Tavşanlar Yıkanmalı mı? Tavşan Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Tavşanlar Yıkanmalı mı? Tavşan Temizliği Nasıl Yapılmalı?

17.03.2024 Deniz Öz


Ev ortamında yaşayan tavşanların spesifik gereksinimleri bulunuyor. Sağlıklarının korunması için ideal ölçülere sahip, tavşanların bakımı ve sağlığı için doğru ekipmanlarla donatılmış bir kafes temel gereksinimleri arasında yer alıyor. Sağlıklı bir beslenme ile buluşturulmaları, kafes dışındaki süreçte mental ve fiziksel olarak uyarılıp insanlarla etkileşime geçmeleri de benzer şekilde önemli. Elbette bakım süreçlerinin de ihmal edilmemesi gerekiyor. Tavşan bakım süreçlerinin aksatılmaması sağlıklarını desteklemenin yanı sıra var olan anatomik anomalilerin fark edilmesine yardımcı oluyor. Tavşan bakımı kapsamında diş uzunluğunun takip edilmesi ve tüylerinin düzenli olarak taranıp fırçalanması öne çıkıyor. Bu noktada tavşan sahiplerinin sıklıkla merak ettiği konulardan biri de "Tavşan yıkanır mı?" oluyor. Bu yazımızda "Tavşanlar yıkanır mı?" ve "Tavşan nasıl yıkanır?" gibi sorulara verilen güvenli yanıtları bulabilirsiniz.

pembe küvetin içinde duran tavşan

Tavşanlar Yıkanır mı?

Tavşanlar kendilerini tıpkı kediler gibi temizleyebilen canlılardır. Normal şartlarda düzenli olarak yıkanmaları kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Tavşanların yıkanmasının bazı olumsuzluklara yol açabildiği ifade edilebilir.

Tavşanınızın tüylerinin ıslanması ne yazık ki strese yol açabiliyor. Tüyleri su ile temas ettiğinde panikleyebilmeleri ani hareket etmelerine neden oluyor. Bu ani hareketlerin durdurulmaya çalışılması sırasında tavşanın sert bir şekilde tutulması ise omurgalarına zarar verebiliyor. Dahası tavşanlarınıza banyo yaptırdıktan sonra onları kurutmadığınızda üşümeleri mümkün. Çok üşüyen tavşanlarda solunum yolu enfeksiyonları, hipotermi ve zatürre gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Tüm bu nedenlerle uzmanlar çok gerekli olmadıkça tavşanların tüy bakımı ve temizlenmesi için banyo yapmalarını önermiyor. Tavşanların temizliği için banyo yapılması şartsa bazı adımların takip edilmesi gerekiyor.

jüt üzerinde duran tavşan

Tavşanlar Nasıl Yıkanmalı?

Tavşanlar yıkanırken tüm tüylerinin ıslatılmaması önemlidir. Yalnızca kirlenen bölgenin yıkanıp temizlenmesi gerekir. Tavşanların temizlenmesi gereken vücut bölgelerinin kir düzeyine göre tüylerinin silinmesi yöntemine başvurulabilir. Veteriner hekimlere danışılmadan tavşanın baş bölgesine su temas ettirilmemelidir.

Veteriner hekimler tavşanların yıkanmasını öneriyorsa bu bakım süreci için en az iki kişinin bulunması tavsiye edilir. Kişilerden biri tavşanı sağlam ancak nazik bir şekilde tutmalıdır. Tavşan lavaboda ya da küvette tutulmalıdır. Duşakabinin içerisi onlar için fazlaca gürültülü ve stres artırıcı olabilir. Zemine panik anında kaymasını önleyecek havlu ya da kaydırmaz paspas konumlandırılmalıdır. Tavşanın yıkanacağı su sıcaklığının ılık olması gerekir. Soğuk ya da sıcak su onlara ek rahatsızlık verebilir, ciltlerinin tahriş olmasına sebep olabilir. Tavşanın kirlenmiş bölgesine su dökülürken dikkatli olunmalıdır, duş başlığı kullanılmamalıdır. Duş başlığındaki su panik yapacak şekilde tazyikli olabilir. Bu nedenle su bir kaptan ya da sürahiden yavaşça dökülmelidir. Tavşan yıkanırken insanlar için formüle edilen şampuanlar kullanılmamalıdır.

