Çin Hamsterı Özellikleri ve Bakımı

07.01.2024 Aysegül Tunçay


Bilimsel ismi Cricetulus griseus olan Çin hamsterı, Çin'in kuzeyinden ve Moğolistan'dan dünyaya yayılmış bir hamster türüdür. Yetişkinlik döneminde ağırlığı 50 ile 75 gram arasında olan bu hamster türü 7,5 - 9 cm uzunluğa ulaşabilir. Ortalama yaşam sürelerinin, iyi bir bakım görüp sağlıklı beslendikleri takdirde 2 - 3 yıl olduğu ifade edilebilir. Çin hamsterları diğer hamsterlara kıyasla daha uzun ve ince bir bedene sahiptir, aynı zamanda kuyrukları da diğer türlere göre daha uzundur. Bakımı son derece zahmetsiz olan Çin hamsterları Suriye hamsterları ile karşılaştırıldığında oldukça nadir evcil hayvanlar olarak kabul edilir. Teknik olarak cüce hamsterlar sınıflamasında yer almayan ve evcilleştirilen beş hamster türü arasında bulunan Çin hamsteri hakkında bilgi sahibi olmanız için hazırladığımız bu yazımızda, Çin hamsterı özellikleri ve bakımı başta olmak üzere Çin hamsterının yatkın olduğu hastalıklar gibi önemli konulara değineceğiz.

sırtı çizgili Çin hamsterı

Çin Hamsterının Genel Özellikleri

Çin hamsterları, cüce hamsterlar arasında yer almasa da küçük boyutlara sahiptir. Yetişkinlik dönemlerinde ağırlıkları en fazla 75 grama, uzunlukları ise 9 santimetreye çıkar. İki aylık olduklarında yetişkinlik dönemine giren Çin hamsterı farklı tüy renklerine sahip olabilir. Genellikle gri - kahverengi tonlarında olurlar ve omurgalarının aşağısındaki tüyleri şerit şeklinde ve siyah renklidir. Göbekleri genellikle beyaz renkli tüylerle kaplı olur. Fiziksel özellikleri farelerle oldukça benzer nitelik taşır. Hamster ve Fare Arasındaki Farklar Nelerdir? adlı içeriğimizde iki kemirgen arasındaki temel ayrımlar hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

avuçta duran hamster

Çin Hamsterının Karakteri ve Davranışları

Diğer birçok hamster gibi Çin hamsterı da ilk sahiplenildiğinde oldukça çekingendir. Elde tutulmaya alışması için sabırlı olunması gerekir, bazıları elde tutulmaya hiç alışmayabilir. Sahiplenme sürecinin ardından yeni yaşam alanına alışması için birkaç gün geçmelidir. İlk günlerde evcilleştirilmesi için ısrarcı davranılmaması gerekir. Alışma dönemi sona erince ödül mamaları, pozitif pekiştirme ve nazik davranışlarla ele gelmesini sağlamak mümkündür ama zorlanmamaları önemlidir. Bu dönemin birkaç hafta sürebileceği unutulmamalıdır.

Gündüzleri uyumayı severler ve geceleri aktif olurlar. Bazı zamanlarda gündüzleri de uyanık olup kısa süreliğine kafeslerinde yiyecek arayabilirler. Uyudukları esnada onlarla temas edilerek uyandırılmamaları gerekir. Bu gibi bir durumda korkabilirler ve ısırabilirler. Genel bir söylemde bulunulması gerekirse Çin hamsterı özellikleri arasında iyi huylu karakterinin öne çıktığı ifade edilebilir. Oldukça küçük olmaları onların hızlı hareket etmesinin nedenlerindendir. Elde tutulmaya alışırlarsa dikkatli bir şekilde tutulmaları gerekir, elden kayıp düşmeleri sağlıkları için ciddi bir risk oluşturabilir.

Çin hamsterları insan tarafından elle tutulabilse de bu söylem onların kedi ve köpekler gibi insanlarla bağ kuran bir evcil hayvan olduğu şeklinde yorumlanmamalıdır. İnsanlara alıştıktan sonra onların yanında konforlu olabilirler fakat temkinli olmayı sürdürürler. Tek başına, çift olarak ya da grup hâlinde yaşayabilirler. Ancak hamsterlar arasında bölgecilik yaygındır, dolayısıyla yakından gözlemlenmeleri tavsiye edilir. İstenmeyen kavgalar kafesin rutinine dönüştürülmeden sürece müdahale edilmelidir. Aynı kafesteki hamsterların kavga etme sıklıkları fazla olduğundan genellikle bir kafes, tek bir hamstera ayrılır.

