Kaliteli Yavru Köpek Maması ile Sağlıklı Bir Başlangıç

Kaliteli Yavru Köpek Maması ile Sağlıklı Bir Başlangıç

06.05.2022 Deniz Öz


Yavru köpeklerin dünyaya geldikten sonraki süreçte çok hızlı büyüdüklerini ve bu sürece özgü olarak yetişkinlik dönemine kıyasla daha çok kaloriye ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Bu hızlı gelişime bağlı olarak sindirim sistemleri ve bağışıklık sistemlerinin kaliteli ve dengeli beslenme ile desteklenmesi son derece önemlidir. Temelde yavru köpeklerle yetişkinler aynı besin gruplarına ihtiyaç duyarlar, ancak yavruluk döneminde ihtiyaç duydukları besin gruplarının oranları yetişkinliğe kıyasla belirgin ölçüde farklılaşır. Bu nedenle yavruların yetişkin köpek mamaları yerine yavruluk dönemindeki ihtiyaçları özelinde formüle edilmiş yavru köpek mamaları tüketmeleri gerekir. Yaşam evresine, ırksal özelliklere ve genel sağlık durumuna uygun şekilde tercih edilen yavru köpek maması ile yavrular sağlıklı bir başlangıç yapabilirler; yetişkinlik ve yaşlılık döneminde hem daha sağlıklı hem de daha konforlu kalabilirler. Bu yazımızda yavru köpek beslenmesi özelinde önemli bilgiler bulabilirsiniz.

çimlerde topla oynayan yavru köpek

Yavru Köpek Beslenmesinin Hedefleri

Yavru köpekler yaşamlarının ilk 8 haftalık sürecinde anne sütü ile beslenirler. Anne sütü bu sürece özgü ihtiyaçlarının eksiksiz şekilde karşılanmasını sağlarken yavruların bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu süreç tamamlandıktan sonra yavruların ihtiyaçları farklılaşır ve beslenmelerinin zenginleştirilmesi gerekir.

Yavru köpek beslenmesinde temel olarak dört ayrı hedef bulunur. Bu hedeflerden ilki yavruların sağlıklı büyümesinin sağlanmasıdır. Ne çok hızlı ne de çok yavaş büyüme sağlıklı olarak nitelendirilemez; amaç ırksal standartlar doğrultusunda dengeli büyümedir. Bir diğer hedef bağışıklık fonksiyonlarının güçlendirilmesidir, anne sütünün koruyucu etkisi azaldıktan sonra yavru köpeklerin hastalanmalarının önlenmesi adına güçlü bir bağışıklık sistemi son derece önemlidir. Yavru köpek beslenmesinin bir diğer amacı dostlarımızın gelişirken obezite risklerinin minimize edilmesidir. Tüm yaşam evrelerinde tehlike arz eden obezite yavru köpeklerde gelişim problemleri başta olmak üzere sistemik rahatsızlıkların oluşumuna neden olabilir. Köpeklerde Obezitenin Nedenleri ve Zararları adlı içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz. Son olarak yavru köpek beslenmesinde ortopedik hastalıkların gelişiminin engellenmesinin amaçlandığını ifade edebiliriz. Bu hedef köpeklerin küçük, orta ve büyük ırk sınıflandırması doğrultusunda beslenme gereksiniminin önemini bir kez daha ön plana çıkarır.

Yavru Köpeklerde İdeal Gelişim Nedir?

Yavru köpeklerin ideal gelişimleri küçük, orta ve büyük ırk sınıflarına göre değişebilir, gelişim farklı hızlarda ve farklı zaman dilimlerinde gerçekleşebilir. Küçük ve orta ırk köpeklerin yetişkinliğe adım atmaları 10-12 ay, büyük ırk köpeklerin ise 18-24 ay sürer.

Yavru köpeklerin gelişim oranları ırktan ırka da değişebilir. Bu farklılığın ardında beslenme, genetik, çevresel etkenler gibi bir dizi karmaşık faktör bulunur. Sağlıklı ve dengeli beslenme ırkı ne olursa olsun tüm yavru köpekler için eşit derecede elzemdir. Tercih edilen yavru köpek mamasındaki besinlerin yoğunluğu ve köpeğin yediği mama miktarı optimal büyüme ile maksimum büyüme arasındaki fark anlamına gelebilir. Dolayısıyla doğru mama seçimi kadar köpeklerin ne kadar mama tükettiği de sağlıklı gelişimleri için önemli bir değişken olarak ön plana çıkar.

beyaz tüylü küçük ırk yavru köpek

Yavru Köpeklerde Optimal Büyüme Sağlanmalıdır

Yavru köpek gelişim hedefleri arasında en önemlilerinden biri optimal oranda gelişimin desteklenmesidir. Optimal büyüme gelişimin ideal şekilde ilerlemesini sağlar. Dengeli ve stabil bir büyüme ivmesi yakalandığında hem obezite engellenebilir hem de iskelet sistemi sağlığı korunabilir.

