Kediler Neden Sürekli Esner?

Kediler Neden Sürekli Esner?

26.04.2023 Aysegül Tunçay


Kedi sahibiyseniz son derece sevimli ve eğlenceli rastlantılara alışkınsınız demektir. Kediler de tıpkı insanlar ve diğer birçok hayvan gibi esner. Esneyen kedi akıllara ilk olarak uykuyu getirse de kedilerin esneme davranışı salt uykuya indirgenemez. Uzun yıllardır kedi davranışlarını mercek altına alan birçok çalışma gerçekleştiriliyor ve artık kedilerin bazı davranışları hakkında daha somut çıkarımlar yapılabiliyor. Kedilerin esnemesi de hayvan davranış uzmanlarının daha detaylı görüş bildirmeye başladığı konulardan biri hâline gelmiş durumda. Genel kanı, kedilerin insanlarla benzer nedenlerle esneyebildiği ancak sık sık esnemenin ardında farklı sağlık sorunlarının da olabileceği yönünde. Bu yazımızda "Kediler neden sürekli esner?" sorusunun yanıtlarını bulabilir, kedilerin esnemesinin ardındaki nedenleri keşfedebilirsiniz.

Uyku ve Esneme İlişkisi: Kediler Neden Uyandıktan Sonra Esner?

Kedilerin esnemesinin ardında can sıkıntısı, yorgunluk ve enerjiyi yükseltme isteği olabilir. Kediler esneme sırasında aslında derin bir nefes almış olur. Aldıkları derin nefes sayesinde kandaki oksijen miktarı arttığından beyne giden kan akışı fazlalaşır. Bu anatomik süreçlerin ardından kedinin enerjisi yükselir. Esneme ile enerjinin yükseltilebilmesi "Kediler neden uyandıktan sonra esner?" sorusunun yanıtıdır. Ancak hepimiz biliyoruz ki yalnızca uyanan değil, uykusu gelen kediler de esner. Uykusu gelen kedi esnediğinde aldığı derin nefes sayesinde rahatlar ve uykuya hazırlanır. Özetle esneme kedilerde hem enerjiyi yükseltme hem de rahatlatma etkilerini sunabilir. Kedilerin ne zaman esnedikleri, esneyerek sağladıkları etkiyi değiştirebilir.

esneyen ve gerinen kedi

Kedilerde Esneme ve Mutluluk

"Kediler neden esner?" sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de mutlulukla ilişkilidir. Kediler gün içerisinde rutinlerine bağlı canlılardır ve kendilerini temizlerken arada bir esnediklerine şahit olunması mümkündür. Uykusunu alan, karnı doyan ve tuvaletini yapan kediler kendilerini temizleme sürecine geçtiklerinde aralarda esneyebilirler. Sakin, mutlu ve tehlikeden uzak hissettiklerinde sergileyebildikleri bu davranış bazı kedilerin rutinlerinin bir parçası hâline gelebilir.

Evde birden fazla evcil olduğunda esneme ve mutluluk ilişkisini daha detaylı ele almak gerekir. Köpekler genellikle stresli olduklarında, kediler ise rahatladıklarında esneyebilirler. Ancak kedilerde mutluluk ve rahatlama ile özdeşleştirilebilen esnemenin bazı durumlarda huzursuzluğun göstergesi olabileceği göz ardı edilmemelidir. Özellikle genel tavırları stresli olduğunu gösteriyorsa ve bu esnada esnediği gözlemleniyorsa kedide mutluluktan ziyade stres unsurunun öne çıktığını ifade etmek daha doğru olacaktır. "Kedilerde Anksiyete" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

birlikte esneyen kedi ve çocuk

Kedilerde Esneme ve İletişim Kurma İsteği

Kediler insanlarla birçok farklı şekilde iletişime geçebilirler. İletişim kurarlarken çok ince mesajları da kullanabildiklerinden davranışlarının gözlemlenmesi onların büyülü dünyasını tanımak için önemli bir gerekliliktir. Nitekim kediler tedirgin olduklarında da esneyebilirler. Rutinlerinin bozulmasına neden olabilecek herhangi bir neden; evdeki eşyaların yerinin değiştirilmesi, sürekli gördükleri kişilerden uzak kalmak, alışkın olmadıkları bir koku ve bölgelerine giren farklı bir evcil hayvan içerisinde bulundukları durumdan duydukları memnuniyeti azaltabilir. Kedilerin iletişim kurmak ve tedirginliklerini yansıtmak için esneyip esnemediklerini anlamak adına beden dillerini detaylıca incelemek gerekir. Bıyıklarının konumu, vücutlarının duruşu ve kulakların pozisyonu yol gösterici olacaktır.

Evde birden fazla kedi varsa ve kedilerden biri esniyorsa bu esnemenin olası bir gerginliği azaltma çabası olarak değerlendirilmesi de mümkündür. Az önce de ifade edildiği gibi kedilerde esneme hem alarma geçiş hem de sakinleme için gerçekleştirilebilen bir davranıştır.

esneyen beyaz tüylü kedi

Kedilerin Esnemesi Sağlık Sorunlarının Göstergesi Olabilir

Bazı kedilerin esnemesi sağlık sorunlarının varlığından şüphelenilmesini gerektirebilir. Sıklıkla olmamakla birlikte kedilerin boğaz ağrısı ve diş ağrısı yaşadıklarında esnedikleri bilinmektedir. Her zamankinden sık esniyorsa ve aynı zamanda hastalık belirtileri gösteriyorsa kedinizin veteriner hekimler tarafından kontrol edilmesinde fayda olacaktır.

duvar kenarında yürürken gerinen kedi

Kedilerin Esnemesinin Sağlık İçin Yararları

Kediler uyandıklarında, uyumaya çalıştıklarında, mutlu olduklarında, streslerini azaltmak için ya da can sıkıntısından esneyebilirler. Esneme, temelde kediler için oldukça faydalı bir tepkidir. Kediler esneyerek aslında derin bir nefes alırlar ve vücutlarındaki karbondioksiti dışarı bırakırlar. Bu esnada kandaki oksijenin seviyesi artar. Bazı uzmanlar kedilerin vücutlarındaki karbondioksit seviyesi yükseldiğinde kanlarındaki gaz dengesini sağlamak için esneyebildiklerini savunur. Sağlıkları için yararlı olabilen esnemenin sıklığının yakından takip edilmesi ve kedilerin hangi durumlarda esnediklerinin gözlemlenmesi ise önemlidir. Böylelikle kedilerin streslerinin azaltılması için adım atılabilir ve/veya sağlık kontrolleri için veteriner hekimlere götürülmesi mümkün olabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.