bu anlamda sırtüstü yatış ile benzerdir. Yan yatmış kediler derin bir uykuda oldukları izlenimi verirler ancak çevredeki uyaranlara karşı son derece hazırlıklı oldukları unutulmamalıdır.

somun ekmek pozisyonunda oturan kedi

Somun Ekmek Pozisyonunda Uyuma

Kedilerde yaygın görülen somun ekmek pozisyonunda dostlarımızın uyuması da mümkündür. Somun ekmeğe benzer bir pozisyonda uyuyan kedilerin ön patileri vücutlarının altına kıvrılmış olur ve başları da hafif yukarıda durur. Kedi bu pozisyonda uyuduğunda vücut ısısını başarıyla korur. Kediniz kendini güvende hissettiğinde somun ekmek pozisyonunu alıp uyuyabilse de her an hareket etmeye hazırdır. Yeterli uyaranla karşılaşırlarsa hem hızla uzaklaşabilir hem de yumuş patilerindeki saklı hazinelerini ortaya çıkarabilir, dikkatli olmakta fayda vardır.

gözleri yarı açık yatan kedi

Gözler Yarı Açık Uyuma

Gözler yarı kapalı uyunur mu? Kediler söz konusu olduğunda her şey mümkün olabilir. Kedilerde yaygın görülen yatış pozisyonlarından biri olan gözler yarı kapalı olarak uyudukları pozisyondur kedilerin çevrelerinde olan bitenlere karşı yüksek farkındalıklarına işaret eder. Özellikle evde yabancı kişiler varken ya da yaşam alanındaki bazı şartların değişmesi durumunda gözlemlenebilen bu yatış pozisyonu son derece normaldir. Yine de dikkatli olunması gerekir: Kedilerin gözünde şişme ya da akıntı gibi hastalık belirtileri varsa kedi göz kapağını kapatamıyor olabilir ve bu durumda veteriner hekimler tarafından muayene edilmeleri en doğrusu olacaktır.

patileri ile yüzünü kapatan kedi

Patilerle Yüzü Kapatarak Uyuma

Kedinizi uyurken patileri ile yüzünü kapatırken gördüğünüzde onu mümkün olduğunca rahatsız etmemeye ve hatta rahatsız olabileceği şartların oluşmasını engellemeye özen göstermelisiniz. Son derece derin bir uykuya dalabileceklerinin sinyali olarak yorumlanan yüzlerini kapatarak uyudukları esnada onları uyandırmak tek kelimeyle yanlış ve bir o kadar üzücü bir seçim olacaktır.

koltukta oturarak uyuyan kedi

Oturur Gibi Uyuma

Kedinizin koltuk minderine yaslanıp oturur gibi uyuduğuna denk geldiniz mi? Genellikle koltuk minderine sırtüstü yaslanırlar ve kuyrukları bacaklarının arasında durur. Bu şekilde uyuyan kediler tetikte kalırlar, çevrelerinde olup bitenler karşısında aniden uyanabilirler. Uzun süre bu pozisyonda kalmaları pek olası değildir, büyük çoğunlukla maksimum 15-20 dakika içerisinde uyanırlar.

Superman pozisyonunda uyuyan kedi

"Superman" Pozisyonunda Uyumu

Ön ve arka patilerini uzatarak göbeklerinin üzerinde uyuyan kediler eşsiz bir sevimliliğe sahiptir. Kedinizi bu pozisyonda uyurken gördüğünüzde aşırı derecede rahatlamış olduğunu düşünebilirsiniz. Bulundukları ortamın güvenliğinden emin olan kediler "Superman" pozisyonu adı verilen şekilde derin uykuya dalabilirler.

başını koltuğa dayamış uyuyan kedi

Başlarını Dayayarak Uyuma

Bazı kediler uyku esnasında kafalarını çevrelerindeki nesnelere ya da insanlara dayayarak uyumayı tercih edebilirler. Kimi zaman bu eylem kafalarını gömme şeklinde de yorumlanabilir. Bu pozisyonda uyuyan kediler gözlemlenmelidir. Yalnızca ışıktan rahatsız olmamak için bu şekilde uyuyabilecekleri gibi hasta hissettiklerinde de benzer bir pozisyona girebilirler. Kediler sık sık başlarını eşyalara ya da insanlara dayayarak uyuyorsa veteriner hekimlerce muayene edilmeleri önerilir.

kucakta uyuyan kedi

İnsanların Bacaklarında Uyuma

Kediler insanların bacaklarının üzerinde ya da arasında uyumayı tercih edebilirler. İnsanlar için belirli bir süreden sonra konforsuz olarak nitelendirilebilen bu yatış pozisyonu kediler için tam tersi şekilde aşırı rahattır. Kediler insanlarla temas ettiklerinde hem sıcak kalabilirler hem de kendilerini güvende hissederler. Elbette, beklenmedik bir durumda kaçabilmek için kendilerine alan yaratmayı da ihmal etmezler.

Kedilerle yaşayanlar kedilerin günün her anı pek de alışıldık olmayan uyku yerleri seçtiklerini bilir. Kimi zaman bu alanlar evdeki trafiğin en yoğun olduğu yerlerdeyken kimi zaman aranmalarını gerektiren saklı noktalar olabilir. Kedilerin yatış pozisyonları kadar nerede uyumayı tercih ettikleri de onların psikolojisinin anlaşılması adına fayda sağlayabilir. Örneğin insanların olduğu yerlerde rahatlıkla uyuyan kedilerin daha sosyal canlılar olduğu düşünülebilir, uyumak için kimsenin olmadığı alanları tercih edenler söz konusu olduğunda karşımızdakilerin çekingen patililer olduğu çıkarımında bulunmak mümkündür. Her zamankinden farklı şekilde bir anda saklanarak uyumayı tercih ediyorlarsa veteriner hekimlere danışılması en doğrusu olacaktır. Detaylar için Kediler Neden Saklanır? İçeriğimizi okuyabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.