Orta Irk Yavru Köpeklerde Beslenme

20.01.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerin beslenmesi yaşlarına, genel sağlık durumlarına, aktivite düzeylerine ve ırklarına göre özel olarak planlanmalıdır. Küçük ırk köpekler ile orta ve büyük ırk yavru köpeklerin besinsel ihtiyaçları farklılaşacaktır. Bu farklılığın temelinde enerji gereksinimlerinden metabolizma hızlarına, büyüme oranlarından yatkın oldukları hastalıklara dek çeşitli unsurlar bulunur. Daha sağlıklı bir yetişkinlik ve daha konforlu bir yaşam için orta ırk köpeklerin yavruluk döneminden itibaren tam ve dengeli beslenmesi sağlanmalıdır. Bu yazımızda orta ırk yavru köpeklerde beslenme hakkında bilgi bulabilirsiniz. Öncelikle orta ırk köpekler ve yatkın oldukları hastalıklar ile ilgili detayları aktaracağız.

Genetik özellikler doğrultusunda değişebilmekle birlikte ağırlıkları 9 - 28 kilogram arasında olan köpekler orta ırk olarak sınıflandırılır. Bull Terrier, Bulldog, Cocker Spaniel, Basset Hound, Beagle, Collie, French Bulldog, Standard Poodle cinsleri en bilindik orta ırk köpeklere örnek olarak gösterilebilir. Orta ırk köpekler atik ve çevik yapıları ile öne çıkarlar. Bazı hastalıklara diğerlerinden daha yatkın oldukları bilinmektedir. Orta ırk köpeklerde sıklıkla görülen rahatsızlıklar göz hastalıkları, eklem hastalıkları ve cilt sorunları olarak kategorize edilebilir.

Özellikle eklem hastalıkları orta ırk köpeklerin yaşam kaliteleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kilo almaya meyilli oldukları gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda orta ırk köpeklerin yavruluk dönemi itibarıyla dengeli beslenmelerinin önemi bir kez daha anlaşılabilir. Dengeli beslenen, ideal sürede egzersiz yapan ve düzenli veteriner hekimleri ziyaretleri ile sağlıkları kontrol altında tutulan köpekler yaşamları boyunca daha mutlu ve konforlu olabilirler.

mama yiyen 3 yavru köpek

Kuru Mamaya Kademeli Geçiş Yapılmalı

Orta ırk yavru köpeklerin beslenme düzenleri, anne sütü ya da biberonla beslendikleri dönemden itibaren planlanmalıdır. Sütten kuru mamaya kademeli olarak geçiş yapmaları gerekir. 3-4 haftalık olduklarında süte ek olarak beslenmelerine kuru mama eklenmelidir. 6-8 haftalığa ulaştıklarında yalnızca yavru köpek mamalarını tüketmeye başlayabilirler. Erken dönemde günde 3 öğün beslenmeleri gerekir. 10. haftadan itibaren günde iki öğün beslenmeye başlayabilirler. Son sözü veteriner hekimler söyleyecek olsa da orta ırk köpeklerin 12 ayını doldurduklarında yetişkin oldukları kabul edilir. Dolayısıyla ilk 12 ay boyunca yavru köpek mamaları beslenmelerinin temelini oluşturur.

mama kabına gömülmüş mama yiyen yavru köpek

Yavru Köpek Mamaları Tercihten Ziyade Bir Gereklilik

Köpek beslenmesinde yalnızca "bir köpek maması" temin edilmesi doğru bir yaklaşım olmaktan uzaktır. Yavruluk döneminde olan bir köpek ile yetişkinlik ya da yaşlılık döneminde olanların metabolik ihtiyaçları aynı değildir. Örneğin yavru köpeğin gelişirken protein oranı yüksek besinler tüketmesi gerekirken yetişkinlik döneminde sağlığının sürdürülebilmesi adına daha az protein alımı önerilir. Aynı şekilde yaşlılık dönemi de kendine özgü gerekliliklerle birlikte gelir.

oynayan enerjik yavru köpek

Yavruluk Döneminde Daha Fazla Enerjiye, Daha Fazla Proteine İhtiyaçları Var

Köpek beslenmesi ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar yavruların yetişkinlere oranla iki kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Hâliyle düzenli olarak beslenmeleri gereken kuru mama içeriklerinin yetişkinlere özel üretilenlerden farklılaşması önem taşıyor. Dramatik bir büyümenin devam ettiği yavruluk döneminde enerji bakımından zengin, yoğun, kaliteli formüllerle üretilen kuru mamaların tüketimi öneriliyor. Yüksek kaliteli hayvansal protein kaynakları destekleyen dengeli kuru mamalar dostlarımızın gelecek senelerde daha sağlıklı olabilmesinin temelini oluşturuyor. Aksi durumda yetersiz beslenme, yetersiz beslenmeye bağlı olarak gelişim sorunları ve sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor.

çimlerin arasında oturan yavru köpek

Sağlıklı Bir Yavruluk Dönemi için Kaliteli Mamaları Tercih Edin

Orta ve büyük ırk köpeklerin yavruluk döneminde ihtiyaç duydukları tüm besinleri eksiksiz olarak içeren N&D orta ve büyük ırk yavru köpek mamaları ile siz de dostunuzun sağlıklı yıllarına yatırım yapabilirsiniz. Ata tahıllı ve tahılsız içerikleri ile farklı lezzetleri köpeklerle buluşturan N&D, beslenme uzmanları ve veteriner hekimler tarafından geliştirilen formülleri ile yavruluk dönemindeki köpeklerin sağlığına katkı sunuyor.

Köpeklerin eklem ve iskelet gelişimi destekleyen, kaslarını güçlendiren, yüksek sindirilebilir içeriklere sahip olan N&D orta ve büyük ırk yavru köpek mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Mama seçimi son derece önemli olsa da yavruluk döneminde köpeklerde sosyalleşmenin ve egzersizin de ihmal edilmemesi gerekir. Yavruluk sürecinde aşıları tamamlanan köpeklerin mümkün olduğunca farklı ortamlara girmesi, farklı insanlarla ve hayvanlarla tanışmaları gerekiyor. Böylece ilerleyen yıllarda daha uyumlu ve konforlu bir yaşam sürmelerini sağlayan en temel gereklilikler yerine getirilmiş oluyor.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.