Hamster Bakımı ve Özellikleri

Hamster Bakımı ve Özellikleri

13.09.2023 Deniz Öz


Hamsterler her daim heyecanlı görünmelerine neden olan eğlenceli hareketleri ve zeki canlılar olmalarıyla pek çok evin sevilen üyelerindendir. Hatta onların kedi ve köpeklerden sonra en popüler evcil hayvanlardan olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Son derece sevimli canlılar olmaları onlarla ilgilenmeyi keyifli bir hâle getirebilse de hamster bakımı ve hamsterların özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız hem bu süreci kolaylaştıracak hem de minik dostunuzun ihtiyacı olan bakımla buluşmasına yardımcı olacaktır. Yazımızın devamında hamsterların özelliklerine ve bakım ihtiyaçları hakkında daha fazlasını bulabilirsiniz.

Hamster Türleri ve Özellikleri

Hamsterlar tüylü kulakları, kısa kuyrukları ve dolgun bedenleriyle birbirlerine çok benzer görünümlere sahip olsalar da farklı özelliklere sahip pek çok farklı tür saymak mümkündür. Doğru bir hamster bakımı ise dostunuzun türüne bağlı olarak ufak değişikliklere uğrayabilir. Örneğin kimi hamster türleri kafeste tek başına kalmayı, sakin bir hayat yaşamayı tercih etse de kimi türler diğer hamsterlarla birlikte olmaktan hoşlanırlar. Bu yüzden hamsterların ortak bakım ihtiyaçlarına geçmeden önce onları daha yakından tanımak faydalı olabilir. En popüler 3 hamster türünü ve özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.

suriye hamsteri elinde bitki tutuyor

Suriye Hamsterları

Suriye hamsterları en yaygın olarak beslenen hamster türlerinin başında gelir. Diğer hamster türlerinden daha büyük boyutlara sahip olan Suriye hamsterlarının uzunlukları yaklaşık 17 cm'i, ağırlıkları ise 140 g'ı bulabilir. Boyutlarının diğer türlerden daha büyük olması daha kolay kontrol edilebilmelerini sağlayabilir. Ömürleri genellikle 2 - 3 yıldır. Altın renkli kürkleri ve beyaz, krem rengi göbekleriyle tanınsalar da çeşitli renklerde Suriye hamsterları ile karşılaşmak mümkündür. Sahiplerine ısınması için yeterli zaman verildiğinde ve onunla nazik bir şekilde etkileşimde bulunulduğunda genellikle arkadaş canlısı evcil hayvanlardır. Ancak yalnız yaşamaktan hoşlandığı için aynı türden bile olsa diğer hamsterlarla aynı kafeste kalması sorun çıkarabilir.

elde duran cüce hamster

Cüce Hamsterlar

Cüce hamsterlar en küçük hamster türleri arasında yer alır. Kendi içerisinde farklı alt sınıflandırmaları bulunur. Örneğin Roborovski cüce hamsterların boyu genellikle 4 -5 cm, ağırlıkları 20 - 25 g kadardır. Yine cüce hamsterlardan olan Sibirya hamsterlarının ise boyları 10 cm'e, ağırlıkları 90 g'a çıkabilmektedir. Ömürleri 3, hatta Roborovskilerde 4 yılı bulabilmektedir. Kürk yapısı ve rengi de cüce hamsterin yer aldığı alt sınıflandırmaya bağlı olarak değişebilir. Çoğu cüce hamster kafesini hamster dostlarıyla paylaşmaktan keyif alır, bu yüzden aynı cinsiyetteki iki hamsterın küçüklükten itibaren beraber yaşaması iyi bir tercih olabilir.

çin hamsteri ceviz yiyor

Çin Hamsterı

Çin hamsterları görünüş olarak Suriye hamsterlerine benzemekle birlikte orta boyutlu hamster türleridir. Boyları yaklaşık 10 - 12 cm arasında değişen Çin hamsterlarının ağırlığı ideal şartlarda 40 - 45 g arasındadır. Genellikle 2,5 - 3 yıllık ömürleri bulunur. Sırtlarında aşağı doğru uzanan siyah bir çizgi bulunur, kürkleri siyah ve gri renkteyken karın bölgeleri beyazdır. Diğer hamster türlerinden en büyük farklarıysa diğerlerinden uzun olan ve yaklaşık 2,5 cm'e varabilen kuyruklarıdır. Kafeslerinde yalnız yaşamayı seven Çin hamsterlarının size alışması için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Ancak bir kere alıştıktan sonra kolayca idare edilebilirler.

parmakların arasında hamster

Hamster Bakımı

Hamsterınızın yalnız mı, yoksa arkadaşlarıyla birlikte mi yaşamaktan hoşlandığı doğrultusunda ona bir yaşam ortamı hazırlanarak evde hamster bakımı için gereken ilk adım atılabilir. Hamster kafesinin sağlam olması, olası kaçışların ve hamsterın zarar görmesinin önlenmesi için gereklidir. Bununla birlikte, hamsterlar kemirgen oldukları için kafeslerinin yanında gördükleri cisimleri içeri çekmeye ya da kemirmeye çalışabilirler. Bu yüzden onlara zarar verebilecek ya da zarar görmesini istemediğiniz cisimleri kafesten yeterli uzaklığa konumlandırmalısınız. Ayrıca hamsterlar hassas canlılar oldukları için doğrudan güneş ışığı ile buluşmamalı, esen yerlerde durmamalı ve çok sıcak ya da soğuğa maruz kalmamalıdır. Son olarak, kafesin evdeki kedi ve köpek gibi diğer evcil hayvanlara karşı güvende olduğundan emin olmak gerekir.

