Ginepigler Ne Yer? Verilebilecek Taze Gıdalar

Ginepigler Ne Yer? Verilebilecek Taze Gıdalar

28.01.2024 Aysegül Tunçay


Tıpkı tavşanlar gibi otçul hayvanlar olan guinea pigler belli başlı besin gruplarına ihtiyaç duyar. Sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürebilmeleri adına tam ve dengeli bir beslenme planı ile buluşturulmaları gereken bu küçük kemirgenlerle ilgili bilinmesi gereken en temel unsur, C vitaminine duydukları sürekli ihtiyaçtır. Guinea piglerin vücutları C vitaminini doğal olarak sentezleyemez, bu nedenle C vitamini içeren besinlerin beslenmelerine dâhil edilmesi gerekir. Yeterli oranda C vitamini ile buluşturulmadıklarında C vitamini eksikliğine bağlı olarak sağlık sorunları yaşayabilirler. Guinea pig türlerinin tek ihtiyaçları C vitamini odaklı beslenme de değildir: Kutu otlar, taze sebze meyve çeşitleri ve ideal miktarda kuru mama dengeli bir beslenme için uygun oranlarda kombine edilmelidir. Beslenme planları oluşturulurken tüm bu besin grupların spesifik faydaları bulunur. Bu nedenle herhangi birinden mahrum bırakılmamaları ve tek yönlü bir beslenmemeleri gerekir. Bu yazımızda "Ginepig ne yer?" sorusuna verilebilecek kapsamlı yanıtları bulabilirsiniz.

saman üzerinde oturan ginepig

Ginepiglerin Temel Beslenme İhtiyaçları

Ginepiglerin en temel ihtiyaçlarından biri yüksek lifli besinlerdir. Lif ihtiyaçlarının karşılanmasında kuru ve taze otlar son derece kritiktir, ancak bu iki besin arasında asıl önemli olan kuru otlardır.

Güneşte kurutulan ve besin değerlerini koruyan kuru otlara erişimleri kesintisiz sağlanmalıdır. Böylece sindirim sisteminin çalışması desteklenebilir. Kurutulmuş yonca ve çayır otları ginepiglerin doğal kemirme ihtiyaçlarının karşılanması ve kafeslerinde aktif tutulması bakımından da son derece fonksiyoneldir. Uzmanlar ginepiglerin beslenme ihtiyacının %60 - %70 gibi önemli bir kısmının kurutulmuş otlar olduğunu vurgulamaktadır. Kuru otların yüksek oranda lif içermesi öne çıkan faydalarından olsa da ginepiglerin diş uzunluğunu kontrol altına almadaki etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerekir. Guinea pig beslenmesinin temelini oluşturan kuru otlara buradan ulaşabilirsiniz.

Guinea pigler taze çimleri ve otları da yiyebilirler. Fakat bu besinlerin ne şartlarda yetiştiğine dikkat edilmesi önemlidir. Onlara sunulan taze otlarda kimyasal maddelerin ve kedi ya da köpeklerin idrarının bulunmaması gerekir. Daha önce çim ya da taze ot yemeyen ginepiglere bu besinler verileceğinde önce az miktarlarda verilmeli, bağırsakları alışınca oran artırılmalıdır.

Guinea pig kuru mamaları da beslenme planlarında yer almalıdır. Kuru yem çeşitleri guinea piglerin spesifik ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilmiştir. Pelet yemler ile kaliteli tohumların bir karışımı olarak sunulabilen kuru mamalar C vitamini ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.

Ginepiglerin beslenme planlarına, az önce de belirtildiği gibi C vitamininden zengin besinlerin eklenmesi tavsiye edilir. Fakat sunulan besinlerin miktarı dikkatle ayarlanmalıdır.

portakal yiyen ginepig

Taze Sebze ve Meyvelerle Zenginleştirilmiş Diyet

Ginepiglerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi adına taze sebze meyve çeşitlerine de ihtiyaç duyulur.