Yavru köpeklerde optimal büyümenin sağlanması adına protein, yağ, kalsiyum ve sindirilebilen karbonhidratlar içeren yavru köpek mamalarının tercih edilmesi gerekir.

  • Yavru köpeklerde protein ihtiyacı sütten kesildikten hemen sonra en yüksek seviyededir ve bu ihtiyaç zaman içerisinde, istikrarlı şekilde azalır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin temellerinden olan protein köpek vücudunda kas yapımında, kasların ve dokuların onarılmasında, cilt ve tüy bütünlüğünün sağlanmasında, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde ve hormon üretiminde görev yapar. Proteinlerin yapı taşları olan amino asitlerden tamamı vücut tarafından üretilmediği için takviye ve gıdalar yoluyla alınmalıdır. Temel ya da esansiyel amino asit adı verilen bu bileşenlerin eksikliği birçok sağlık sorununun oluşumuna neden olabilir.
  • Yavru köpek mamaları içerisindeki temel yağ asitleri dostlarımızın enerji ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Çok fazla yağ içeren mamalar obeziteye ve ortopedik rahatsızlıklara neden olabileceği için yavru köpek mamalarındaki yağ oranının %10-25 aralığında olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Beslenmede kalsiyum da oldukça önemlidir. Mamalarda bulunması gereken kalsiyum miktarı küçük, orta ve büyük ırk köpeklerin gelişim ihtiyaçlarına göre farklılaşabileceği için yavru köpek maması seçerken ırkların dikkate alınmasının gerekliliği ön plana çıkar. Kalsiyum yavru köpeklerin kas hareketliliğinde, yara iyileşmesinde, iskelet sistemi oluşumunda, sindirimlerinin kolaylaşmasında önemli görevlere sahiptir.
  • Sindirilebilir karbonhidratlar da optimal büyüme ivmesinin yakalanması adına önemlidir. Sindirim sistemi sağlığının korunup iyileştirilmesi adına köpeklerin sağlıklı karbonhidratlara da ihtiyaçları vardır. Aynı zamanda yüksek hareketlilikleri için enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında da karbonhidratlar görev yapar.

Yavru köpeklerde ideal gelişim için tüm bu temel besin gruplarını barındıran kaliteli yavru köpek mamaları tercih edilmelidir. Tercih edilen mamanın doğru sıklıklarla, doğru miktarda verilmesi ve köpeklerin önerilen günlük mama tüketimlerini yerine getirmeleri gerekir. Ancak yavru köpek sağlığının korunmasında beslenme çok kritik olsa da ideal oranda egzersiz yapmaları, mental ve fiziksel olarak meşgul edilmeleri de sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlıklı olmaları mümkün hale gelebilir.

açık alanda English Bulldog yavruları

Yavru Köpekler için Sağlıklı Tercihler Yapılmalı

Daha sağlıklı ve konforlu bir yetişkinlik dönemi her yavru köpeğin hakkı. Yavru köpeklerin gelişimsel ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak formüle edilen Royal Canin yavru köpek mamaları ırksal özelliklere ve ırksal boyutlardaki farklılıklar doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlara göre formüle ediliyor. Küçük ırk yavru köpekler, büyük ırk yavru köpekler, orta ırk yavru köpekler için özel olarak üretilen Royal Canin yavru köpek mamalarına buradan ulaşabilir, özel ırk köpek mamalarına da göz gezdirerek en doğru seçimi yapabilirsiniz. Dostunuzun çene yapısına uygun tane yapılarına sahip olan, yüksek lezzet sunan sağlıklı içerikleri ile iştahsızlığı engelleyip büyümenin devamlılığını sağlayan Royal Canin yavru köpek mamaları ile dostlarınızı yetişkinliğe dek güvenle besleyebilir, sonrasında yetişkin grupta yer alan mamalar ile sağlığının sürdürülmesini kolaylaştırabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.