kafesinde duran hamster

Çin Hamsterı Bakımı ve Sağlığı

Çin hamsteri özellikleri arasında öne çıkan unsur küçük boyutlarıdır. Yine de mümkün olduğunca geniş yaşam alanlarının onlar için ideal olduğu bilinir. Çin hamsterı kafesi minimum 60 cm uzunluğunda, 30 cm genişliğinde ve 30 cm yüksekliğinde olmalıdır. Kafesleri onların hem yaşam hem de egzersiz alanlarıdır. Birden çok hamster sahiplenilmesi durumunda kafes ebatlarının artırılması gerekir. Kafesleri ideal ölçülerde olsa da kafeslerinin üretildiği materyallerin de dikkatle belirlenmesi ve kafesin ideal oranda havalanıp havalanmadığına dikkat edilmesi önerilir. Kafes seçimi sırasında kafes telleri arasındaki mesafe ölçülmelidir. Böylece başlarının tel arasına sıkışması ve/veya olası firarların engellenmesi mümkün olabilir.

Hamsterların kafeslerinin içerisinde saklanabilecekleri ve yuva olarak kullanabilecekleri ekipmanların bulunması önerilir. Kafeste suluk ve yemlik konumlandırılmasının doğru yapılması ve diş uzunluklarını kontrol etmeye yardımcı olacak ürünlere yer verilmesi, Kafes zeminine hamster sağlığına zararlı olmayan talaşların koyulması hem sağlıkları hem konforları açısından önemlidir. Hamsterların egzersiz tekerlekleri başta olmak üzere mental ve fiziksel olarak uyarılmaları için oyuncaklara ihtiyaç duyacağı da unutulmamalıdır. Hamster Kafesi Nasıl Olmalı? içeriğimizde Çin hamsterının sağlık ve konfor beklentilerini karşılayan unsurları öğrenebilirsiniz.

Hamster bakımı kapsamında kafes temizliği de ihmal edilmemelidir. Kafesteki talaşlar her gün temizlenmeli, kapsamlı kafes temizliği ise haftada bir tamamlanmalıdır. Derinlemesine temizlik sırasında Çin hamsterını kafesinden çıkarmak ve güvenli bir ortamda kafes temizleninceye kadar kalmasını sağlamak gerekir.

Çin hamsterları da düzenli olarak egzersiz yapmalıdır. Egzersiz tekerlekleri en sevdikleri ve onlar için en faydalı ürünlerden biridir. İçerisinde güvenle kalabilecekleri egzersiz topları da fiziksel ve mental sağlıklarının devamlılığı için önemlidir.

Çin hamster bakımı dâhilinde düzenli olarak taranıp fırçalanmaları gerekmez. Aynı şekilde banyo yapmalarına da normal şartlarda gerek duyulmaz. Çok kirlenmeleri hâlinde kirlenen vücut bölgeleri nazikçe temizlenebilir.

Hamster bakımı söz konusu olduğunda beslenmelerinin de bakım süreçlerinde önemli bir yere sahip olduğu unutulmamalıdır. Vahşi doğada hamsterlar birçok farklı tohumu, böceği ve sebzeyi tüketebilirler. Evlerde beslendikleri zaman hamster yemleri faydalı tercihler olarak öne çıkar. Taze sebze ve meyvelere ek olarak hamster yemlerinin yer verildiği beslenme planı sağlıklı gelişimlerine katkı sunmayı sağlayabilir.

sırtı çizgili Çin hamsterı

Çin Hamsterlarının Yatkın Oldukları Sağlık Sorunları Nelerdir?

Çin hamsterlarının yatkın oldukları sağlık sorunları özelinde farkındalık artırılmalıdır. Böylece hem düzenli sağlık kontrolleri aksatılmamış olur hem de gösterdikleri semptomlar doğru yorumlanır. Çin hamsterı söz konusu olduğunda ıslak kuyruk hastalığı belirtilerinin bilinmesi önemlidir. Hijyenik olmayan yaşam koşulları ve/veya stres nedeniyle oluşan ve bakteriyel enfeksiyon gelişmesine neden olabilen bir ishal türü olan ıslak kuyruk bulaşıcı nitelik taşır. Tedavi edilmediği takdirde hayatı tehlikeye atan bu hastalık koku, ishal, gevşek dışkı, huzursuzluk, kuyruk bölgesinde ıslaklık, agresyon ve dehidrasyon gibi semptomlara neden olabilir. Islak kuyruk hastalığı dışında Çin hamsterlarının akciğer ve solunum yolları hastalıklarına yatkın oldukları bilinir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.