Guinea Pigler için güvenli sebzeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuşkonmaz: C vitamini zengini kuşkonmaz, ginepiglere ara sıra verilebilir.
  • Brokoli: C vitamini bakımından zengin olan brokoli, ara sıra guinea pig beslenmesine eklenebilir.
  • Kale: İnsanlar için de süper gıda sınıflandırmasında yer alan ve karalahananın farklı bir türü olan kale bitkisi, ginepig beslenmesine haftada birkaç kez eklenebilir.
  • Tatlı Biber: C vitamini içeren besinlerden olan tatlı biber, ginepig beslenmesine haftada birkaç kez eklenebilir.
  • Domates: Bütün olarak sunulmaması gereken domates, ginepigler için güvenli gıdalar arasında yer alır. Çekirdekleri de sağlıkları için zararlı değildir. Domatesin tamamen soyulması, sap ve yapraklarının çıkarılması gerekir.
  • Ispanak: Yeşil yapraklı sebzelerden olan ıspanak, guinea pig beslenmesinde güvenle tercih edilebilir. Ara sıra sunmak için doğru seçimlerdendir.
  • Havuç: Havuç, ginepiglerin beslenmesine seyrek eklenmesi gereken bir besindir. Yüksek şeker oranı nedeniyle, ödül olarak, az miktarlarda verilebilir.
  • Karnabahar: Ginepig beslenmesine az miktarda karnabahar dâhil edilebilir. İdealden fazla sunulduğunda lahana gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
  • Maydanoz: C vitamini dâhil olmak üzere ginepiglerin sağlığı için önemli çeşitli içeriklere sahip olan maydanoz haftada birkaç kez verilebilir. Yüksek kalsiyum içermektedir, aşırıdan kaçınılması gerekir.
  • Salatalık: Çok az şeker, bol miktarda su içeren salatalık, ginepigler için sağlıklı gıdalar arasında yer alır. Salatalığın beslenmeye dâhil edildiği günlerde ek sebze seçiminde daha az su içenlerin tercih edilmesi önerilir.
  • Marul: Ginepigler için güvenli gıdalardan biri de maruldur. Ancak iceberg marul bu söylemin dışında kalır. Su içeriği çok fazla olduğundan ginepiglere iceberg marul verilmemelidir. Diğer marul türleri, kısıtlı miktarda, güvenle sunulabilir.

Guinea Pigler için güvenli meyveler şunlardır:

  • Elma: Bir dilim elma guinea piglere güvenle sunulabilir. İlk kez elma ile buluşturulan ginepiglerin gözlemlenmesi gerekir.
  • Muz: Muz, ginepigler için güvenli meyvelerdendir. Kabuklarının soyulması ve yalnızca bir dilim verilmesi idealdir.
  • Orman Meyveleri: Böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek, ahududu ve dut ginepigler için güvenli meyveler arasındadır. Ödül olarak verilebilirler, miktarları sınırlı tutulmalıdır.
  • Narenciyeler: Mandalina, portakal ve greyfurt gibi narenciyeler, ginepigler için besleyici meyvelerdir. Kabukları soyularak az miktarlarda sunulmaları uygundur.
  • Üzüm: Bir iki üzüm tanesi, ginepigler için keyifli atıştırmalıklar olacaktır. Şeker oranları yüksek olduğundan az miktarlarda verilmeleri gerekir.
  • Kivi: Guinea piglere verilebilecek meyveler arasında kivi de bulunur. Miktarı kısıtlı tutulmalıdır.
  • Ananas: Orta kısmı çıkarıldığı takdirde çok ince bir dilim ananas, ginepig için sağlıklı ve lezzetli bir ödül olacaktır.

Meyveler, ginepiglerin beslenmelerinin temelini oluşturmamalıdır. Meyveler yüksek oranda şeker içerebilir, ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Dikkatli olmak son derece önemlidir.

ot yiyen ginepig

Ginepigler İçin Zararlı ve Sakıncalı Yiyecekler

Hayvansal protein kaynakları, avokado, soğan, sarımsak, çikolata, meyve çekirdekleri, çiğ patates, acı biber, süt ürünleri ginepigler için zararlı besinlere örnek olarak gösterilebilir.

Ginepig beslenmesi planlanırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde özetlenebilir;

  • Yüksek oranda şeker içeren besinlerden uzak tutulmalıdır.
  • Meyveler kısıtlı miktarda sunulmalıdır.
  • Yağlı ve yüksek karbonhidratlı besinlerden kaçınılmalıdır.
  • İşlenmiş gıdalar kesinlikle plana eklenmemelidir.
  • Kalsiyum oranı yüksek besinler ginepiglerin idrar yolu sağlığı için zararlıdır, bu tür gıdalardan kaçınılmalıdır.
  • Tuzlu gıdalar ginepiglerin beslenmesine dâhil edilmemelidir.
  • Beslenme planları aniden değiştirilmemelidir. İlk kez tüketecekleri besinlere yavaş yavaş alıştırılmaları gerekir.

Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.