Hamster Türleri ve Özellikleri

Hamster Türleri ve Özellikleri

26.09.2023 Deniz Öz


Hamsterlar sakin doğaları ve eğlenceli davranışlarıyla evcil hayvan olarak oldukça popüler canlılar. Genellikle kendi hâllerinde olmayı seven doğaları, kedi ve köpeklere göre düşük bakım gereksinimleri de minik dostlarımızın evde beslemek için ideal tercihler arasında yer almasını sağlıyor. Bu kadar popüler olmalarıysa hamster türleri ve özellikleri konusunda merakın artmasına neden oluyor. Yazımızın devamında hamster türleri hakkında daha fazlasını bulabilir; hamster bakımı konusunda size yardımcı olacak, hamsterların davranışları ve alışkanlıklarına dair bilgilere ulaşabilirsiniz.

yan yana yürüyen üç hamster

Hamster Türlerinin Genel İncelemesi

Her biri birbirinden sevimli görünümlere sahip yirmiden fazla hamster türü arasından en popüler beşi hakkında önemli bilgileri sizler için bir araya getirdik.

Suriye Hamsterı

Altın hamster olarak da bilinen Suriye hamsterları evcil hayvan olarak en popüler hamster türleri arasında yer alırlar. Diğer popüler hamster türlerine nazaran daha yavaş hareket etmeleri ve ısırma ihtimallerinin daha düşük olması onları özellikle çocuklar için ideal hamsterlar arasına sokar. Bunların yanı sıra 12 - 22 cm arasında değişebilen ve onları diğer popüler hamsterlardan daha büyük kılan boyları da kolay kontrol edilmelerini sağlayabilir. Ağırlığı 140 g'ı bulabilen Suriye hamsterı, genellikle 2 - 3 yıl ömre sahiptir. Yalnız yaşamayı tercih ettikleri için kendi türlerinden bir hamsterla birlikte aynı kafeste yaşamak istemeyeceklerdir. Kökenlerinde altın renkli kürklü olsalar da günümüzde farklı renklerde, birden çok renkli Suriye hamsterları ile karşılaşılabilmektedir.

elde uyuyan robovski hamster

Roborovski Hamster

En ufak hamster türleri arasında yer alan ve cüce hamster olarak sınıflandırılan Roborovski hamsterların boyları 5 cm'e kadar uzayabilirken ağırlıkları 20 - 25 g aralığında olabilir. Küçük boyutlarının yanı sıra son derece hızlı ve ele gelmekten hoşlanmayan canlılar olmaları, kimi insanların onları tutarken zorlanmasına ya da tutamamasına neden olabilir. Karın bölgelerindeki tüyleri beyaz olan Roborovski hamsterlar, sırt bölgesinde kumlu kahverengi tüylere sahiptir. Ortalama 3 yıl yaşayabilirler. Aynı cinsiyetten birkaç hamsterla birlikte aynı kafeste bakılabilirler. Aktif bir hayatı tercih ettikleri için bol oyuncakla dolu bir hamster kafesi onlar için idealdir.

Sibirya Hamsterı

Sibirya hamsterı, Winter White hamster ya da Türkçe olarak ifade edersek Kış Beyazı hamster olarak da bilinen bir cüce hamster türü. Boyları 10 - 15 cm arasında olan Sibirya hamsterının kilosu 70 - 90 g arasında olabiliyor. Ömürleriyse 3 - 3,5 arasında değişebiliyor. Başlarından kuyruklarına kadar uzanan koyu şerit, görünümlerindeki en belirgin özellik. Pek de sakin bir mizaca sahip olmamaları yüzünden Sibirya hamsterını elinize alırken dikkatli olmalısınız. Aynı sebepten ötürü küçük yaştaki çocuklar için de Sibirya hamsterı iyi bir tercih olmayabilir. Erken yaşta tanıştırılırlarsa birden çok Sibirya hamsterı aynı kafeste yaşayabilir ancak nüfusun bir anda artmaması için hamsterların aynı cinsiyete sahip olmasını tercih edebilirsiniz.

campbell hamster

Campbell Hamster

Adını türü ilk defa tespit eden kâşif C.W. Campbell'dan gelen Campbell hamster, 5 ila 10 cm arasında değişen boylarıyla cüce hamster sınıflandırmasında yer alıyorlar. 40 ila 60 g arasında değişen Campbell hamsterının görünümü daha koyu ve kısa çizgilere sahip olsa da Winter White hamster ile benzer. Ayrıca Campbell hamster, ayaklarının üzerinde daha az tüyü bulunması ve kulaklarının daha küçük olmasıyla da Winter White hamsterdan ayrılıyor. Campbell hamsterlarının ömürleri 2,5 - 3 yıl arasında değişiklik gösterebiliyor. Size alışması içinse biraz zamana ihtiyaç duyabiliyorlar ve başlangıçta sizi ısırma riskleri bulunabiliyor. Erken yaşta tanıştırılmaları hâlinde aynı türden ve cinsiyetten hamsterlarla aynı kafesi paylaşabiliyorlar.

Gonzales Hamster

Boyları yaklaşık 5 - 7 cm arasında değişiklik gösteren Gonzales hamster, 60 - 70 g arasında kiloya sahip olabilir. Çok hızlı olmaları ve elde durmayı sevmemeleriyle kontrol edilmeleri zor hamsterlardır. Ancak son derece uysal olmaları sayesinde ısırma ihtimalleri düşüktür. Ömürleri 2 - 2,5 yıl arasında olabilir. Birçok farklı tüy renginde Gonzales hamster ile karşılaşmak mümkündür. Kafeslerini erken yaşta tanıştıkları aynı türden ve cinsiyetten arkadaşlarıyla paylaşabilirler.

kağıt rulo içine girmiş hamster

Hamsterlerin Davranışları ve Alışkanlıkları

Hamsterlar gece canlılardır. Diğer bir deyişle gündüz uyumaya ihtiyaç duyarlar, geceler onlar için hareketliliğin doruk noktasına çıktığı zaman dilimleridir. Dolayısıyla gündüzleri onlara dinlenmeleri için fırsat tanınması oldukça önemlidir. Bununla birlikte, hamsterların sizinle oynamaktan keyif alabilseler de yalnız kalmaya ihtiyaç duydukları ve ürkek olabildikleri unutulmamalıdır. Bunun için kafeslerini rahat edebilecekleri, sesten ve onları aşırı soğuk, sıcak gibi olumsuz etkileyebilecek diğer etkenlerden uzak bir yere konumlandırmanız tavsiye edilir. Ayrıca hamster kafesi içerisinde saklanabilecekleri alanlarının olması önemlidir.

Hamsterların kemirme alışkanları olduğu unutulmamalıdır. Hem kafesten uzanabilecekleri yerlerde bulunan hem de kafesten çıkarlarsa etrafta görebilecekleri ve kendileri için tehlike oluşturabilecek nesneleri kemirebilirler. Kafeslerini böyle nesnelerden uzağa yerleştirmek ve kafeslerinin sağlamlığından emin olmak gerekir. Kemirme ihtiyaçlarının giderilmesi, ayrıca enerjilerini atarken keyifli vakit geçirmeleri için hamster kafesi çeşitli oyuncaklarla da doldurulmalıdır.

Hamsterlar kendilerini temizlemek için yardıma ihtiyaç duymazlar, kendi kendilerini temizleyebilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kafesin zeminindeki talaşların üzerinde giderdikleri için kafes temizliğinin düzenli olarak yapılması ihmal edilmemelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.