Tavşanda ishal görüldüğünde ya da dışkılamaya bağlı olarak yalnızca popo bölgesinde kirlenme ortaya çıkabilir. Aynı şekilde idrar da tüylerini kirletebilir. Lokal temizlik gerektiren bu durumlarda tavşanın yalnızca kirlenen vücut kısımlarının nemli bir bezle silinmesi tavsiye edilir. Bu sorun genellikle kendini yeterince temizleyemeyen tavşanlarda karşımıza çıkar. Tavşanların kendilerini temizleyememesinin nedenleri çeşitlidir: Diş problemleri, artrit ağrısı, aşırı kilo, idrar yolu hastalıkları ve kafeslerinde yeterince yer bulunmaması gibi durumlar tavşanların kendilerini temizleyememesine neden olabilir. Bu gibi bir durumda veteriner hekimlere danışılması atılması gereken ilk adım olacaktır.

Bilinmesi gereken bir diğer unsur tavşanın pirelenmesi durumunda da yıkanmaması gerektiğidir. Tavşan ıslandığında kürkünün kırpılması neredeyse imkansız bir hâl alır. Bu durumda en doğru yöntem veteriner hekimlere danışmak ve temizlik sürecini uzmanlara bırakmak olacaktır.

Tavşanların kirlenmesinin önlenebilmesi adına kafes temizliğinin de düzenli olarak yapılması gerekir. Tavşan tuvalet kabını ve kafes zeminindeki kemirgen talaşlarını her gün, tüm kafes ekipmanlarını ise haftada bir temizlemek idealdir.

havlu üzerinde yatan tavşan

Tavşanlar Nasıl Kurutulur?

Tavşanların kürkü ıslandığında bir araya toplandığından tavşanınızın tüylerinin kuruması zordur. Bu nedenle kış aylarında çok elzem bir durum olmadığı takdirde yıkanmamaları önemlidir. Özellikle açık havada yaşayan tavşanların kış aylarında ıslanması birçok sağlık sorununa yol açabilir.

Tavşan tüylerinin kurutulması için kuru bir havlu kullanılabilir. Tüylerdeki fazla suyun alınabilmesi için tavşan havlu yardımıyla nazikçe kurulanabilir. Genellikle saç kurutma makinelerinin kullanılmaması tavsiye edilir. Ancak çok gerekiyorsa ve veteriner hekimler onay verdiyse ılık ayar seçilerek tavşan kurulanabilir. Tavşan saç kurutma makinesinin ılık ayarında kurutulacağında hava akımı ile tavşan arasına el uzatılarak sıcaklık sürekli kontrol edilmelidir.

siyah beyaz tüylü tavşan

Tavşanı Yıkarken Yapılmaması Gerekenler

  • Tavşanlar geleneksel olarak yıkanmamalıdır. Diğer bir deyişle temizlenme süreçlerinde tüm vücutlarının ıslatılıp cilt sağlığını destekleyen şampuanlar ile tüyleri köpürtülmemelidir. Aynı şekilde duş başlığı ile de yıkanmaları tavsiye edilmez. Tazyikli su hem panik yapmalarına neden olur hem de burunlarına ve kulaklarına su kaçabilir. Bu durumda iç kulak iltihabı ve/veya solunum sorunları ortaya çıkabilir.
  • Banyo sonrasında tavşanın uzun süre ıslak kalmaması son derece önemlidir. Mümkün olduğunca hızlı ve nazik kurutulması ile olası sağlık sorunları önlenebilir.
  • Tavşan yıkanırken kesinlikle kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Bu maddeler sağlıkları için tehlikeli olabilir.

Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.