Hamster kafeslerinin farklı özelliklere sahip çok fazla çeşidiyle karşılaşmak mümkün olmakla birlikte alt kısmı plastik, yan ve üst kısımları tel kafesleri ya da hamsterlar için özel olarak üretilen plastik kafesleri temel iki kafes çeşidi olarak sayabiliriz. Evinizde konumlandıracağınız alan, hamster sayısı ve bütçe doğrultusunda aralarından seçim yaparken kafesin yeterince alana sahip olduğundan emin olmayı ihmal etmemelisiniz. Minimum 40x25x25 cm'lik hamster kafeslerinin tercih edilmesi yönünde görüşler olsa da yavru hamsteriniz büyüdüğünde, özellikle Suriye hamsteriyse daha fazla alana ihtiyacı olduğunu unutmayarak tercihinizi daha büyük kafeslerden yana yapabilirsiniz. Kafesin büyük olması, hamsterların egzersiz yapması ve etrafta gezinmesi için önemlidir.

Hamsterların, elbette özel bir durum ortaya çıkmadıysa, insanlar tarafından yıkanmaya ya da temizlenmeye ihtiyaçları yoktur çünkü hamsterlar normalde kendi kendini temizleyebilen canlılardır. Ancak hamsterın sağlığı açısından kafes temizliğine özen gösterilmelidir. Hamster kafeslerinin alt kısmı hem dostunuzun konforu hem de tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için hamster talaşı gibi bu amaçla üretilmiş bir malzemeyle kaplanmalıdır. Hamster sıklıkla bu alana temas edeceği için onlara zarar vermeyecek, hijyenlerini destekleyecek bir ürünün seçilmesi önemlidir. Kafesin zemininin en az 10 cm hamster talaşı ile doldurulması ideal kabul edilir. Nemlenen ve/veya kirlenen bölümleri her gün kafesten uzaklaştırmalı, kafesi ve oyuncaklarıysa haftada bir kez iyice temizlemelisiniz. Bu esnada hamsterınıza zarar verebilecek kimyasalları kullanmamalı ve onun güvenli bir yerde beklediğinden emin olmalısınız.

Kafesleri ne kadar güzel olursa olsun hamsterlara her gün dışarıda vakit geçirmesi için zaman tanımalısınız. Bu zaman dilimleri, egzersiz ve oyun ihtiyacını karşılamak için fırsatı olacaktır. Elbette bu sırada onu sürekli gözetim altında tutmalı ve kısıtlı bir alanda gezinmesine izin vermelisiniz. Ona ulaşamayacağınız, kemirerek kendisine zarar verebileceği elektrik kabloları gibi unsurların ve düşmesine yol açabilecek yüksek alanların olmadığı, kapısı kapalı bir oda ya da etrafı çevrilmiş daha küçük bir alan hamsterınızın dolaşması için uygundur. Bu seansları yatmadan önce yapmanız da ideal olabilir.

Dostunuza her gün uygun kaplarda taze yiyecek ve su sunmayı ihmal etmemelisiniz. Hazır yemler hamsterların ihtiyaç duydukları besinleri almaya yeterli olabilse de aşırıya kaçmamak ve gereken hijyeni güvenli bir şekilde sağlanması kaydıyla taze gıdaları da tüketmeleri gerekir. Salata, brokoli ve ıspanak gibi yeşil sebzeleri tüketmeyi çok severler.

Hamsterlar gece canlıları oldukları için gündüzleri uyumaya ihtiyaç duyacaklardır. Gündüzleri daha az hareket etmeleri normaldir. Bu sırada onları rahatsız etmemek, dinlenmeleri için onlara fırsat tanımak gerekir. Onlarla etkileşime girerken nazik olmak da önemlidir. Hamsterınızın iyi hissetmediğine dair bir işaret görürseniz en kısa sürede veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz kritik derecede önemlidir. Donuk gözler, aşırı büyümüş dişler, keçeleşmiş kürk, kilo kaybı, titreme, burun akıntısı ve ishal bir soruna işaret edebilen en yaygın belirtilerdir.

Eğlenceli Hamster Oyuncakları

Hamster bakımı söz konusu olduğunda onların eğlenceli aktivitelerle keyifli vakit geçirmesini sağlamak, onlara egzersiz yapmak için fırsat tanımak da gerekir. Bunun için hamsterınızın kafesine çeşitli oyuncaklar konumlandırabilirsiniz. Özellikle egzersiz çarkına çoğu hamster bayılacaktır. Bununla birlikte hamsterlar küçük ve dar alanları severler. Uyuyabileceği ya da saklanabileceği evler ve benzeri diğer minyatür alanlar dostunuzun hoşuna gidebilir. Uygun bağlantı noktalarına sahip olan kafeslere hamster tüneli eklemeyi de düşünebilirsiniz. Hamsterların dişlerini sağlıklı ve ideal uzunlukta tutmak, kemirme içgüdülerini tatmin etmek için onlara kemirme oyuncakları da verebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.