Yavru Köpekler Uyurken Neden Titrer?

04.04.2021 Deniz Öz


Yavrunuzu sahiplendikten sonra onunla keyifli bir yaşama adım atarsınız. Oyuncu ve sevgi dolu halleri ile pozitif bir deneyime hazır olmalısınız. Ancak yavruyken sahiplendiğiniz dostlarınızın kimi davranışları karşısında endişelenmeniz de oldukça yüksek ihtimallidir. Yemeğini her zamankinden daha iştahsız yemesi, daha çok uyuması ve hatta uyurken tanıklık ettiğiniz titremeler sizi derin kaygılarla baş başa bırakabilir. "Yavru köpek uyurken neden titrer?" sorusunun yanıtları oldukça merak edildiği için bu yazımızda yavru köpek neden titrer? ve yavru köpek titremesi neden olur? gibi bilgi sahibi olunması gereken konulara değineceğiz.

Yavru Köpek Titremesi Neden Olur?

Uyurken titreyen bir yavru köpek, sahibi için büyük bir endişe kaynağı haline gelebilir. Her ne kadar bu durum her zaman ciddi sorunların göstergesi olmasa da yavruların üzerine titreyen aileler için tatsız bir deneyim olarak yorumlanır. Yavru köpekler uykularında birçok farklı nedenle titreyebilirler;

Rüya Görüyor Olabilirler

British Columbia Üniversitesi'nde psikoloji profesörlüğü yapan ve aynı zamanda nöropsikolojk araştırmaları bulunan Dr. Stanley Coren; köpeklerin uykularındayken titremelerinin en yaygın nedeninin rüya görmeleri olduğunu belirtiyor. "Uyurken titreyen bir köpek görürseniz, büyük ihtimalle rüya görüyordur ve endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur" diyerek içimize su serpiyor. Köpekler de bizler gibi uyurken çeşitli uyku evrelerinden geçiyorlar ve REM uyku döngüsünde aktif olarak rüya görüyorlar. Özellikle çok genç yani yavru köpekler ve yaşlı köpeklerde REM uykusu esnasında titreme yaygınlıkla gözleniyor; bu esnada göz kapakları kapalı olsa da göz hareketleri fark edilebilir bir hıza ulaşabiliyor. Beyincik ve omurilik soğanı arasında yer alan ve "pons" adı verilen beyin bölgesinde kapatma düğmesi olarak tanımlanabilen kasların bulunduğu, bu kasların henüz tam olarak gelişmediği ya da yaşlanmaya bağlı olarak zayıfladığı yavruluk ve yaşlılık dönemlerinde rüya gören köpeklerin hareket etmeye devam ettikleri de uzmanların "yavru köpekler uyurken neden titrer?" sorusuna verdikleri yanıtlar arasında yer alıyor.

halıda uyumuş yavru köpek

Üşüyor Olabilirler

Uyurlarken ya da uyanıklarken fark etmez, "Yavru köpek titremesi neden olur?" sorusuna her iki durumda da verilebilecek ortak yanıtlardan biri de üşüyor olabilecekleridir. Yavru köpeklerin kasları da ısı dengesini sağlayacak vücut yağları da onları sıcak tutacak denli gelişmemiştir. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda yavru köpekler uyurken titreyebilirler. Soğuk nedeniyle titreyip titremedikleri uyurken göz hareketlerinin gözlemlenmesiyle anlaşılabilir. Kapalı göz kapaklarından göz hareketleri belli olmuyorsa yavruların uyurken titremesinin nedeni soğuk hava olabilir. Bu durumda onu sıcak tutmaya yarayacak bir battaniyeyi veya örtüyü üzerlerine örtmek titremesini azaltıp huzurla uykuya devam etmesine yardımcı olacaktır. Köpek battaniyesi çeşitlerine buraya tıklayarak erişebilir, dostunuzun boyutlarına uygun ve sıcak tutan seçimler yapabilirsiniz.

Mideleri Bulanıyor Olabilir

Yavru köpeğiniz bir ilaç kullanıyorsa, tek seferde fazlaca yemek yediyse ya da uyumadan kısa süre önce araba yolculuğu yapmışsa uyurken titremesinin nedeni mide bulantısı olabilir. Bu durumda öncelikle köpeğinizin neler yediğini düşünün ve zehirlenme ihtimalini eledikten sonra rahat bir nefes alın. Eğer düzenli olarak kullandığı bir ilaç varsa yan etkilerini inceleyin. En hafif etkiye sahip ilaçların dahi mide bulantısı gibi yan etkileri olabilir. İhtimalleri değerlendirmek endişelerinizi azaltmak için önemlidir. Yine de her zamanki gibi en doğru bilgiyi edinmek ve bir sorun olmadığından emin olmak için veteriner hekimlerinize danışabilirsiniz.

kırmızı örtüsünün üstünde uyuyan köpek

Ağrıları Olabilir ya da Hasta Olabilirler

Evet bu neden oldukça tatsız ancak yavru köpekler ağrı çekiyorlarsa ya da hasta oldularsa uyurken titreyebilirler. Bu durumda ilk olarak ağrı olasılığını değerlendirmekte fayda vardır. Uyumadan önce canlarını yakan bir aktivite olduysa yavrularda ağrı sorunu olabilir. Ağrı haricinde hastalık ihtimaline karşı çok dikkatli olunmalıdır. Yavru köpeklerde gençlik hastalığı ne yazık ki yaygın şekilde görülebilir ve hayati tehlike yaratabilir. Uykuda titremeye ek olarak burun ve göz akıntısı, ishal, kusma ve halsizlik belirtileri yaşayan köpeklerin zaman kaybetmeden veteriner hekim muayenesine götürülmesi gerekir.

Nörolojik Hastalıkları Olabilir

"Yavru köpekler uyurken neden titrer?" sorusunun tatsız yanıtlarından biri de nörolojik hastalıkları olabilme ihtimalidir. Köpekler uykularında nöbet geçirebilirler, bu düşük bir ihtimaldir ancak risk faktörü olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Yavru köpekler uyku esnasında titriyorsa ve aynı zamanda dik durmaya çalıştığında belirgin bir kas seyirmesi oluyorsa, ağızlarında köpüklenme ve sıra dışı bir salya akımı gibi belirtiler gösteriyorsa tedbirli olmak gerekir. Yavru köpeklerin uykuda rüya nedeniyle mi titrediklerinin belirlenmesi için göz hareketlerinin incelenmesi önemlidir. Rüyadaki titremeler kısa süreli ve aralıklı olabilir; rüya nedeniyle titreme halinde uykularından hızla uyanırlar. Eğer yavrular nöbet geçiriyorlarsa bacakları sertleşecek ve vücutları daha keskin titremelere maruz kalacaktır. Onları uyandırmak da rüya esnasındaki uyandırmaya göre daha zor bir hal alacaktır.

Sonuç olarak, yavru bir köpeğiniz varsa ve uyurken titrediğine şahit oluyorsanız endişelenmeniz normaldir. Ancak derin kaygılar duymak yerine onun genel sağlık durumunu gözlemlemeli ve rüya görebilme ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Ek şikayetlerle karşılaşırsanız dostunuzu veteriner hekimlere götürerek titremeye neden olan temel faktörün ortaya çıkmasını ve uygun tedavilerin başlatılmasını sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.