Abyssinian Guinea Pig: Özellikleri ve Bakımı

Abyssinian Guinea Pig: Özellikleri ve Bakımı

13.12.2023 Aysegül Tunçay


Abyssinian guinea pig, evcil hayvan olarak en uzun zamandır evlerde yer bulan guinea pig ırklarından biridir. Son yıllarda popülerlikleri arttığından haklarında merak edilenler de aynı oranda çoğalmaktadır. Başlarının üzerindeki ayırt edici tüy yapısıyla tanınan, birçok farklı tüy renginde karşımıza çıkabilen, insanlarla oldukça yakın ilişkiler kurup oyun oynamaya bayılan Abyssinian guinea piglerin yaşam süresi, bakımlarının ve sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığına bağlı olarak 5-8 yıl arasında değişebilmektedir. Kayıtlara 15 yıl boyunca yaşayan bir Abyssinian guinea pig de girmiştir. Sindirim sistemi sorunlarına, zatürreye, C vitamini eksikliğe ve idrar yolu sorunlarına yatkın oldukları bilinen bu sevimli guinea piglerle ilgili hazırladığımız blog yazımızda hem genel özellikler hem de Abyssinian guinea pig bakımı özelinde bilgi bulabilirsiniz.

kahverengi tüylü abyssinian guinea pig

Abyssinian Guinea Pig Cinsi Genel Özellikleri

Sırt, omuz ve kalça gibi vücut bölgelerinde dönen tüyleri ile karakteristik bir görünüme sahip olan Abyssinian guinea pigler, en eski ginepig ırklarından biridir. Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte Güney Amerika menşeli oldukları yönünde genel bir kanı bulunur. Uzunlukları olgunluk döneminde 25 - 30 santimetreye ulaşabilir. Ağırlıkları da erkeklerde 1400, dişilerde 1200 grama kadar çıkabilir. Tüylerinin rengi oldukça çeşitlidir: Gri, kahverengi, kızıl, beyaz ve krem tüylü olanlarına rastlamak mümkündür.

Vücutları uzun, yüzleri kısa ve kafaları geniştir. Sevimli görünümleri ile kalpleri çalan bu guinea piglerle ilgili en ayırt edici özellik, az önce de belirtildiği gibi, tüylerinde dönerlerin olmasıdır. Diğer guinea piglerden farklı olarak tüylerinde çiftler halinde 8 - 10 döner vardır. Bu düzensiz çıkıntılar "rozet" olarak adlandırılır. Rozetlerinin şekli de yapısı da genetik özellikler doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Diğer kemirgenlerde olduğu gibi ön dişleri yaşamları boyunca uzar. Ön dişlerinin ideal uzunlukta olmaması onların hem konforu hem de sağlığı için sorun teşkil eder.

beyaz ve kahverengi tüylü abyssinian guineapig

Abyssinian Guinea Pig Bakımı ve Sağlığı

Abyssinian guinea piglerin bakımı ne çok kolay ne de zordur. Öne çıkan bakım gereksinimleri şu şekilde sıralanabilir:

Tüyleri yapı gereği suyun ciltlerine temas etmesini engelleyebilir. Düzenli olarak değil gerçekten kirlendikleri zaman banyo yapmaları gerekir. Banyo sonrası tüylerine ısıl işlem uygulanmamalıdır ve tüyleri taranırken yumuşak fırçalar tercih edilmelidir. Genel olarak tüylerinin her 2-3 günde bir yumuşak bir fırça ile fırçalanması gerekir: Onlar, Peruvian guinea pig gibi uzun tüylere sahip olmadığından her gün taranmaya ihtiyaç duymazlar.

Sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürmeleri için kendilerine özel bir yaşam alanına ihtiyaçları vardır. Kafeslerinin boyutları belirlenirken kaç guinea pig sahiplenildiği ve onların boyutları göz önünde bulundurulmalıdır. Genel olarak önerilen tek guinea pig için 0,7 metrekare alana sahip bir kafes tercih edilmesidir. Kafese eklenen her ginepig için bu alan 0,3 metrekare artırılmalıdır. Kafeslerinin zemini tel olduğu takdirde ayaklarının zarar görmesi mümkündür. Kafeslerinin zeminine konforlarını artıracak kemirgen talaşları koyulmalıdır. Talaşlar, onların sağlığına zarar vermeyecek malzemelerden üretilmiş olmalıdır. Kafeslerinde tüm temel ihtiyaçları bulundurulmalıdır. Sulukları, yemlikleri, oyuncakları ve talaşları düzenli olarak temizlenmelidir.

Abyssinian ırkı ginepiglerin bakımı kapsamında dişlerine özel bir ilgi gösterilmesi gerekir. Dişleri yaşam boyunca uzayacağından kemirgenlere özel kemirme oyuncakları ile buluşturulmaları ve dişlerinin uzunluklarının takip edilmesi önemlidir.

Abyssinian guinea pigler dengeli beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Kuru otlar beslenmelerinin merkezindedir. Ek olarak taze sebze ve meyvelere de beslenmelerinde yer verilmelidir. Beslenme planları oluşturulurken veteriner hekimlerin de tavsiyesi ile her gün c vitamini içeren besinlerle buluşturulmaları elzemdir. C vitaminini doğal yollarla üretemedikleri için C vitamini seviyelerinin azalmasına bağlı olarak iskorbüt hastalığına yakalanabilirler. Uzmanlar her gün C vitamini içeren 5-6 farklı sebze ile buluşturulmalarının doğru olduğunu vurgularlar. Onlara ilk kez sunulan yiyecekler, azar azar verilmelidir. Böylece sindirim sistemi sorunları yaşamaları engellenebilir.

Egzersiz ve oyunlar onların sağlıklı ve mutlu kalabilmelerinin temel şartları arasında yer alır. İnsanlarla etkileşime geçmeyi sevdiklerinden günde birkaç saat kontrollü olarak kafeslerinden çıkarılmak onların mutluluğunu artırabilir.

Kilo almaya çok meyilli olmasalar da kilolarının dikkatle izlenmesi gerekir. Kilolarında 0 - 20 gramlık değişim normal kabul edilir, 30 - 50 gramlık değişim meydana geldiğinde farklı bir semptom olup olmadığı gözlemlenmelidir. Kilolarında 50 gram ve üzerinde bir artış söz konusuysa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması gerekir.

Guinea piglerin bakımı ve beslenmesi hakkında detaylı bilgi isterseniz Ginepig (Guinea Pig) Bakımı, Beslenmesi ve Özellikleri adlı içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

beyaz ve kahverengi tüylü abyssinian guinea pis

Abyssinian Guinea Pig Karakteri ve Davranışları

Onların en ayırt edici özelliklerinden biri son derece arkadaş canlısı olmalarıdır. Hatta bu ifadeyi biraz daha detaylandırmak gerekirse onların en arkadaş canlısı guinea pig ırkı olduğu söylenebilir. İnsanlarla etkileşime girmekten keyif alırlar ve naziktirler. Yine de her guinea pig aynı davranış kalıplarını sergilemeyebilir.

Vahşi doğada sürüler hâlinde yaşadıklarından sosyal yönleri bir hayli gelişmiştir. Yaşam alanlarını diğer guinea piglerle paylaşabilen Abyssinianlar çok nadiren ısırırlar. Isırmaları için kendilerini gerçek anlamda tehdit altında hissetmeleri gerekir. Aynı zamanda çok sıkıştırılmaları da ısırmayı bir refleks olarak sergileyebilirler. Karakterlerinin güçlü olduğu bilinir: Kendi alışkanlıkları vardır, kendi tercihleri bulunur. Oldukça meraklı bir doğaları vardır, macera arayışları dur durak bilmez. Erkekler dişilerine oranla daha dışa dönük bir mizaca sahiptir, dışa dönük davranışları zaman zaman agresyon olarak yorumlanabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.